Početna Škola Vežbe i zadaci Kontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 4. razred osnovne škole

Kontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 4. razred osnovne škole

12475
2
sveske-zadaci-vežbe
Foto: Pixabay.com

Četvrti razred osnovne škole je poslednja godina učenja pod budnim okom učiteljice. To je ujedno i godina kada se na časovima srpskog jezika utvrđuju znanja iz gramatike, a učenici pripremaju za neko ozbiljnije učenje u starijim razredima.

U četvrtom razredu se radi detaljnije na vrstama reči, te učenici uče osobine imenica, zamenica, prideva i glagola. Na časovima otkrivaju zbog čega neke vrste reči mogu da se menjaju, a neke ostaju nepromenljive. Po prvi put se susreću sa vrstama rečenica, obnavljaju pravopis. Kroz nastavu književnosti i istraživačko čitanje književnoumetničkih tekstova i lektire bogate svoj fond reči.

Na početku školske godine praktikuje se provera znanja stečenog u prethodnim godinama. Inicijalni test treba da pokaže koliko su učenici spremni da uče nešto novo, da li vladaju gradivom sa kojim su se već susreli i na šta posebno treba obratiti pažnju na časovima utvrđivanja. Nakon inicijalnog testa u toku školske godine biće još prilike da se proveri naučeno i to zahvaljujući kontrolnim vežbama.

Pored obnavljanja gradiva, najbolji način da se učenici pripreme za pismeni ili kontrolni zadatak jeste vežbanje. Na Internetu postoji veliki broj testova i zadataka koje su pripremili učitelji i autori udžbenika i gramatika.

Kontrolne vežbe “Pčelica”

“Pčelica” ima izvanredan program raznovrsnih zadataka za vežbanje i pripremu za nastavu. Testovi su prilagođeni svim nivoima znanja učenika, a uz to obogaćeni ilustracijama, te je đacima zanimljivo da ih rade. Za učitelje je tu i predlog raspodele bodova i ocenjivanja, ali I sugestija da svaki učitelj primeni svoj sistem ocenjivanja ako proceni da je bolji za njegove đake.

Pčelica – kontrolne vežbe iz Srpskog jezika za 4. razred

deca-rade-test

Zadaci sa sajta “Ispeci pa reci”

Učiteljski blog “Ispeci pa reci”, koji sa uspehom uređuje i vodi učiteljica Đurđica Stojković, jedan je od odličnih izvora zadataka za učenike od prvog do četvrtog razreda. Različite vežbe posebno pripremljene za svaku oblast pomoći će u velikoj meri da se đak pripremi za čas utvrđivanja gradiva bez obzira na to da li je provera usmena ili pismena.

Imenice

Lične zamenice – vežbanje

Osnovni i redni brojevi – vežbanje

Glagoli

Pridevi

Primena znanja 1

Primena znanja 2

Primena znanja 3

Primena znanja 4

Nastavni listovi Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

Zavirili smo i u Radnu svesku Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. U pitanju su Nastavni listovi namenjeni za samostalan rad učenika. U njima smo pronašli različite zadatke i pitanja iz školske i domaće lektire, gramatike i pravopisa, kulture usmenog i pisanog izražavanja. Takođe smo pronašli i savet: Pre rešavanja zadataka i odgovora na različita pitanja, pažljivo pročitaj i razmisli šta se od tebe zahteva, pa tek onda radi. Ne prekidaj započeti rad dok ga ne okončaš i budeš zadovoljan urađenim. Piši uredno, tačno i jasno.

Ovog puta izdvajamo vežbanje koje treba da pomogne učenicima u savlađivanju lekcije o zajedničkim i vlastitim imenicama.

Zajedničke i vlastite imenice

deca-škola
Foto: Pixabay.com

Kontrolne vežbe za 4. razred – Nova škola

“Kontrolne vežbe za 4. razred” je još jedna zbirka koju možete iskoristiti da znanje jezika dovedete do savršenstva. U ovoj zbirci zadataka vežbama je pokriveno gradivo koje se uči u 4. razredu, i to iz Srpskog jezika, Matematike i Prirode i društva. U zbirci se  nalazi po 9 vežbi iz svakog predmeta i veoma su korisne.

Zbirku zadataka možete preuzeti na ovom linku:

Nova škola – Kontrolne vežbe za 4. razred

Ako su vam potrebne vežbe i zadaci iz drugih predmeta i za ostale razrede, možete ih pronaći u ovoj kategoriji.

2 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here