Početna Vesti Obaveštenja Lutanja baštenskih patuljaka – nov roman Gordane Maletić

Lutanja baštenskih patuljaka – nov roman Gordane Maletić

1429
0
lutanje bastenskih patuljaka

Devojčica Mila kupila je s mamom ukrasnog patuljka za malu baštu ispod njihovog prozora. Već posle nekoliko dana patuljak je nestao, a Mila i njen brat Marko krenuli su u potragu za njim. Nisu ni slutili kakav tajanstven i čudesan život vode ti simpatični baštenski ukrasi.

Svojim novim romanom pod nazivom Lutanja baštenskih patuljaka autorka Gordana Maletić uvodi čitaoce u tajanstveni svet neobičnih junaka. Baštenski patuljci možda za nekoga predstavljaju samo ukrase u cveću, ali to ne važi i za autorku koja zna njihovu tajnu. Njena priča počinje u trenutku kada Cvetko i Dubravko dospevaju u baštu devojčice Mile, ali ubrzo potom i nestaju iz nje bez traga. Za devojčicu i njenu porodicu taj nestanak ostaje obavijen velom tajne, ali pred čitaocima, koji su u ovoj priči tajni saputnici, dvojica patuljaka oživljavaju i otkrivaju svet sakriven od znatiželjnih pogleda ljudi.

Tako saznajemo da ova dva junaka imaju zadatke koji su važniji od čuvanja baštenskog cveća. Po nalogu vrhovnog patuljka Tihomira, oni kreću u potragu za odgovorima na neka važna pitanja koja se tiču tajni prirode koja nas okružuje. Cvetko, Dubravko, Tihomir i brojni drugi likovi koje nam Gordana Maletić predstavlja pripadaju čuvenom patuljačkom rodu. Oni poseduju neverovatne veštine i bave se izučavanjem mirisnog bilja, lekovitih trava, tajnih i zaboravljenih zakona po kojima su ljudi, životinje i biljke povezani u celinu svekolikog sveta. Zakona koje su ljudi, udaljeni od zemlje i prirodnih tokova, zaboravili, a koje ovaj patuljački rod za opštu dobrobit čuva i prenosi s generacije na generaciju.

Tragajući po svetu za odgovorima na zamršena pitanja, patuljci će se suočiti s brojnim preprekama i, poput pravih heroja, hrabro ih savladati. Sa ovog putovanja oni će se vratiti s novim saznanjima i otkrićima koja će čuvati do onog trenutka kada budu ljudima potrebna da spasu svet. Sa ovog putovanja vratiće se i čitaoci, kojima će autorka preneti niz plemenitih i lepih poruka s pozivom da se vrate moćnoj prirodi s kojom su povezani neraskidivim i nevidljivim nitima života.

Po okončanju svoje potrage patuljci su potvrdili istinu da je svaka bašta kao život, a u svakom životu najvažnija je ljubav! Ovog puta to saznajemo putem neobične priče, pune vrednih pouka i ispričane na poseban način. Uzbudljiva i nežna, ona podseća na susret vanzemaljca I-tija i dečaka, ali i na njihov rastanak, kada prstom pokazuju najvažniji deo svog bića – a to je srce!

Vesna Aleksić, pisac za decu i mlade

Ko je Gordana Maletić?

Gordana Maletić poznata je široj čitalačkoj publici po dugogodišnjem posvećenom radu u oblasti književnosti za decu i mlade.

Pored pisanja poezije i proze, bavila se i književnom kritikom, prevođenjem, antologičarskim i uređivačkim radom i za svoje stvaralaštvo dobila više prestižnih domaćih nagrada.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here