Početna Zabava Slobodno vreme Maldivi kao najegzotičnija tropska destinacija

Maldivi kao najegzotičnija tropska destinacija

3140
0
Maldivi

Maldivi se opravdano smatraju najegzotičnijom tropskom destinacijom i kao takvi predstavljaju pravo čudo prirode. Bele peščane plaže, mnoštvo palmi i netaknuti podvodni svet predstavljaju pravu turističku atrakciju. Još ako se tome dodaju neverovatno lepi koralni grebeni i jedinstvene ronilačke mogućnosti sasvim je razumljivo zašto su Maldivi neodoljivi i nezaboravni.

Ova prekrasna tropska država se nalazi u toplim vodama Indijskog okeana. Ukoliko odaberete putovanje na  Maldive, budite sigurni da ćete provesti nezaboravan odmor koji će vam ostati u trajnom sećanju.

Rajske lagune, beskonačne, bele peščane plaže, šarenoliki podvodni svet, kao i neprevaziđeni luksuz, samo su neki od razloga zbog kojih obavezno treba posetiti Maldive. Osim toga, Maldivi su omiljena destinacija za putnike na medenom mesecu, jer pružaju poseban osećaj zadovoljstva.

Položaj, poreklo imena, i glavni grad  Maldiva

Maldivi teritorijalno pripadaju Južnoj Aziji, i nalaze se jugozapadno od Indije i Šri Lanke. Čine ih 1.126 peščanih ostrva koja su grupisana u 26 atola (celina). Istovremeno predstavljaju najnižu zemlju na svetu čija je prosečna nadmorska visina oko 1,5 m. Smatra se da naziv Maldivi u prevodu sa nekoliko lokalnih jezika znači „đerdan – ogrlica ostrva.“ Takav naziv ne čudi, jer spuštanjem okeanskog basena koralni sprudovi su narastali, tako da su se na taj način formirani atoli, odnosno koralna ostrva.

Male je glavni grad Maldiva i nalazi se na istoimenom ostrvu. Istovremeno je jedini veliki grad i kao takav predstavlja glavni centar snabdevanja i trgovine. Bez obzira na to što Male nije veliko ostrvo po površini, na njemu su smeštene kulturne znamenitosti ove egzotične zemlje.

Klima Maldiva je uvek savršena

Ono po čemu su Maldivi posebno poznati i što ih izdvaja od drugih destinacija jeste toplo vreme i mnogo sunca. Klima je monsunska, što podrazumeva duvanje zimskih i letnjih vetrova monsuna. Zimski monsun duva sa kopna ka okeanu, pri čemu donosi suvlji vazduh, dok letnji monsun duva sa okeana ka kopnu i donosi kišu. Ipak, čak i tokom kišne sezone prosečne temperature se kreću između 20 i 30 stepeni. Bilo kada da odaberete putovanje na Maldive nećete pogrešiti. A posebno ukoliko želite „zimsko letovanje“ najbolje bi bilo da planirate odmor u periodu od novembra do aprila.

Stanovnici Maldiva su ljubazni i gostoprimljivi

Stanovništvo Maldiva predstavlja mešavinu kultura naroda koji su se naselili na ostrvima. Svi su stopljeni u jednu veru i u jedan jezik. Smatra se da su najstariji doseljenici bili iz Šri Lanke i južnog dela Indije. Početkom XX veka Maldivi su imali oko 100.000 stanovnika dok je taj broj danas nekoliko puta  veći. Strani radnici čine gotovo 80.000 stanovništva, mada se procenjuje da ima i ilegalno useljenih migranata.

Stanovnici Maldiva su veoma religiozni i islamske su veroispovesti. Najčešće se bave ribolovom i turizmom. Bez obzira na to što je njihov zvanični jezik divehi, s obzirom na razvijen turizam možete se vrlo lepo sporazumeti na engleskom jeziku.

Poznati su po svojoj ljubaznosti i gostoprimljivosti. Ukoliko boravite na ostrvu koje je naseljeno lokalnim stanovništvom, imaćete priliku da saznate sve o načinu života meštana. Maldivljani su poznati kao veoma ljubazan i neposredan narod. Vole turiste i raduju se razgovoru sa njima. Sem Maldivljana moći ćete da upoznate i Šrilančane koji uglavnom rade u barovima i hotelima. Oni su beskrajno šarmantni i krasi ih osmeh, bilo da razgovarate o ozbiljnim temama ili da je u pitanju neobavezno ćaskanje.

