Početna Škola Sastavi - teme „Moja porodica“ – pismeni sastav za osnovnu školu

„Moja porodica“ – pismeni sastav za osnovnu školu

20370
3

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Moja porodica“ za učenike osnovne škole. Ovaj pismeni sastav, se savršeno uklapa u nekoliko tema kao na primer “Porodična toplina” ili “Toplina porodičnog doma” i slične teme u kojima se opisuju osobine ljudi u porodici.

Moja porodica

Porodica je sastavni i najvažniji deo svačijeg života. Ona je izvor naše sreće i radosti, smeha i podrške, svega najlepšeg. Svako dete i svaki odrastao čovek najviše voli svoju porodicu. Za njega je ona utočište i sigurnost. Porodica ima važan značaj za sve trenutke našeg života. Naravno, i moja porodica je meni posebna i najdraža. Nju čine mama, tata, i dve sestre.

Od kad znam za sebe uživala  sam u svim trenucima koje sam provodila sa roditeljima i sestrama. To su bili trenuci puni sreće i ljubavi. Mama je uvek bila moja velika podrška i prijatelj pre svega. Ne samo što su nam podarile život, mame su važni vodiči kroz ceo naš život.

Naravno, i tata ima podjednako veliku i važnu ulogu, tata je naša sigurnost i pomoć. I on naš vodič i iskreni prijatelj. U mom detinjstvu, oni su bili moji najbolji učitelji i prijatelji. Ne samo da su me naučili da hodam i pričam, nego su me vaspitali i brinuli se o meni. I danas je tako. Njihova pomoć mi je uvek dobrodošla. Volim njihove savete i uvek poštujem njihovo mišljenje. Roditelji uvek misle dobro svojoj deci u to sam se hiljadu puta uverila. Vreme koje oni provode sa nama je nezamenljivo. Zato se trude da što više budu kraj nas. Njihova uloga je veoma velika i bitna, nezamenljiva. Oni nas vode ka pravom putu. Zato su ponekad strogi i zahtevni. Nekada kritikuju, ali samo da bismo shvatili da tada nismo dobro i ispravno postupili. Tako da znam da je svaka kritika iskrena i dobronamerna. Čak i onda kad se ljute na mene i sestre, ja znam da oni ne misle ništa loše, i da nas i dalje i iznad svega najviše vole.

Pored njih, moju porodicu čine i moje sestrice. Jedna je starija, a druga mlađa. One su moji najiskreniji prijatelji. Znaju sve moje tajne i umeju da ih čuvaju. Uvek primete kad sam tužna i uvek znaju da  me razvesele. Takođe i ja znam kako se one osećaju i zato smo uvek tu jedne za drugu. Naravno da se ponekad i posvađamo, ali to je najčešće zbog neke sitnice. Uvek se brzo pomirimo, jer volimo da se lepo slažemo. Uvek su iskrene prema meni, vole pravdu i dobrotu. One su, takođe i vrlo plemenite osobe. Imaju svoje mane, ali mnogo više vrlina. Zato se uvek trudim da prema njima budem iskrena i dobra.  Moje detinjstvo sa njima ima mnogo uspomena i zanimljivih događaja. Često se toga prisećamo i smejemo. Međutim, najviše volimo kada nam mama i tata pričaju o tim smešnim i lepim događajima. Oni pamte sve naše nestašne trenutke, ali i naše dobre postupke.

Sa mamom, tatom i sestrama često sedimo i pričamo, šalimo se i smejemo. To je za mene najlepše. Često odlazimo u zajedničke šetnje, u kupovinu ili u bioskop. Zajedno provodimo i vikende, jer tada sestre i ja ne idemo u školu, a mama i tata ne rade. Zato volimo da vikendom budemo svi kod kuće i provedemo vreme koje tokom nedelje izgubimo. Mama najčešće napravi puno kolača, a mi gledamo neki film ili igramo neke društvene igre. Zbog toga se vikendom u našoj kući čuje graja, smeh, muzika i pesma. Takve trenutke najviše volim. Mama i tata se uvek trude da sestre i ja budemo srećne i ispunjene. Vole da nam priređuju lepa iznenađnja i da vide osmeh na našem licu. Zbog toga se i mi trudimo da oni budu srećni.

Svaka porodica je posebna na svoj način, ali, naravno, svako svoju voli najviše. Moja porodica je moja podrška i oslonac. Jedino sam tu uvek slobodna i onakva kakva jesam. Uz nju je sve lakše i lepše. Ona je za mene nešto najvrednije i najbolje. To je moj izvor sreće i smeha. Zbog toga se ljubav prema njoj ne može izmeriti.

3 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here