Početna Porodica Saveti Mamino slobodno vreme – dozvolite mami njenih „5 minuta“

Mamino slobodno vreme – dozvolite mami njenih „5 minuta“

227
0

Kada postanu majke, žene obično sebe stavljaju u drugi plan. Slobodnog vremena gotovo da nema, a stres i nezadovoljstvo se samo nagomilavaju. Već od prvih dana kada se nađe u novoj ulozi, umorna i zabrinuta, mama mora malo da se opusti! Uvek treba imati na umu teret koji majke nose sa sobom da sve bude u redu sa detetom, sa suprugom, u domu, na poslu i svuda gde god je prisutna. Podrška porodice je izuzetno važna, naročito kada je u pitanju mamino slobodno vreme.

Period nakon porođaja – oporavak i promena životnih navika

Period oporavka nakon porođaja zavisi od mnogo faktora, uključujući način porođaja, fizičko zdravlje mame pre porođaja, komplikacije tokom porođaja i opšte fizičko stanje. U poslednje vreme se sve više govori o postporođajnoj depresiji zbog koje su mame često predmet osude društva. Važno je znati da nije u pitanju nikakav hir ili razmaženost, već mentalni poremećaj. Karakterišu ga intenzivna osećanja tuge, nemoći i beznadežnosti, povlačenje i nezainteresovanost za okolinu. 

To je samo jedan od primera zašto je ženama nakon porođaja potrebna puna podrška porodice i prijatelja. Ukoliko je novi član porodice prvo dete, život supružnika se menja iz korena, a ovim su posebno pogođene majke. Već u ovom periodu bitno je mamimo slobodno vreme, makar to bilo i sat vremena dnevno. Da li će se žena u tom periodu posvetiti nezi kože ili kose, mršavljenju nakon porođaja ili druženju sa prijateljima nije važno. Važno je da ima svojih „5 minuta”!

Psiholozi preporučuju svim mamama da pre porođaja razmisle o organizaciji života nakon dolaska bebe, uključujući raspored nege, pomoći i vremena za sebe. Planiranje može olakšati tranziciju u novu ulogu majke.

Dete kreće u vrtić, mama se vraća na posao i obaveze postaju sve veće

Porodiljsko bolovanje u Srbiji traje godinu dana, ali počinje mesec dana pre termina porođaja. Kada se majka vrati na posao, a dete krene u vrtić, obaveze postaju sve veće. Treba pronaći savršen balans između posla, kućnih obaveza i druženja sa detetom, a uz to imati i vremena za sebe. 

Mnoge žene se nakon porođaja u potpunosti posvete svojoj deci i zapostave brigu o sebi. Kada se vrate poslovnim obavezama, žele da ponovo zablistaju. Odlazak kod frizera, kozmetičara ili u šoping samo su neke od stvari koje izuzetno znače ženama u ovom periodu života. Neke od njih se odlučuju i za malo veće promene, pa odlaze na uklanjanje bora. Botoks tretmani su dostupni su svim većim gradovima u Srbiji. Ukoliko i vi želite da zategnete svoje lice, ukucajte u Guglovoj pretrazi na primer botoks Novi Sad ili bilo koji drugi grad i videćete gde se možete podvrguti tretmanu. 

Fizička aktivnost i razne vrste vežbi podstiču osećaj zadovoljstva, zato su izuzetno preporučljivi mamama. 

Polazak u školu i novi „problemi”

Kada dete krene u prvi razred, mame gotovo da ne znaju za slobodno vreme. Pored svih obaveza, učenje sa detetom i neophodna emocionalna podrška dodatno iscrpljuju već dovoljno umorne mame. Međutim, dobra organizacija može doneti dobrobit celoj porodici. Kada je dete u školi u suprotnoj smeni od roditelja, oni bi trebalo to vreme da iskoriste na najbolji mogući način. Mogu otići zajedno na kafu, u šetnju ili na druženje sa prijateljima. Može i svako za sebe da organizuje vreme. Dok mama čita knjigu ili gleda omiljenu seriju, tata može da ode na trening ili da odgleda neku utakmicu. U svakom slučaju, bračni partneri su ti koji treba da naprave dobar plan za sebe i svoje dete ili decu kako bi živeli u harmoniji. 

Mamino slobodno vreme je važno za celu porodicu

Odmor i vreme za sebe su važni za mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje majke, što direktno utiče na sposobnost da pruži podršku i brigu za celu porodicu. Slobodno vreme daje majkama priliku da se opuste, odmore i napune energijom što im omogućava da budu manje podložne stresu i iscrpljenosti. Kada su opuštene i manje pod stresom, bolje se suočavaju sa izazovima roditeljstva.

Kada majka brine o sebi i svom slobodnom vremenu, deci pruža primer kako da se brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. To ih uči važnosti postizanja ravnoteže između obaveza i vremena za sebe. 

Mamino slobodno vreme utiče pozitivno i na jačanje partnerskog odnosa. Kada majka ima svoje slobodno vreme, partner je često u mogućnosti da preuzme veći deo odgovornosti u brizi o deci i kući. To jača partnerstvo i podržava razmenu odgovornosti.

Mame su ključne članice porodice i briga o njihovom slobodnom vremenu i blagostanju važna je za celu porodicu. Ohrabrujte majku da neguje svoje lične potrebe i interese, kako bi imala više ljubavi i energije da pruži svojoj porodici.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here