Početna Porodica Saveti Mame preduzetnice, unapredite svoj posao dok ste kod kuće

Mame preduzetnice, unapredite svoj posao dok ste kod kuće

1515
0
mame-preduzetnice
Foto: Unsplash.com

Koliko puta ste čuli da mlade mame kažu kako nemaju vremena? Posebna kategorija su sigurno zaposlene mame ili mame preduzetnice. Na tržištu koje je raznovrsno i haotično, konkurencija je velika. Radi se punom parom, tako da osim slobodnog vremena mame najčešće žrtvuju vreme koje treba posvetiti marketingu i dobroj reklami.

One dubljeg džepa neretko upošljavaju stručnjake koji će umeti na najbrži i najlakši način da plasiraju neki proizvod i da se bave marketinškim delom posla. Međutim, mnogo češći slučajevi su oni gde nema dodatnog novca za oglašavanje. Ovde stupa kreativnost na snagu, pa se preduzetnice snalaze i dovijaju kako da izreklamiraju svoje usluge ili proizvode same.

Kako da internet oglašavanje ne bude bauk?

Dobre strane digitalnog marketinga i ulaganja vremena i novca u ovu vrstu reklamiranja jesu te što se ovde svako ulaganje isplati. Iako na prvo čitanje deluje komplikovano, zapravo može biti prilično lako kada se jednom savlada.

Postoje različite marketinške strategije dostupne za učenje i sprovođenje, a mnoge se mogu ispratiti i onlajn. Mnogi magovi Internet marketinga dele svoja znanja i iskustva sa početnicima, i to potpuno besplatno na svom blogu, sajtu ili pak You tube kanalu. Saveti za onlajn oglašavanje danas vam se praktično serviraju na tacni, potrebno je samo da znate šta tražite.

Ima mnogo načina kojim možete unaprediti svoje poslovanje putem interneta, a među osnovnim su sigurno razvijanje ličnog brenda, SEO usavršavanje, plasiranje proizvoda putem email marketinga, nativno oglašavanje ili pak oglašavanje na društvenim mrežama.

Odakle početi?

Kao na svakom početku, oglašavanje na internetu deluje teško, ali ukoliko napravite prvi korak, pa sledeći, sledeći i sledeći – razvoj i napredak krenuće sami od sebe. Najpre, treba razmisliti o samom proizvodu ili usluzi koju nudite:

  • Kome je nudite?
  • Kome je neophodno?
  • Da li umete to da objasnite na pravi način?

Dakle, fokusirajte se na svoju ciljnu grupu i njima šaljite svoje signale.

Možda ste mama koja pravi edukativne igračke od prirodnih materijala za bebe ili pak dekoracije za dečja kolica – obratite pažnju šta se Vašoj bebi sviđa, kako se ta igračka održava, zbog čega svaka beba odnosno mama mora da je ima?

Jednom kad pronađete odgovore, predstavite ih svojim potencijalnim potrošačima na zanimljiv, originalan ili pak duhovit način.

Pravo mesto za takvu prezentaciju su, pogađate, Vaš sajt i stranice na društvenim mrežama. Neka oni budu ogledalo Vašeg proizvoda. Napravite brend. Nešto što niko drugi nema, što niko drugi nije napravio ili predstavio na pravi način.

Čitajte!

Neprestano čitajte i istražujte na koji način možete dopreti do svojih potencijalnih kupaca. Postoje različiti blogovi i portali koji nude besplatne lekcije o online oglašavanju. Jedna od popularnijih strateških metoda poslednjih godina je i nativno oglašavanje.

Imaje na umu da je sasvim  izvesno da će vam se svaki minut uložen u učenje o digitalnom marketingu isplatiti. Ukoliko radite na tome da Vaš sajt stigne na prvu stranicu internet pretraživača, veće su šanse da će baš na Vašoj adresi neko potražiti rešenje za svoj problem.

Nije dovoljno da šijete najlepše haljinice za bebe, potrebno je da ljudi znaju da Vi to radite – kako onlajn, tako i oflajn.

ruke-na-tastaturi

Za oglašavanje nikad nema vremena? Sad ima!

Mnoge mame preduzetnice znaju za sve dobrobiti digitalnog marketinga, te koriste svaki slobodan trenutak da se posvete ovoj sferi svog poslovanja. U poslednje vreme lepa slika različitih seminara i vebinara su preduzetnice trudnice, odnosno one preuzetnice koje sada konačno imaju vremena da posvete koji minut više reklamiranju svog brenda. One koriste to vreme efektivno, ulažu u svoje znanje i razvoj.

Svi mladi preduzetnici ili početnici u nekom poslu osećaju blagu anksioznost i nelagodu kada treba da ostave svoj mali biznis nekome „na čuvanje“ po prvi put. Ukoliko tražimo nekog ko će to najbolje razumeti, onda su to definitivno mlade mame ili trudnice, posebno one koje su pre trudnoće ili dece bile posebno posvećene poslu.

Za nesmireni duh preduzetnica i poslovnih žena koje su navikle da neprestano uče ili razvijaju sebe i svoj posao godinu dana porodiljskog odsustva može se činiti kao dugačak period. Ovo je posebno značajno kada su u pitanju oni poslovi gde je konkurencija velika. Međutim, umesto da brinu, pametne preduzetnice koriste ovo vreme kreativno i produktivno.

Brigu o finansijama prepustiće stručnjacima i dobrom računovođi, a one će nastojati da postanu što veštije u oglašavanju svog proizvoda ili usluge. Osim toga, pod uslovom da imaju agenciju čija cena knjigovodstvenih usluga ne premašuje njihov budžet, one mogu pored svog vremena uložiti i deo svog novca u digitalni marketing.

Danas postoji puno opcija za plaćeno digitalno oglašavanje u Srbiji, a cene ne treba da vas brinu jer su povoljne. U poslednje vreme jako efikasan način da se reklamirate na internetu je nativno oglašavanje. Više o ovoj vrsti oglašavanja i o uslovima za oglašavanje možete pročitati na sajtu Nativemedia.rs.

Ipak, tamo gde finansijska sredstva to ne dopuštaju, za početak će dovoljno biti posvetiti svoje vreme i besplatnim izvorima znanja i oglašavanja, što će vam uz dovoljno truda zasigurno pomoći da vaš mali biznis polako prerasta u veliki.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here