Početna Vesti Obaveštenja Kreativni centar između dva Sajma knjiga

Kreativni centar između dva Sajma knjiga

1874
0

Kreativni centar je između prošlogodišnjeg i ovog Sajma knjiga objavio blizu 70 naslova domaćih i stranih autora. Među njima se izdvajaju: nova knjiga Jasminke Petrović O dugmetu i sreći, koja se bavi inkluzivnim temama i koja je bila inspiracija autorima dečjeg filma Zlogonje; novo ostvarenje autorke Vesne Aleksić Sazvežđe violina, koje obrađuje period devedesetih godina. Ista autorka započinje i novu seriju knjiga za čitaoce početnike, pod naslovom Princeza Sofija.

Među edukativnim izdanjima posebno se istakla edicija namenjena podsticanju kreativnosti kod najmlađih, pod nazivom Školice – šest knjiga iz ove edicije osvojilo je Evropsku nagradu za najbolji udžbenik za predškolce. U domaćim okvirima potvrdu daje Nagrada Neven iz oblasti popularne nauke za knjigu 50 eksperimenata iz živog sveta autorke Tatjane Mihajilov-Krstev.

Istraživanjem baštine ove godine bavi se knjiga Kakva ženska! Priče o ženama koje su bile progresivne u vreme kada to nije bilo moderno. U njoj je predstavljeno pedeset naših žena koje su ostavile značajan trag u nauci, kulturi i politici. Knjiga je podsećanje na njih, odavanje počasti njihovom delu i putokaz mladim čitateljkama i čitaocima za to kako se treba boriti za svoja uverenja.

Boje vrhunske domaće književnosti za decu brane i nagrađivana autorka Ivana Lukić s knjigom Početak nečeg velikog, Vesna Vidojević Gajović s romanom Zeleni papagaj, Simeon Marinković sa zbirkom pesama o odrastanju Na krilima radosti i mnogi drugi autori slikovnica i knjiga za najmlađe. Novi naslovi u ediciji Pustolovine za predškolce su Neposlušno pile i Put oko sela Brane Cvetkovića.

Od prevedenih dela posebno skrećemo pažnju na roman Devojčica iz svetlucave doline, čiji je prevod rezultat rada studentske prevodilačke radionice organizovane u saradnji Kreativnog centra i Filološkog fakulteta u Beogradu. Među knjigama koje mladima približavaju važne društvene teme izdvaja se intrigantna knjiga Da li je komunizam priča za malu decu? autorke Bini Adamčak. Tu su i dva važna dela namenjena kompjuterskom programiranju za decu, o programskim jezicima Skreč i Pajton.

Ovogodišnja gošća Beogradskog sajma knjiga i izdavačke kuće Kreativni centar je Džudi Kertin, savremena irska spisateljica knjiga za decu i mlade. Njene knjige su bestseleri u Irskoj, a prevedene su i na srpski, portugalski, nemački, ruski i litvanski jezik. Kreativni centar objavio je do sada četrnaest knjiga Džudi Kertin. U ediciji Svet je jedan objavljen je njen najpoznatiji serijal od sedam romana o najboljim drugaricama Alis i Megan, kao pet knjiga iz popularnog serijala o devojčici Ivi Gordon. Nov serijal o tinejdžerkama Moli i Bet obuhvata tri romana, od kojih su Time after time i Stand by me prevedi na srpski i nedavno objavljeni u izdanju Kreativnog centra. Za roman Stand by me Džudi Kertin je 2017. osvojila nagradu za najbolju dečju knjigu u Irskoj.

Ovo su samo neki od naslova iz ovogodišnje produkcije, kojom Kreativni centar, kao i uvek do sada, nastoji da isprati ritam savremene dece, da za njih otvori sve važne teme – pa i one o kojima se teško razgovara – da afirmiše savremene edukativne metode i promoviše duh tolerancije i kritičkog mišljenja, čime na najbolji način priprema decu za važan zadatak koji je pred njima, a to je građenje boljeg društva od ovog u kojem živimo.

Autorka najbolje irske dečje knjige u Beogradu

Gošća predstojećeg Sajma knjiga i izdavačke kuće Kreativni centar biće Džudi Kertin, savremena irska spisateljica za decu i mlade. Njene knjige su bestseleri u Irskoj, a prevedene su i na srpski, portugalski, nemački, ruski i litvanski jezik. Kreativni centar objavio je do sada četrnaest knjiga Džudi Kertin. U ediciji Svet je jedan, namenjenoj osnovcima, objavljen je njen najpoznatiji serijal od sedam romana o najboljim drugaricama Alis i Megan, kao i pet knjiga iz popularnog serijala o devojčici Ivi Gordon. Nov serijal o tinejdžerkama Moli i Bet obuhvata tri romana, od kojih su za sada prevedena i objavljena dva – Time after Time i Stand by Me. Za roman Stand by Me Džudi Kertin je 2017. osvojila Nagradu za najbolju dečju knjigu u Irskoj.

