Početna Porodica Kućni aparati koji štede vreme roditeljima

Kućni aparati koji štede vreme roditeljima

2206
0
sudomašina-sudovi
Foto: Pexels.com

Zamislite vreme provedeno u igri sa decom, umesto prostiranja veša, pranja sudova ili usisavanja? Uvek je zabavno slagati zamak od kockica kada znate da će sudomašina oprati umesto vas posuđe nakon ručka, zar ne?

Moderno roditeljstvo puno je izazova i svakodnevnih obaveza. Ponekad može biti izuzetno teško zauzetim očevima i majkama da izbalansiraju radne zadatke i kućne poslove i izdvoje dovoljno vremena koje će neometano provesti sa decom. Iako deluje da zajednica nema mnogo razumevanja za ovaj problem, zapravo postoje brojni načini na koje svet nastoji da pomogne roditeljima. Jedan od njih su definitivno izuzetno praktični kućni aparati koji štede vreme.

Sudomašina – blistavo posuđe uz uštedu vremena i energije

U svakom domaćinstvu, a naročito u porodicama sa malom decom, kupovina nove mašine za pranje posuđa je dobra investicija. Uz brojne napredne funkcije i programe, inovativni modeli sudomašina štede ne samo dragoceno vreme, već i električnu energiju i vodu.

Koji roditelj ne bi poželeo da posle ručka umesto dugog stajanja kraj sudopere jednostavno naređa prljave tanjire u mašinu, podesi željeni program i uživa u kvalitetnom vremenu sa svojom decom? Premda savremene sudomašine proizvode minimalno buke, uvek možete koristiti funkciju odloženi start ako ne želite da probudite tek zaspalu bebu. Uz child lock dugme ne morate brinuti o tome hoće li vaš trogodišnjak poremetiti ciklus pranja.

U prodavnicama bele tehnike mogu se naći mašine za pranje posuđa raznih brendova i različitih kapaciteta. Potrebe prosečnog domaćinstva zadovoljiće modeli za 12 kompleta, na primer. Ovi uređaji dolaze sa najmanje četiri ciklusa pranja, a većina ima brzi program koji opere sudove za pola sata. S obzirom na to da se perilice posuđa uglavnom proizvode u energetskoj klasi A, A+ i A++, račun za struju i vodu na kraju meseca neće biti neprijatno iznenađenje.

Šporet sa indukcionom pločom – još brža priprema obroka

ugradna-ploča-tiganj
Foto: Unsplash.com

Brza priprema obroka je san svake zaposlene majke. Sa savremenim modelima šporeta, srećom, vreme provedeno u kuhinji značajno se može smanjiti. Posebna ušteda vremena postiže se šporetima sa indukcionom pločom (odnosno ugradnim indukcionim pločama za kuvanje). Ovi kuhinjski uređaji se mnogo brže zagrevaju, a uz to dolaze sa još nekoliko pametnih funkcija koje unapređuju svako kulinarsko iskustvo.

Jedna od njih je i zaštita za decu – nema opasnosti da mališani uključe šporet i opeku se. Pored brzog zagrevanja, za indukcione ploče je karakteristično da se brzo ohlade, “prepoznaju posudu”, pa tako greju samo dno suda u kom se jelo priprema. Savremeni modeli imaju elektronsko upravljanje, kontrolnu tablu na dodir, kao i indikator preostale toplote.

Posebno praktična je i mogućnost održavanja temperature – tako da nema dodatnog gubljenja vremena na podgrevanje ručka i slično.

Blender ili štapni mikser – praktično za roditelje beba

Od prve kašice do ozbiljnih bebi ručkova – najbolji prijatelj novopečenih roditelja će biti blender ili štapni mikser. Iako se ubrajaju u male kuhinjske aparate, ovi uređaji zapravo čine veliku uslugu svakoj porodici. Dovoljno je da pripremite željene sastojke, stavite ih u posudu i klikom na jedno dugme za manje od minuta dobijete spreman obrok za svoje dete.

