Početna Kuhinjica Ishrana dece Med u prvoj godini predstavlja zdravstveni rizik!

Med u prvoj godini predstavlja zdravstveni rizik!

1969
0

O zdravstvenim prednostima meda i ostalih pčelinjih proizvoda ne treba trošiti reči. Ne postoji, narod, nacija ili pleme na svetu koje nema legendu o hranljivom i lekovitom dejstvu pčelinjih proizvoda.

Botulizam

Med ne daje samo prazne kalorije, ali pored svih zdravstvenih prednosti predstavlja zdravstveni rizik u prvoj godini života deteta. Med može sadržati spore Clostridium botulinum, koje su u ovom obliku bezopasne za odrasle ali kod beba mogu izazvati botulizam (sa zatvorom, oslabljenom sposobnošću sisanja, slabim apetitom i letargijom.) U proseku, simptomi botulizma kod odojčadi se pojavljuju između 12 i 36 sati od inicijalne infekcije. Ova ozbiljna mada retko kada smrtonosna bolest može dovesti do upale pluća i dehidracije.

Kod odraslih ljudi i dece starije od godinu dana ove spore ne predstavljaju nikakvu opasnost, jer oni poseduju jaču želudačnu kiselinu koja sprečava da se pomenuta bakterija razvije (ona opstaje i luči otrov samo u anaerobnim uslovima i pri veoma niskoj kiselosti sredine), ali kod beba je ta kiselina veoma slaba, stoga nije sposobna da ”uništi” bakteriju i njene toksine.

Pojedini doktori odobravaju med od 8 meseca, dok većina drugih preporučuju da se med ne daje detetu dok ne navrši godinu.

Takođe, i sirup od kukuruza može sadržati ove spore tako da i njega treba izbegavati. U veštačkom mleku on ne predstavlja opasnost.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here