Za više informacija o klimi, stanovništvu, valuti, uslovima putovanja i cenama pročitajte ovaj tekst.

Kakav je smeštaj na Maldivima?

Bilo da odaberete rizort (ostrvo-hotel) ili neki od hotela različitih kategorija na nekom od lokalnih ostrva, možete biti sigurni da ćete uživati u luksuzu i savršenom ambijentu. Svaki rizort predstavlja pojedinačno ostrvo koje se sastoji od centralnog dela u kome se nalaze smeštajni kapaciteti, restorani, kao i ponuđene aktivnosti. U mirnim lagunama oko ostrva su smešteni bungalovi, koji gostima obezbeđuju maksimalno uživanje i apsolutnu privatnost.

Snorkeling i ronjenje kao posebna atrakcija Maldiva

Maldivi su poznati po tome što imaju najraznovrsniji podvodni život na celom svetu. Svaki rizort ima svoj greben gde živi mnoštvo raznobojnih životinja. Tu možete videti male tropske ribe, bezopasne bebe ajkula, kitove, kao i džinovske raže. Iskustvo ronjenja je neprocenjivo i impresivno, jer nigde kao ovde nećete imati prilike da plivate u blizini tih džinovskih stvorenja.

Maldivi su raj za vodene sportove

Ukoliko spadate u kategoriju onih koji ne povezuju mirne vode Maldiva sa surfovanjem, u zabludi ste. Maldivi predstavljaju raj za vodene sportove, počev od pedaline, vožnje kajaka, vindsurfinga, paraglajdinga, skijanja na vodi do surfovanja. Čak i ako ste početnik, nemate razloga za brigu, jer talasi su odgovarajuće veličine za početnike.

Smatra se da su jun, jul i avgust najbolji za surfovanje, jer tada ima više vetra. U North Male Atolu postoje odmarališta specijalizovana za surfovanje, tako da ćete imati prilike da se povežete i družite sa ostalim ljubiteljima surfinga.

Spa tretmani na Maldivima

Postoji izreka da je Wellness očaravajući i magičan na Maldivima. Istina, cena tretmana u rizortima nije zanemarljiva, ali je iskustvo neprocenjivo. Uživaćete u svakom tretmanu koji istovremeno predstavlja opuštanje uma i tela. Za ove tretmane se najčešće koristi kokosovo ulje i kokosovo mleko, što uz kombinaciju blagotvornog čaja od jasmina predstavlja pravo kraljevsko uživanje.

Maldivi su mesto gde ćete doživeti neverovatan spoj sa prirodom

Na Maldivima možete više nego bilo gde da doživite i osetite pravi spoj sa prirodom. Sama pomisao da gledate kako okean oživljava pred vama je dovoljna da razmislite o putovanju na Maldive. Možete sasvim opušteno plivati u društvu šarenih ribica, beba ajkula i potpuno bezopasnih raža. Ukoliko prilikom zalaska sunca krenete na krstarenje uživaćete u igri delfina koji poskakuju po površini okeana.

Koralni grebeni i tirkizno more su sinonim za Maldive

Nemojte da vas iznenadi to što se na pojedinim ostrvima vreme računa drugačije. Može vam se desiti da je vremenska razlika od jednog do drugog ostrva čak i do sat vremena, ali ljubazni domaćini imaju objašnjenje za to. Naime, oni tvrde da je ta vremenska razlika od 60 minuta napravljena upravo zbog turista kako bi im obezbedili sat vremena dodatnog uživanja. Činjenica je da svako od ovih ostrva fascinira posetioce na svoj način.

Sama pomisao na koralne grebene, beskrajno duge peščane plaže i tirkizno more deluje očaravajuće. Ukoliko odaberete Maldive za vašu narednu destinaciju, sasvim smo sigurni da ćete i sami shvatiti zašto se smatraju najegzotičnijom destinacijom na svetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here