Početna Zabava Slobodno vreme Na Zlatiboru sa decom – avantura za pamćenje

Na Zlatiboru sa decom – avantura za pamćenje

11013
0

U potrazi za idealnim odmorom sa decom, mnogi roditelji iz Srbije radije biraju planinu od morskih destinacija. Zlatibor, Kopaonik, Tara, Stara planina, Rtanj ili Divčibare – izbor planinskih odmarališta je velik, a za koju god srpsku planinu da ste se odlučili, nećete pogrešiti.

Odmor na planini zaista može biti odmor, i to u bilo koje doba godine. Čist, planinski vazduh nagoni decu da se istrče, a na kraju aktivnog dana se lako uspavaju. Zbog svoje bajkovite prirode, ali i raznovrsnog sadržaja koji raduju decu, Zlatibor je planina koju roditelji sa decom najradije biraju kada žele da dožive avanturu za pamćenje.

Lepo se smestite i krenite u porodičnu avanturu

Prvo o čemu svi roditelji misle jeste gde će se smestiti kad stignu na planinu. Zlatibor, a posebno centar Zlatibora, poslednjih godina je postao pravi ugostiteljski raj. Bilo da ste ljubitelji modernog, retro ili tradicionalnog stila smeštaja sigurno je da ćete pronaći idealno mesto za svoju porodicu.

Veliki je izbor hotela i vila koji osim što nude luksuzni smeštaj na Zlatiboru, svojim gostima obezbeđuju i raznovrsne sadržaje za opuštanje. Tako možete uživati u spa i velnes centrima, na bazenima, u moderno opremljenim teretanama itd. A tu je, naravno i bogata kulinarska ponuda tradicionalnih jela i delikatesa.

Zlatibor zimi ili leti?

Za one koji prvi put dolaze na Zlatibor, jedna od najvećih dilema jeste u koje doba godine da posete ovu planinu. Meštani zlatiborskih sela, ali i oni koji žive u centru ovog raja za turiste, saglasni su oko toga da je bilo koje godišnje doba pogodno za boravak.

Ljubitelji skijanja, snega i zimskih sportova ne bi smeli da preskoče spust skijama sa Tornika, kao ni sankanje i druge dečje čarolije. Zlatibor karakterišu duge i snežne zime, ali i veliki broj sunčanih sati (procenjuje se čak 2 000 sunčanih sati tokom godine), tako da se može reći da hladnoću retko prati sumorno i tmurno vreme.

Što se Zlatibora leti tiče, sadržaji za decu na Zlatiboru su još raznovrsniji. Pored toga što možete posetiti etno selo Sirogojno ili Mokru Goru, otići u obilazak Stopića pećine ili odmarati na Jokinom vrelu, tu su uvek mnogobrojne staze za duge šetnje kroz šumu i udisanje svežeg planinskog vazduha. A neki sadržaji su namenjeni baš deci.

Avantura za najmađe

Sasvim je izvesno, bez obzira na uzrast dece, da je na Zlatiboru za mališane najatraktivniji Avantura park Zlatibor. Dečji zip lajn, igrališta sa preprekama i raznovrsnim spravama za igranje, zidovi za penjanje, poligoni za vožnju rolerima i još mnogo drugih aktivnosti učiniće da u svakom trenutku budu na tragu avanture. Mapu avantura parka možete videti ovde.

Ako adrenalinu dodamo nenadmašnu lepotu zelenila i boravak u čistoj prirodi, ne postoji bolji način da vaše dete provede odmor, zar ne?

Izleti koje ne smete propustiti na Zlatiboru

Zlatibor nije samo mesto za odmor i uživanje u domaćim specijalitetima. To je prilika da upoznate prirodne lepote naše male zemlje, ali i lepote koje je čovek napravio da čuva. Gde god da ste smešteni i koliko god vremena da ostajete na ovoj planini, ne smete propustiti nekoliko lokacija koje decenijama oduzimaju dah turista.

Sirogojno

Jedinstveno u Srbiji, „Staro selo“ Sirogojno je muzej na otvorenom. Na samo 26 kilometara od centra Zlatibora nalazi se stalna muzejska postavka zlatiborskih brvnara. Proteže se na 5 hektara zemljišta i predstavlja pravi vremeplov, jer svakog ko tu kroči preseljava na kraj 19. i početak 20. veka.

