Početna Porodica Deca za decu Miris dunje na ormaru – Sara Dimitrov (6. razred)

Miris dunje na ormaru – Sara Dimitrov (6. razred)

8154
0

Sara Dimitrov je učenica 6. razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Surdulici. Sara nam je poslala priču – pismeni sastav na temu „Miris dunje na ormaru“ u okviru istoimenog konkursa koji je raspisao naš sajt. Uživajte!

Miris dunje na ormaru

I ove jesen, priroda nas  je svojim bojama i mirisima oduševila i pokazala se u svoj svojoj lepoti. Miris  bakinih dunja  na ormaru u mojoj sobi  upotpunjuje taj prelepi doživlјaj jeseni.

Moje detinjstvo se ne može zamisliti bez bakine lјubavi i nežnosti.Dodir njenih ruku i  zagrlјaj uliva mi snagu i sigurnost . Često kada razmišlјam o njoj, osećam toplinu i radost, ali i brigu i zebnju jer je ona od skoro sama. Ona često zna da me uteši rečima da je deda negde gore i da nas čuva od svakog zla. Dunje u mojoj sobi koje je ona svojim rukama ubrala s lјubavlјu za svoju unuku, birajući najlepše vraćaju me u vreme kada sam sa dedom skuplјala lišće i plodove koji su pali da od njih spremi rakiju. Lepog li vremena i uživanja – nema škole, učenja, formula, zakona. Nema simpatija, telefona, poruka. Samo igranje, uživanje i osećaj da  svet ovaj postoji samo zbog mene.

Svake godine, kada  stablo moje dunje obuče halјinu zlatnih boja, znam da je vreme da nekoliko dunja prošeta i do moje sobe. U mislima opet sam sa mojim dekom koji mi jako nedostaje. Kuvam mu čaj, kupujem hleb i novine, tražim naočare koje redovno zaboravi gde ostavlјa. Kada bismo sredili dvorište, došao bi taj svečani trenutak spremanja zimnice. U tu akciju uklјučena je cela armija – baka, mama, tetka, ujna. Baka je tu da svojim savetima uputi, pokaže, a deda donosi drva.Toliko šale, smeha i lјubavi stane u svaku teglu ajvara i zimnice. Voće-grožđe, kruške, jabuke, dekin kazan i rakija. Sada je opet vinova loza rodila, i stabla donela plodove, ali kao da im se više niko ne raduje.

Dunje na mom ormaru, deka u mislima i nada da je sada na nekom lepom i bolјem mestu od ovog. Dunje na ormaru i bakino lice i osmeh za dobro jutro i sreću u toku dana. Uz želјu da svako dete na ovom svetu  ima lepo i bezbrižno detinjstvo, vraćam se svojim mislima i sećanjima na prošle dane.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here