Početna U svetu knjiga Basne Lafontenove basne 3# – Konj i magarac

Lafontenove basne 3# – Konj i magarac

4555
0
konj i magarac

Konj i magarac

Ne olakšaj drugu – otežaćeš sebi

Poterao seljak konja i magarca u grad. Magarac beše upregnut u teške dvokolice, prepune povrća i džakova žita, koje je nosio da proda na pijaci. Konj je išao po strani, ni natovaren ni upregnut, ni osedlan, slobodno je kaskao i zadovoljno rzao, ne osvrćući se uopšte na muke kojima je njegov drug iz štale bio izložen.

Teglio je magarac, upinjao se, devet ga znojeva probijalo, pa najzad reče konju:
– „pomozi mi  malo, prijatelju stari, olakšaj mi, jer ako li ovako nastavim, teško da ću do grada živ stići. Za tebe će polovina mog tereta biti igračka, a ja bi sa onom drugom polovinom već lakše izašao na kraj.“

„Prođi me se, nemam ti ja kad!“ – njisnu ždrebac i podiže rep, zatrča se preko livade, griva mu zaleprša, baš mu je lepo bilo.

Magarac je vukao i teglio sve dok je mogao, to međutim nije dugo trajalo, srušio se mrtav. Seljak je odmah odrao magarca i bacio kožu pored ostalih stvari na dvokolicama, a onda je upregao konja.

Sad je konj tegllio čitav teret i pride još magareću kožu, soptao je, dahtao…a iz kopita mu je u glavu, kasno doduše, pamet dolazila. Mislio je ovako:

Kada zatreba drugu – budi mu pri ruci,
od pomoći takve nikada ne beži.
Pobegneš li, – sam ćeš naći se na muci,
teret čeka tebe, mnogostruko
teži!

Prethodni članakKoliko je deci potrebno sna za normalan razvoj
Sledeći članakKako naučiti dete da se samo hrani

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here