Kao omiljene knjige iz detinjstva navodi knjige iz serijala Pet prijatelja Inid Blajton, kao i knjige o Narniji C.S. Luisa. S mužem i troje dece živi u Limeriku, gradiću u Irskoj u kojem se odvija radnja romana o devojčicama Megan i Alis.

Tokom svog boravka u Beogradu, Džudi Kertin će imati nekoliko susreta sa čitaocima:

Utorak, 23. 10. 2018, Knjižara Kreativnog centra (Makedonska 30, Beograd)

18:00-19:00 – Druženje sa ljubiteljima njenih knjiga

Sreda, 24. 10. 2018, Beogradski Sajam knjiga – Sala Desanka Maksimović (Hala 1A)

16:00–16:45 h – Druženje s učenicima osnovnih škola iz Beograda – Štand Kreativnog centra (Hala 1)

18:00–19:00 h – Potpisivanje romana za mlađe i starije osnovce

Najzanimljiviji naslovi na 63. međunarodnom beogradskom sajmu

Na ovogodišnjem 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće više od 70 novih i originalnih izdanja.

Među njima posebno izdvajamo sledeće naslove:

Kakva ženska!

Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno

Napisala Jelena Mitrović
Ilustrovala Sonja Bajić

Među mnogim knjigama Kreativnog centra čiji je cilj da mladima daju čvrste orijentire u svetu koji ih okružuje knjiga KAKVA ŽENSKA! zauzima veoma značajno mesto. Ona promoviše ljudske vrednosti, dobra dela, ideje i navike i ukazuje na to da svest o sopstvenim mogućnostima može biti najjači pokretač za napredak čovečanstva.

Položaj žene u društvu tokom istorije se menjao, ali se promene nisu događale preko noći. Knjiga KAKVA ŽENSKA! govori o ženama iz naše istorije o kojima se uglavnom ne zna mnogo, a koje su u vremenu u kojem su živele pokušavale da utiču na društvo za opšte dobro. Naučnice, umetnice, humanistkinje ili ratnice, izuzetne u svojim oblastima, primenljivi su uzori i danas i u budućnosti, jer ma koliko se sloboda uvažavala, ne sme se izgubiti iz vida to da borba za ženska prava i dalje traje, a ravnopravnost među polovima još nije u potpunosti postignuta. Knjiga koja je pred nama upravo zato je i značajna. Ona predstavlja još jedan glas za ženska prava, snažan glas mladih žena svesnih da je budućnost u njihovim rukama.

Tekstove za knjigu KAKVA ŽENSKA! napisala je Jelena Mitrović, sociološkinja iz Novog Sada, učesnica različitih projekata namenjenih mladima. U radu na knjizi oslanjala se na pouzdane pisane izvore i istraživanja naših stručnjaka, a svežim i inovativnim pristupom toj tematici uspešno je povezala prošlo i savremeno vreme, doprinela tome da knjiga bude zanimljiva svim uzrastima i pogodna za čitanje u okviru porodice i škole.

Ilustracije i natpisi u knjizi delo su Sonje Bajić, arhitektkinje i ilustratorke. Ona živi u Parizu, bavi se vizuelnim pripovedanjem koristeći ulustracije i crtanjem personalizovanih geografskih karti. Njen rad obojio je knjigu toplinom, učinio ju je prepoznatljivom i na izvestan način ličnom, a stopljen sa opisanim sudbinama, postaće neodvojiv deo naših sećanja.

Dizajn knjige postavio je Dušan Pavlić. Uz izražen osećaj za potrebe savremenih čitalaca opredelio se za formu koja odgovara raznorodnim grafičkim elementima i omogućava dirljivu komunikaciju s junakinjama o kojima knjiga govori.

O dugmetu i sreći

Napisala Jasminka Petrović
Ilustrovao Dobrosav Bob Živković

Dečak Jovan je bio veoma usamljen sve dok se nije pojavilo jedno sasvim obično dugme i – sreća mu se osmehnula! Upoznao je Milicu i to prijateljstvo promenilo je njegov život. Zauvek.

Jedinstvenim i prepoznatljivim stilom, mešavinom topline i duhovitosti, ali ujedno i bespoštedno iskreno, Jasminka Petrović nam priča priču o tome kako jedan dečak, koji upravo ulazi u pubertet, posmatra svet i sebe u tom svetu. Otkriva nam kako vidi svoju porodicu, školu, drugu decu, koje su mu želje i snovi i koliko pati za iskrenim prijateljstvom. Kod ovog dečaka je posebno to što je čitav taj „običan“ svet detinjstva predstavljen iz perspektive osobe koja boluje od cerebralne paralize.

Autorka posebno insistira na tome da je pred nama pre svega Jovan, dečak s velikim srcem, sa svim svojim željama i snovima, strahovima, radostima i ljubavima, a tek potom osoba sa invaliditetom. Optimizam i vedrina duha u priči ukrštaju se s velikim preprekama i na kraju ih pobeđuju Jovanovom spoznajom da živi srećnim životom i da je taj život jedan i jedinstven – njegov.

