Početna Zdravlje Na koji način mame mogu da povrate formu nakon porođaja

Na koji način mame mogu da povrate formu nakon porođaja

1614
0

Porođaj je velika stvar u životu svake žene, ali novopečene mame dobro znaju da pored velike radosti koje ovaj čin donosi, nastaje i postporođajni period povratka u formu, što nije nimalo naivan zadatak nakon 9 meseci trudnoće. Povratak u formu podrazumeva pre svega fizički oporavak od drugog stanja, što uključuje blage sportske aktivnosti i povratak nekim starim navikama.

U nastavku donosimo nekoliko predloga za brz i uspešan povratak u formu nakon porođaja, a sigurni smo da nove aktivnosti u vašoj svakodnevici mogu prijati i vama, a i novom članu vaše porodice.

Program umerene fizičke aktivnosti za brži povratak u formu

Odgovarajući program fizičke aktivnosti ima izuzetno pozitivne efekte na novopečene mame, u njihovom postporođajnom periodu. Ističemo odgovarajući program vežbanja, jer je nakon porođaja telo još uvek osteljivo, pa jaki treninzi i forsiranje organizma ne dolaze u obzir. Iako je vežbanje poslednja stvar o kojoj žene razmišljaju nakon porođaja, aktivnost kao što je medicinski fitnes bi ipak trebalo uvrstiti u nedeljni plan i program, kako zbog fizičkog, tako i zbog psihičkog zdravlja.

Pažljivo sa treninzima!

Preporuka je da se vežbanje realizuje prema programu namenjenom porodiljama, a ukoliko imate tu mogućnost da trenirate uz nadzor stručnog lica, efekti će sigurno biti znatno bolji. Osim što ćete ubrzati jačanje stomačnih mišića i gubitak viška kalorija, poboljšaćete kondiciju, smanjiti rizik od postporođajne depresije, izbeći ćete stres i doprinećete boljem osećaju tokom celog dana.

Važno je napomenuti da se fizička aktivnost može upražnjavati samo ukoliko se osećate dobro, odnosno ukoliko je porođaj prošao u najboljem redu bez problema po izlasku iz porodilišta. U svakom drugom slučaju konsultujte lekara, i slušajte svoje telo, jer će vam ono najbolje signalizirati koje su njegove granice izdržljivosti u ovom osetljivom periodu.

Voda, proteini i povrće – važan deo postporođajnog oporavka

Uporedo sa fizičkom aktivnošću, trebalo bi da povedete računa o ishrani i unosu tečnosti u organizam. Dobro je poznato da se unos vode uvek preporučuje svima, ali porodiljama je to naročito potrebno jer tako smanjuju osećaj gladi i izbegavaju prejedanje. Kada organizujete svoje obroke, nastojte da ih rasporedite u više manjih obroka tokom dana, tako da sve vreme budete siti ali da istovremeno jedete zdravo. To podrazumeva dosta proteina, voća i povrća, a osim za vaše telo i bolji izgled, ovakva ishrana je važna i za bebu koju dojite.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Ugljene hidrate koje ste možda prekomerno unosili u trudnoći kroz slatkiše, peciva i druge ne tako zdrave poslastice, sada bi trebalo da izbacite iz jelovnika. Određena količina je potrebna organizmu i prihvatljiva je, ali prejedanje slatkišima iz čistog užitka negativno će uticati na vaš izgled, a osim toga, imaćete osećaj težine u telu koji vam u postporođajnom periodu zaista nije potreban.

Za početak, ograničite unos na 50 grama dnevno, a nakon dve nedelje ga povećajte na 75 grama, i finalno na 100, posle čega bi trebalo da se zaustavite na ovoj količini. Čak i kada vratite željenu kilažu, budite oprezni sa ugljenim hidratim koji vrlo lako ostavljaju tragove u vidu opuštenog stomaka i nezategnutih nogu.

Nađite vreme za frizuru i manikir

Iako je ulepšavanje poslednja stvar o kojoj majke razmišljaju tokom prvih meseci nakon porođaja, svaka od njih s vremena na vreme treba priuštiti sebi šetnju sa drugaricama, odlazak kod frizera ili dobar manikir.

Ove stvari je teško realizovati često sa malom bebom u kući, ali barem jednom nedeljno izdvojite dva sata za sebe jer će to značajno uticati na vaše raspoloženje, iako se radi samo o isfeniranoj kosi i lepim noktima. Dolazak bebe svakako podrazumeva određena odricanja, ali nikako ne zahteva od žene da zaboravi na lep izgled i uredno stilizovnje.

Ovo su najvažniji saveti za povratak u formu i dobro raspoloženje nakon porođaja, a ono što je najvažnije, jeste da budete realni i iskreni prema sebi. Treba da znate da je ovaj period iscrpan i težak, pa ne očekujte povratak stare linije tokom noći. To ujedno znači da zvezde sa naslovnica ne treba da vam budu uzori, jer postporođajno mršavljenje za 10 dana nije prirodno.

Na ovaj način ćete povratiti sopstveno samopouzdanje, a vaše lično zadovoljstvo će se pozitivno odraziti i na bebu i druge članove porodice. Posvetite se prvenstveno svom detetu, a slobodno vreme koje izdvojite za sebe iskoristite za lagan trening i pripremu zdravih obroka koji su odličan saveznik za zdrav život.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here