Početna Škola Kreativni kutak Kreativni jesenji projekti za velike i male

Kreativni jesenji projekti za velike i male

1904
0
jesenji-kreativni-projekat-zavesa-lišće
Foto: pinterest.com

Jesen je divno godišnje doba, koje se najčešće opisuje kao zlatan period godine. Zaista, kada se pomisli na ranu jesen, obavezno se zamišljaju zlatnožute i bakarno crvene krošnje drveća, bogatstvo jesenjih plodova, pogotovo žireva i šišarki po šumama.

Ovo je idealno godišnje doba za šetnje u prirodi sa decom, ali i za skupljanje materijala koji može poslužiti za razivijanje kreativnosti ne samo dece već cele porodice. Na Internetu postoji mnogo primera kako možete napraviti čudo od lišća, šišarki i žireva. Tu su i detaljna uputstva i za one koji nisu prikupili ovaj materija. Jesenji kreativni projekti mogu biti jednako uspešni i bogati, ako imate papir i vodene ili tempera boje u jesenjim nijansama.

Napravite zavesu od lišća

Ovu dekoraciju prozora u sobi vašeg mališana možete praviti u dve varijante. Jedna podrazumeva da prethodno idete u šetnju u prirodi i zajedno skupite opalo lišće. Pritom pazite da to budu celi i još mekani listovi. Birajte sa decom listove različitih oblika i boja, sigurno je da je jesen „izdašna“ slikarka kada su nijanse u pitanju. Pošto prikupite lišće, izaberite konac i igrajte se krojača. Nižite list za listom i posmatrajte kako nastaje najlepša jesenja zavesa za sobu vašeg kreativca ili kreativke.

Druga varijanta zahteva malo više truda od šetnje kroz prirodu, jer umesto „gotovog“ i prirodnog lišća treba da napravite svoje od papira. Ovde se možete poigrati sa temperama, flomasterima, a pre toga crtajte i seckajte zajedno. Mogućnosti su brojne, te tako možete umesto papira koristiti i stare mušeme ili tkanine u jesenjim bojama. Postupak za izradu će biti isti – krojački. Izaberite konac i iglu odgovarajuće širine i ušijte svoje papirno ili platneno lišće dok ne napravite zavesu.

Na kraju, konac možete vezati oko garnišne u lakom čvoru ili napravivši mašnicu, tako da zavesu možete skinuti u svakom trenutku.

jesenji-kreativni-projekat-zavesa-lišće
Foto: pinterest.com

Napravite buket od lišća

Umesto da pobacate opalo lišće iz vašeg dvorišta, možete napraviti simpatične buketiće ruža. Ovaj projekat zahteva malo više strpljenja i preciznosti, ali nije nemoguća misija čak ni za dečje prstiće. Pored još nepresušenih listova za ovu dekoraciju biće vam potrebni igla i konac, kao i ukrasne trake za završno doterivanje buketa. Postupak pravljenja ružinog cveta objašnjen je na fotografiji, a podrazumeva pažljivo savijanje lista i pravljenje pupoljka. Svaki korak se završava ušivanjem. Poželjno je da koristite konac u boji listova, da bi mesto uboda i šava bilo neprimetno. Iako su braon i žute ruže lepe, najlepše će biti koliko uspete da pronađete lišće u crvenoj boji.

Na kraju, u zavisnosti od toga koliko veliki buket pravite, možete ga dodatno ukrasiti papirom ili većim listom iz bašte. Oni posebno kreativni uvek mogu obogatiti buket nekom manjom šišarkom ili žirom, koji će prilepiti lepkom između ružica.

jesenji-kreativni-projekat-ruže-lišće
Foto: pinterest.com

Napravite jesenje drvo

Ukoliko ste zaglavili u stanu zbog ne tako retkih jesenjih pljuskova, možete uposliti dete i zabaviti sve ukućane pravljenjem jesenjeg drveta. Za ovaj jesenji projekat nije vam potrebno ništa što već nemate u svojoj kući. Takođe, ne morate biti Pikaso ili Mikelanđelo, pa da u bloku za crtanje ili običnom A4 papiru nacrtate drvo. Dovoljno je da nacrtate stablo i grane ili da ga izrežete od kolaž papira. Krošnju prepustite vrednim dečjim rukama.

Za ovu zanimaciju potrebne su vam tempera ili vodene boje i štapići za uši. Napravite boje u paleti ili na nekoj ravnoj površini koju ste predvideli za to, bocnite mekanim delom štapića u žutu, braon, crvenu, koju god želite, a onda preslikajte „list“ na drvo. Vaše dete će uživati u zabavnoj igri bockanja i bojenja, a konačan rezultat ove igre biće prelepo šareno jesenje drvo.

Ovo remek-delo možete uramiti i okačiti na zidu dečje sobe ili pak zakačiti magnetom za frižider, dok ga ne zameni neko novo kreativno čudo vašeg deteta.

jesenji-kreativni-projekat-drvo
Foto: pinterest.com

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan, možda će vas zanimati i kako da napravite životinje od lišća, a to pogledajte na ovom linku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here