Učeći svoje mlade čitaoce toleranciji i poštovanju, Jasminka Petrović nam ujedno ukazuje na potrebu da sagledamo život i ljude koji nas okružuju iz druge perspektive, da shvatimo da je ovo svet kojem svi pripadamo i koji delimo i da je ono što ga čini lepim i bogatim upravo ta različitost.

Svedenim i gotovo minimalističkim ilustracijama Dobrosav Bob Živković nam na svoj način šalje istu tu poruku i, igrajući se dugmićima, stvara pravu vizuelnu metaforu o odrastanju ovog dečaka.

Princezin zakon
Princezina medalja

Napisala Vesna Aleksić
Ilustrovala Bojana Stojanović

Jedno lepo malo kraljevstvo ima svoju lepu malu princezu po imenu Sofija. To kraljevstvo je pravo, a ne kao iz priče. I princeza Sofija je prava, a ne kao iz priče. Ali i ona, kao i sva druga deca, ima neke svoje bube i probleme. A kako ih rešava … pa to je baš za priču.

Višestruko nagrađivana autorka Vesna Aleksić napisala je dve nove knjige za decu mlađeg školskog uzrasta. Edicija Princeza Sofija namenjena je čitačima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje. Princezin zakon i Princezina medalja govore o Sofijinim mukama odrastanja. Iako je Sofija princeza, problemi koji je muče su oni sasvim obični, dečji: u prvoj knjizi to je prvi zub koji se sprema da ispadne, a u drugoj mobilni telefon koji još nema.

S poznatom lakoćom i jednostavnošću, primerenim uzrastu kojem su knjige namenjene, Vesna Aleksić nam donosi vesele i zabavne situacije odrastanja. Još jednom vrlo uspešno pronalazi način na koji svojim čitaocima, i roditeljima i deci, šalje poruku o tome da savremeno doba nosi neka nova iskušenja, ali da je u svojoj suštini detinjstvo uvek isto – da predstavlja podjednako čudesan period otkrivanja sveta, omeđen porodicom, igrom i drugarstvom.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović.

MILA, KRALJICA NEREDA

Napisala Patriša Anđelković
Ilustrovao Aleksandar Zolotić

Junakinja Mila je devojčica koja stalno gubi sitnice po kući. Mama je neprekidno grdi, ali se Mili čini da stvari jednostavno nestaju i bez njene krivice…

Patriša Anđelković je poznata našoj čitalačkoj publici po knjigama Gospodin Ljutiša i pas Ljutko i Ničija kuca. Mila, kraljica nereda – njena nova knjiga – govori o devojčici koja, u potrazi za izgubljenim stvarima, na tavanu svoje kuće pronalazi pravi razlog nestajanja svih tih stvarčica. Taj razlog uskoro postaje njen prijatelj.

Iako polazi od priče o jednoj lošoj dečjoj navici, autorka svoju pouku drži u drugom planu, a više je okrenuta tome da izazove simpatije za svoje junake. Devojčica Mila i mali puh Viktor otkriće da se dopunjuju u zajedničkoj sklonosti ka gubljenju i pronalaženju stvari, a ujedno će jedno u drugom pronaći prijatelja za sva vremena.

Slikovnicu je ilustrovao Aleksandar Zolotić i svojim jedinstvenim i bogatim stilom upotpunio atmosferu ove knjige.

PlanUM dnevnik

Napisala Aleksandra Šarović Atanasovska

Zdrave navike stiču se od malih nogu i predstavljaju osnovu za uspeh u životu. Dobra organizacija je potrebna svima, a pre svega deci. Školske obaveze se povećavaju kako dete raste i često mogu biti veoma stresne za one koji nemaju radne navike. Zbog toga su učenicima potrebne dobre veštine planiranja da bi bili uspešni u školi, a i kasnije. Korišćenje planera im može biti od velike pomoći.

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen kreativan interaktivni planer namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji je kreirala Aleksandra Šarović Atanasovska. Ovaj planer obogaćen je pažljivo odabranim i dobro smišljenim vežbama koje doprinose ličnom razvoju. Pomoću zadataka za postavljanje ciljeva i planiranje PlanUM dnevnik stimuliše dete da bude odgovorno i istrajno. Osim što će deci i mladima pomoći da poboljšaju pažnju, formiraju radne navike, otkriju svoje talente i veštine i prepoznaju lične sklonosti i kvalitete, PlanUM dnevnik će podsticati roditelje da s detetom otvoreno razgovaraju o njegovim željama, potrebama, planovima, strahovima, dilemama i na taj način će doprineti razvijanju iskrenijeg i dubljeg međusobnog odnosa.

„Proces stvaranja ove knjige bio je pravo uživanje jer mi je moj dvanaestogodišnji sin Oleg bio uzor. Uočavala sam njegove potrebe i otkrivala načine kako da ih kreativno zadovoljim. Osim toga, uspela sam da probudim dete u sebi i da čujem glas koji me je vratio u detinjstvo. To mi je pomoglo ne samo da prepoznam nego i da istinski osetim izazove s kojima se mladi suočavaju i da ponudim autentična rešenja za univerzalne probleme mladih“, navodi autorka.

Prelistajte novi katalog Kreativnog centra za 2018-tu godinu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here