Početna Škola Vežbe i zadaci Kontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 3. razred osnovne škole

Kontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 3. razred osnovne škole

4989
1
učenje
foto: pexels.com

U trećem razredu osnovne škole gradivo iz srpskog jezika postaje sve ozbiljnije, kreću novi zadaci vezani za učenje Srpskog jezika. Da bi steklo veštinu lepog izražavanja, dete treba da poznaje pravopis i da širi fond reči. Iz tog razloga neophodno je da što više čita, da piše, razgovara sa drugom decom i ljudima, ali i da uči i usvaja pravopisna pravila.

Možda roditeljima savladavanje maternjeg jezika deluje lako, ali ipak zahteva velik trud i posvećenost. Dete će svakako naučiti da čita i piše, ali mora da nauči i da voli svoj jezik. A za to je potrebno da ga dobro upozna.

„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dotle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod.“ – Vuk Karadžić

Zato je važno ne preskakati lekcije, i učiti studiozno. Pravila pravopisa međusobno su uvezana i pravopis srpskog jezika predstavlja jedan složeni sistem koji dete može u potpunosti razumeti jedino ako postavi čvrste temelje znanja. Razrađivanje jezičkog sistema najbolje je kroz vežbu.

Za bolje usvajanje gradiva neophodno je vežbati i ponavljati, za to služe razni praktikumi i priručnici iz Srpskog jezika, a neki, dosta dobri, mogu se pronaći i na internetu.

Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za treći razred – Kreativni centar

Kreativni centar je izradio zbirku zadataka pod nazivom „Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za treći razred osnovne škole ZNAM i UMEM“ i one su namenjene proveri znanja i veština u oblastima – jezik, čitanje s razumevanjem i pisanje.

Zadaci u kontrolnim vežbama usklađeni su s nastavnim planom i programom. Vežbe omogućuju nastavnicima da provere koliko su njihovi učenici savladali određeno gradivo, učenicima – da provere čime su više, a čime manje ovladali, a roditelјima – da prate napredak svog deteta.

Kontrolne vežbe proveravaju na književnoumetničkim i informativnim tekstovima koliko je učenik razumeo pročitani tekst i koliko je ovladao znanjima iz oblasti jezika i pisanja.

Zbirku zadataka možete preuzeti OVDE.

Zbirka modela zadataka po nivoima postignuća – Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

U okviru projekta „Razvoj školstva u Republici Srbiji” Ministarstva prosvete i sporta, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, realizovao je Nacionalno ispitivanje obrazovnih postignuća učenika trećeg razreda iz predmeta Srpski jezik i Matematika. Radi sveobuhvatnog izvođenja istraživanja i dobijanja validnih i objektivnih rezultata, u Zavodu su potrebno znanje kroz različite obuke stekli timovi nastavnika, profesora i stručnjaka iz obrazovnih institucija za izradu kvalitetnih zadataka i testova, kojima se na odgovarajući način meri postignuće učenika trećeg razreda.

Autori ove zbirke uveli su pojam modeli zadataka jer se ovom zbirkom obraćaju učitelјi ma očekujući da će oni ne samo koristiti ove zadatke u nastavi već da će im oni poslužiti i kao model za sastavlјanje novih zadataka.

Zbirku zadataka možete preuzeti OVDE.

Kontrolne vežbe za 3. razred – Nova škola

„Kontrolne vežbe za 3. razred“ je još jedna zbirka koju možete iskoristiti za usavršavanje jezika. Ovo je odličana zbirka zadataka koja kroz vežbe pokriva gradivo koje deca uče u trećem razredu Osnovne škole. Gradivo je iz Srpskog jezika, Matematike i Prirode i društva. Sve skupa, zbirka sadrži po 9 vežbi iz svakog predmeta i veoma je korisna za lakše savladavalje gradiva.

Zbirku zadataka možete preuzeti OVDE.

Ako su vam potrebne vežbe i zadaci iz drugih predmeta i za ostale razrede, možete ih pronaći u ovoj kategoriji.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here