Blender će mnoge mame opisati kao idealnog asistenta u procesu navikavanja bebe na nemlečnu ishranu. Jednostavno mogu biti sigurne da će oštri nožići samlesti sve namirnice a kaša biti preukusna.
Inovativni modeli multipraktik uređaja imaju i neke sjajne funkcije kao što je program samočišćenja, na primer. Ovim se dodatno štedi vreme – ne samo da je garantovana brza priprema hrane, već ne morate da razmišljate o detaljnom pranju posude aparata.

Robot usisivač – čista kuća bez napora

robot-usisivač-tepih
Foto: Unsplash.com

Održavanje čistoće u domu je važno za zdravlje svih koji u njemu žive. Međutim, poseban nivo čistoće potreban je kada u kući imate bebu koja puzi ili dete sklono alergijama. Sa toliko mnogo obaveza u dnevnom rasporedu, usisavanje ponekad bude dodatan teret i posao koji bismo voleli da neko drugi obavi umesto nas. Kupovina robot usisivača nameće se kao logičan potez.

U zavisnosti od proizvođača, ovi aparati će imati različite funkcije (i cene), ali većina usisava sve vrste podova i tepiha, ima tajmer, senzore protiv sudara i pada niz stepenice. Kada se baterija isprazni, robotski usisivač se automatski vraća na bazu radi punjenja. Neki modeli imaju i ultrafini prečišćivač vazduha, mogu se vremenski programirati, te usisavati po unapred memorisanoj ruti. Ovo je i te kako praktično za roditelje koji znaju da u svojoj igri deca ne prave nered već upoznaju svet.

Mašina za sušenje veša – mirišljav i mekan veš

Nema ničeg lepšeg od mirisne i mekane dečje odeće, ali je to ponekad nemoguća misija – naročito u zimskom periodu. Deca su aktivna tokom celog dana i nije retkost da se isprljaju. Kao posledica divne igre mogu se dogoditi i neke tvrdokorne fleke, kao što su one od blata.

Pranje odeće, prostiranje, sklapanje, peglanje, raspoređivanje – mnoge mame ovo opisuju kao jedan od najdosadnijih i najnapornijih kućnih poslova. Sa mašinom za sušenje veša ceo ovaj proces se vremenski praktično prepolovi. Ne samo da ćete brže doći do čistog i suvog veša, već potpuno zaobići neprijatan miris smoga koji se uvuče u odeću koja se suši van.

Većina modela proizvodi se sa opcijom okretanja bubnja u oba smera, tako da se odeća minimalno izgužva i upetlja tokom ciklusa. Osim toga, mogu  imati posebnu funkciju za lakše peglanje, senzor za procenu vlažnosti i brojne programe – za sušenje pamučne, vunene odeće, džinsa i osetljivih tkanina poput svile.

Kada kupujete aparate, obratite pažnju i na to da li u svom gradu imate ovlašćeni servis za određeni brend uređaja. Rešite se unapred svih eventualnih komplikacija i gubljenja vremena, tako što ćete izabrati renomiranu robnu marku za čije aparate možete brzo naći majstora. Ukoliko imate Gorenje veš mašinu servis vam je dostupan u svakom gradu od Beograda do Prokuplja.

Postoji mogućnost kupovine 2u1 mašine za veš, odnosno mašine koja kombinuje pranje i sušenje veša. Ovo je isplativa investicija za domaćinstva sa ograničenim prostorom.

Može li se vreme zaista uštedeti?

Sa toliko mnogo obaveza u jednom danu, zahtevnim šefom, rokovima projekta koje treba ispoštovati i, sa druge strane, posvećenom brigom da deca budu sita, čista i zdrava – moderni roditelji moraju biti pravi majstori upravljanja vremenom. U tom slaganju prioriteta, kućni aparati i te kako mogu pomoći da se igra kao ključni faktor u dečjem razvoju stavi na prvo mesto.

Ulaganje u vredne kućne uređaje zapravo je čin kojim se unapređuje kvalitet života. Nakon brze pripreme jela, uz blistave sudove i veš, jedino što vam preostaje jeste da uživate u igri sa svojom decom na čistom podu. Vreme koje ste uštedeli će tako biti iskorišćeno na najbolji mogući način.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here