Početna Porodica Saveti Kupovina nekretnine kada imate malo dete

Kupovina nekretnine kada imate malo dete

593
0

Kupovina nekretnine je veliki korak u životu svakog pojedinca. S obzirom na količinu papirologije, neminovno dolazi do nekih manje ili više stresnih situacija. Međutim, kada pride imate i malo dete, onda kupovina nekretnine podrazumeva i neke dodatne stavke koje morate ispuniti. Treba obratiti pažnju na stvari koje pogoduju razvoju dece i sredini koja će za njih biti najbolja, a s obzirom na trenutno stanje na tržištu, to nije uvek lako.

Evo nekih praktičnih saveta za kupovinu nekretnine kada imate malo dete. Stvari na koje treba da obratite pažnju da se kasnije ne biste hvatali za glavu.

Veliko ili malo mesto

Naravno da će od vašeg posla zavisiti i mesto stanovanja porodice. Međutim, ukoliko oba roditelja rade fleksibilne poslove, što je sve češći slučaj, onda praktično možete živeti bilo gde. U tom slučaju zapitajte se da li želite da živite u manjem ili većem mestu i sagledajte sve prednosti i mane života sa decom u malom i velikom gradu.

S jedne strane, mali gradovi vam nude veći stepen sigurnosti da dete možete pustiti da se igra sa drugarima napolju samo, manje je saobraćaja, pa nema ni gužve. Takođe, tamo peške ili pomoću bicikla svuda stižete začas, pa nećete silno vreme izgubiti idući na posao i kući. Međutim, veliki gradovi nude više mogućnosti u pogledu vannastavnih aktivnosti, više je posla i veće su mogućnosti za zaposlenje, a i lakše je naći ljude istih interesovanja i steći prijatelje. Sve ovo treba da uzmete u obzir, a ako se odlučite za život u glavnom gradu, ponudu nekretnina pogledajte ovde.

Pažljivo izaberite opštinu

Prilikom izbora mesta za život, pažljivo birajte opštinu. U nekim opštinama možete dobiti subvencije i poreske olakšice za određene šifre delatnosti, što značajno može uticati na vaš biznis, ali i kućni budžet. Sa druge strane, proverite kakve su škole na toj opštini, koliko su đaci uspešni, kakve vannastavne aktivnosti nude, a raspitajte se i kod roditelja kakvi su nastavnici.

Kuća ili stan

Nakon što ste odlučili gde želite da živite, sledeće logično pitanje je kuća ili stan. Kuća ima dvorište u kome se deca mogu igrati, ali podrazumeva i veća ulaganja, kao i viši trošak održavanja. Sa druge strane, stanovi se uglavnom nalaze bliže centru, veća je ponuda na tržištu, a u nekim slučajevima možete naći zgrade u sklopu kojih se nalaze i bazen, teretana ili druge pogodnosti.

Raspored prostorija

Bilo da se opredelite za kuću ili stan, vodite računa o rasporedu prostorija. Zapitajte se koliko dece želite i planirajte sobe i za decu koju ćete tek dobiti. Takođe, imajte na umu da je i roditeljima potrebno oduška, pa pri odabiru stana gledajte da negde napravite kutak u kome ćete moći da odmorite sami ili sa partnerom.

Blizina vrtića i škole

Kupovina nekretnine kada imate malo dete dodatno je uslovljena blizinom vrtića i škole. S obzirom na to da oni tamo polaze otprilike kad i vi na posao, gledajte da vam škola ili vrtić budu u blizini doma. Ovo će vam značajno uštedeti vreme, koje svakako možete pametnije iskoristiti: odspavajte duže, popijte sa partnerom prvu jutarnju kafu na miru ili se poigrajte sa decom.

Skladišteni prostor

Neverovatno je koliko propratne opreme i raznih stvarčica dolazi u paketu sa decom. Stoga će vam skladišteni prostor biti neophodan. U stvari, mnogo skladištenog prostora. Najbolje bi bilo da pri kupovini nekretnine proverite da li stan ili kuća dolaze sa garažom, podrumom ili tavanom. Takođe, pomoćne prostorije u dvorištu se mogu adaptirati u skladišteni prostor za preraslu odeću, igračke, knjige, udžbenike i ostale sitnice koje su u odličnom stanju i mogu ih koristiti i mlađa deca.

Komšiluk

Osim što je za život u zgradi važno da su vam komšije pristojne, još je važnije šta se u blizini nalazi. Sadržaj koji je deci dostupan, a uz to je i ineteresantan će igrati značajnu ulogu pri kupovini nekretnine. Takođe proverite blizinu parkova, pijace, marketa, staza za trčanje, šoping centara itd.

Kupovina nekretnine značajna je stvar, a kupovina nekretnine kada imate malo dete je još značajnija.Deca će vam, kada porastu, biti zahvalna na svemu što ste za njih uradili kada ste birali mesto za njihovo odrastanje puno zabave, smeha i radosti. Zato stavite sve dodatne stvari na papir prilikom izbora stana ili kuće i dobro razmislite pre kupovine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here