Početna Porodica Saveti Koliko je važno obezbediti deci privatnost u tinejdžerskom dobu?

Koliko je važno obezbediti deci privatnost u tinejdžerskom dobu?

698
0
privatnost u tinejdžerskom dobu

Dok su deca mala, mogu deliti prostor i uživati ​​u igri i zajedničkom rastu, ali kada dođu u tinejdžerske godine, neophodan im je vlastiti kutak u kom će imati svoju privatnost. Posebna soba predstavlja prostor u kojem se osećaju sigurno, srećno i inspirativno. Ako im omogućite kreativni prostor koji je u skladu sa njima, pomoći ćete im da pravilno rastu i razvijaju se. Nagle promene raspoloženja, želja za nezavisnošću i slobodom, česte su pojave s kojima se susreću deca i roditelji u pubertetskim godinama. Iako je mnogim roditeljima teško gledati kako im dete naglo odrasta, ključno je tinejdžeru omogućiti privatnost potrebnu za razvijanje veština koje će mu pomoći da postane zdrava odrasla osoba.

Razvijanje potencijala

Mnogi stručnjaci za razvoj tvrde da deca moraju biti u mogućnosti da uče u svojoj sobi da bi na pravi način i u potpunosti ostvarili svoj akademski potencijal. Imati prostor za opuštanje i raditi bez ometanja smatra se glavnim pozitivnim faktorom koji doprinosi razvoju. Što su deca starija, prostor postaje sve više važan. Posedovanje sopstvenog kutka ispunjava osnovne potrebe tinejdžera da funkcionišu i otkrivaju sebe kroz rast. Bilo da sobu koriste kao mesto za učenje, igranje video igara ili opuštanje, lični prostor im je neophodan, posebno kada pokušavaju da se oporave od zahteva društvenog života i škole. Takođe im daje prostor da se izraze i otkrivaju ko su i šta im je najvažnije.

Dovoljno mesta za sve

Podrazumeva se da svaki roditelj želi najbolje svom detetu, ali ne treba zanemariti činjenicu da je nekada teško ispuniti sva očekivanja. Ukoliko porodica živi u skučenom prostoru, teško je ili čak nemoguće odvojiti kutak za dete. Stoga, ako nemate mesta, razmislite o kupovini drugog stana. Moderna novogradnja predstavlja sve popularniji izbor bračnih parova jer im omogućava ne samo više slobode, nego i mogućnost uređenja prostora po svom ukusu. Investiranje u veći životni prostor je uvek dobra ideja, pogotovo što ćete time svom detetu obezbediti neophodne uslove za produktivan i srećan rast i razvoj.

privatnost u tinejdžerskom dobu

Uslovi za rad i učenje

Sopstvena soba deci i tinejdžerima daje osećaj sigurnosti, ali i važnosti. Imaju svoj mali svet u kojem mogu da rade šta žele. Pošto će dosta vremena provesti učeći, neophodno je znati čime opremiti i šta je sve neophodno za neometan rad i učenje. Mir i tišinu ste im obezbedili ukoliko uče u privatnosti svoje sobe, ali bi bilo dobro da imaju još neke stvari na koje mogu da se oslone. Radni sto sa računarom i računarskom opremom kao što je štampač, je danas must have. Naravno, uz to je neophodno nabaviti i osnovni dodatni materijal koji će im biti potreban u svakodnevnom radu kao što je papir za štampanje. Osluškujte njihove potrebe i pokušajte da im pravovremeno obezbedite sve ono što im je potrebno kako bi mogli neometano da izvršavaju svoje školske zadatke.

Podsticanje kreativnosti

Kada dođe vreme za opremanje i ukrašavanje, uključite svoje dete u proces. Važno je da sami učestvuju u uređenju prostora kako se ne bi osećali izostavljeno. Posavetujte se sa njima kako biste zajedno odabrali boju zidova, radnog stola ili ormara. Pitajte ih kojim detaljima bi želeli da ukrase sobu i koji predmeti su im potrebni da bi se osećali ugodno. Na taj način ćete im pokazati da poštujete njihove želje i potrebe, a oni će moći da iskažu svoju kreativnost. Pustite ih da se igraju bojama, oblicima i dezenima, kako biste mogli zajedno da uživate u kreiranju jedinstvenog prostora prema ukusu svog deteta.

Sticanje nezavisnosti

Učenje samostalnosti je sastavni deo adolescencije i neophodan iskorak u svet odraslih, gde roditelji pomažu deci i podstiču samostalne aktivnosti. Donošenje odluka je važna životna veština koja igra ključnu ulogu u sticanju nezavisnosti. Razgovarajte sa detetom i pokušajte da ga navedete da vam objasni zašto, na primer, želi da ide na časove klavira umesto na kurs engleskog jezika. Ukažite mu na pozitivne i negativne aspekte ovih hobija i uz vaše objašnjenje i podršku pokušajte da pustite dete da uči samo. Učenje novih veština i širenje kruga poznanstava doprinijeće njihovoj samostalnosti, jer ove aktivnosti podrazumevaju odgovornosti poput poštovanja vremena i obavljanja zadatih radnih zadataka.

Kako biste svom detetu olakšali prolazak kroz turbulentne tinejdžerske godine, omogućili samostalnost i pružili neophodnu privatnost, pobrinite se da ono ima svoj prostor u kojem se oseća sigurno i sposobno da istražuje kako svoj unutrašnji svet, tako i svet oko sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here