Početna Vesti Obaveštenja Na konkursu Kreativnog centra nagrađena najbolja slikovnica

Na konkursu Kreativnog centra nagrađena najbolja slikovnica

1208
0

Povodom trideset godina od osnivanja Kreativni centar organizovao je konkurs za originalnu slikovnicu za decu uzrasta od tri godine do sedam godina, namenjen autorima mlađim od 30 godina. Cilj konkursa bio je da se skrene pažnja na mlade talentovane pisce i ilustratore i da im se na taj način pruži prilika da se oprobaju u stvaranju prvih knjiga s kojima se deca sreću, a koje imaju izuzetno važnu ulogu u odrastanju i razvoju.

Pobednički rad je slikovnica pod nazivom Kišni oblak, čije su autorke Jovana Zivlak, studentkinja četvrte godine logopedije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, i Nevena Silaški, studentkinja četvrte godine grafičkog dizajna Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nagrađenu slikovnicu Kreativni centar će objaviti do kraja 2019, a pobednicama je pripala i novčana nagrada od 1500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Za konkurs smo saznale na Instagramu, a potom je plakat bio postavljen na mom fakultetu. Jovana, autorka teksta, moja je drugarica iz srednje škole koja lepo piše, pa smo se udružile i rešile da zajedno oprobamo sreću na konkursu. Krenule smo od poruke slikovnice i trudile smo se da akcenat bude na tome kako bi deca mogla da nauče nešto iz naše priče. Takođe, bilo nam je važno da sve bude prilagođeno uzrastu i da mali čitaoci mogu da se poistovete s glavnim likom. Pokušale smo da stvari sagledamo iz dečje perspektive i da im tema i priča budu zanimljive. Nakon toga smo razradile tekst, ilustracije, likove, tok priče. Veoma nas je obradovala ova vest i čast nam je što ćemo imati priliku da sarađujemo s Kreativnim centrom. Drago nam je što postoje konkursi poput ovog, gde mladi autori imaju priliku da pokažu ono što znaju“, ističu nagrađene autorke.

Na konkurs za najbolju slikovnicu pristigla su 34 rada, tema konkursa bila je slobodna, slikovnica je mogla da bude delo jednog autora ili tima autora, a konkurs je trajao od marta do septembra 2019. Žiri je radio u sastavu: Mirjana Živković, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu (predsednica žirija), Slavica Marković, glavna urednica Kreativnog centra, Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Anđelka Ružić, urednica u Kreativnom centru, i Dušan Pavlić, ilustrator i likovni urednik u Kreativnom centru.

U obrazloženju nagrade stoji: „Slikovnica Kišni oblak kreirana je po propozicijama konkursa. Prema rečima samih autorki, ona prikazuje putovanje jednog neprihvaćenog, drugačijeg oblaka, koji s nama deli svoja osećanja: tugu, razočaranje, nesigurnost, sreću i ponos, a završetak priče govori o tome kako bi pravo prijateljstvo moglo da izgledati.

Autorke su priču o kišnom oblaku ispričale jednostavnim i neposrednim jezikom, vešto vodeći zaplet i pažljivo gradeći njegovu dinamiku. Čitalac je od samog početka emotivno angažovan, a humana poruka teksta je nešto sa čime se dete odmah identifikuje. Tekst je stilski usklađen sa uzrastom dece koja čitaju slikovnice. U likovnom smislu, važno je istaći da je simpatični oblak u žutoj kabanici, junak slikovnice, odlično osmišljen, a i ostali likovi u priči dobro su stilizovani, upečatljivih formi i karaktera. Crtež i kolori su snažni i iskreni, planovi su dinamični, a raznolikost širokih scena u priči drži nam pažnju od početka do kraja listanja slikovnice.“

Žiri pohvaljuje originalnost dela mladih autorki, kao i profesionalno izvođenje. „Smatramo da će ovo izdanje biti novina u programu Kreativnog centra, što smo konkursom upravo i želeli da postignemo“, ističu iz te izdavačke kuće.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here