Početna Škola Vežbe i zadaci Kontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 2. razred osnovne škole

Kontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 2. razred osnovne škole

4185
0

Nakon što se u prvom razredu dete popne na najteži stepenik i nauči da čita i piše, kreću novi zadaci vezani za učenje Srpskog jezika. Da bi steklo veštinu lepog izražavanja, dete treba da poznaje pravopis i da širi fond reči. Zato treba da čita, da piše, da razgovara sa drugom decom i ljudima, ali i da uči pravopisna pravila.

Ma koliko da savladavanje maternjeg jezika deluje jednostavno, ipak zahteva trudi i posvećenost. Dete će svakako naučiti da čita i piše, ali treba da nauči da voli svoj jezik. A za to je potrebno da ga dobro upozna.

Jezik je „živ“, nikada ne možeš da saznaš sve o njemu, ali to je samo njegova prednost, jer će tako uvek privlačiti pažnju i dete koje je naučilo da voli jezik kada postane čovek biće ponosno na svoj jezik i biće zainteresovano da ga dalje istražuje.

Zato je važno da u školi ne preskače lekcije, da uči studiozno. Pravopisna pravila su međusobno povezana i pravopis srpskog jezika je jedan sistem koji će dete u potpunosti razumeti jedino ako postavi čvrste temelje znanja. Razrađivanje jezičkog sistema najbolje je kroz vežbu.

Vežbanje olakšavaju razni praktikumi i priručnici iz Srpskog jezika,  a neki, dosta dobri, mogu se pronaći i na internetu.

Srpski jezik za drugi razred: Vežbe (profesor Dragan Stanisavljević)

Ovo je odličan praktikum koji kroz vežbe i zadakte pokriva čitavo gradivo koje deca uče u drugom razredu Osnovne škole. Od analize rečenica, pesama, bajki i basni, preko znakova interpunkcije, pa do odeljka vežbe za pisanje velikog slova i grupnih vežbi… Sve skupa, zbirka ima 34 strane i jako je korisna.

Možete je preuzeti ovde.

Kontrolni zadaci – Srpski jezik drugi razred (Eduka)

Ovaj priručnik u izdanju Eduke sadrži odlične praktične vežbe za drugi razred Osnovne škole u više odeljaka: Najpreo ide podsećanje na prvi razred, a zatim Pisanje velikog slova, Značenje i oblik rečenica, Vežbe za pravilno pisanje, Glagoli (reči koje označavaju radnju), Delovi rečenice, Vežbe za latinicu, Pregled gradiva. Sve ukupno, mnoštvo praktičnih vežbi i zadataka na više od 20 strana.

Preuzmite PDF dokument sa Edukinim kontrolnim zadacima iz Srpskog jezika.

Kontrolne vežbe za drugi razred – Srpski jezik (Kreativni centar)

Ova zbirka vežbi i zadataka iz Srpskog jezika za drugi razred je odlična za proveru znanja i veština iz oblasti jezika, čitanja sa razumevanjem i pisanja.  Obuhvata ukupno 13 vežbi i u svakoj od njih po više zadataka različitog tipa.

Možete je preuzeti na sledećem linku: Kontrolne vežbe, Srpski, Drugi razred

Kontrolne vežbe iz Srpskog jezika za 2. razred (Ogledalce)

Još jedna veoma dobra zbirka koja sadrži vežbe i zadatke iz Srpskog jezika za drugi razred, a sve to po oblastima: Provera znanja iz Prvog razreda, Vežbe za veliko slovo, Vežbanje imenica, Vežbanje izjavnih (obaveštajnih) rečenica, Vežbanje upitnih rečenica, Vežbanje uzvičnih i zapovednih rečenica.

Celokupnu zbirku Ogledalce preuzmite ovde.

Pčelica: Kontrolne vežbe iz Srpskog jezika i Vežbalica za 2. razred Osnovne škole

Izdavačka kuća Pčelica je pripremila dve izuzetne zbirke sa vežbama i zadacima za učenike Drugog razreda.

Vežbalica za 2. razred Osnovne škole (Pčelica)

Jedna od njih je Vežbalica, sjajan praktikum sa vežbama i zadacima iz Srpskog jezika za drugi razred Osnovne škole. Na čak 59 strana nalaze se zadaci u kojima je zastupljeno celokupno gradivo koje predmet Srpski jezik obrađuje u drugom razredu.

Po oblastima: Pismena vežba, Rečenice, Imenice, Rod i broj reči, Poezija Dobrice Erića, Glagoli, Subjekat i predikat, Rečenice i reči, Gramatika, Reči, Hans Kristijan Andersen, Pisana slova latinice, Vremena i Pravopis.

PDF verzija za preuzmanje je dostupna ovde.

Kontrolne vežbe za 2. razred Osnovne škole (Pčelica)

Kontrolne vežbe u izdanju Pčelice obuvataju zadakte iz tri predmeta: Srpski jezik, Matematika i Svet oko nas. Na početku zbirke nalaze se vežbe iz Srpskog jezika, ukupno 9 vežbi za učenike 2. razreda. Slede vežbe iz Matematike i na kraju vežbe iz predmeta Svet oko nas.

Zbirka sadrži ukupno 27 vežbi, iz svakog predmeta po 9, i sve to na 56 strana.

PDF Kontrolne vežbe za Drugi razred osnovne škole – izdavačka kuća Pčelica, možete preuzeti na ovom linku.

Ako su vam potrebne vežbe i zadaci iz drugih predmeta i za ostale razrede, možete ih pronaći u ovoj kategoriji

 

 

 

Prethodni članakTradicionalni 15. nagradni konkurs za najmlađe „Piši Deda Mrazu”
Sledeći članak“U poznu jesen” – Pismeni sastav za osnovnu školu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here