I deci i odraslima biće pravo čudo da zavire u niske kuće sa ognjištem u centru, u vajate i skromno uređen prostor za život kakvim su nekada živeli ljudi ovoga kraja. Osim toga što se možete preseliti čitav vek natrag u prošlost, možete poneti deo te prošlosti sa sobom u vidu suvenira i fotografija za uspomenu.

Jokino vrelo

Kupalište „Jokino vrelo“ je pravo mesto za jednu porodicu, čak i kad njeni članovi imaju različita interesovanja. Mirno i spokojno, na svega 10 kilometara od centra Zlatibora, ovo mesto sa ribnjakom, kupalištem i restoranom domaće kuhinje predstavlja pravi turistički biser.

Ovde možete probati neka od najukusnijih, čuvenih jela zlatiborskog kraja. Takođe, možete se oprobati u sportskom ribolovu i, ono najbitnije ako ste na Zlatiboru leti, možete se rashladiti i uživati kraj čistog jezerceta. Za one kojima se baš dopadne, tu su i bungalovi za prenoćište.

Mokra Gora i Šarganska osmica

Otići na Zlatibor, a zaobići Mokru goru i sve njene lepote i atrakcije prava je šteta, posebno ako ste na ovom odmoru sa decom. Mokra Gora je park prirode čarobne  lepote u kom se nalazi Drvengrad ili Mećavnik i kojim saobraća čuveni vozić Ćira. Šarganska osmica je još jedan muzejski kompleks jedinstven na ovim prostorima. Iako pruga uskog koloseka i parnjače odavno nisu u upotrebi, turisti mogu da uživaju u vožnji ovim vozićem i sporom promicanju magičnih pejzaža.

Ko sedne na voz, ne bi trebalo da zaboravi da izađe na stanici u blizini Mećavnika. Ovaj interesantan grad od drveta privući će vas u spotski kompleks „Prokleta avlija“ i u suvenirnicu „Aska“. Moći ćete da pogledate film u bioskopu „Stenli Kjubrik“ ili umetničke slike u galeriji „Kapor“. Sačuvavši autentični izgled brvnara ovog kraja, a nadenuvši im značajna imena iz sveta kulture, umetnosti i sporta tvorci Drvengrada godinama privlače turiste i očaravaju ih ovim simpatičnim gradićem i njegovim uličicama.

Stopića pećina

Na putu Zlatibor – Sirogojno naići ćete na putokaz i izlaz do Stopića pećine. Ova rečna pećina dobila je naziv po zaseoku Stopići, a dugačka je malo više od 1,5 kilometra. Prvi put se pominje davne 1901. godine, a posebno ju je istraživao naš poznati naučnik Jovan Cvijić.

Kroz pećinu protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Turistima ume da bude prava atrakcija vodopad „Izvor života“, koji se formira pri većim vodama i iznosi skoro 9,5 metara. Posebno zanimljive su Bagrene kade. To su udubljenja oivičena kamenim zidovima. Vijugavi i pomalo rumenkasti nabori zadržavaju vodu, te se ona preliva u kaskadama, stvarajući slapove.

U pećinu se može ući svakog dana do 18h u prolećnim i do 19h u letnjim mesecima. Zimi je vreme za obilaske malo skraćeno, te se posetioci mogu zadržati samo do 16.30.

Tornik i leti i zimi

U koje god doba godine da odlučite da boravite na Zlatiboru, njegov najviši vrh Tornik čekaće vas sa svim svojim sadržajima. Ljubiteljima skijanja, pa i onima koji se skijanju tek uče, ova planina može biti privlačna zbog svojih ne tako strmih staza. Jedna od specifičnosti skijališta Tornik je i ta što ima svoj sistem za osnežavanje, tako da skijanje ne zavisi u potpunosti od vremenskih prilika.

Ako se odlučite da umesto zimskih osetite letnje čarolije Zlatibora, i tada će za vas biti otvorena žičara i vožnja sa panoramskim razgledanjem. Takođe, za one najveće ljubitelje sankanja, postoji i letnje sankanje, takozvani tjubing, kada se u gumi možete sankati na veštačkoj stazi. Letnji raspust neće biti nikad zabavniji no kad se provozate bobom po šinama. Dnevna doza adrenalina popeće se na maksimum!

Lekovito dejstvo prirode i ljubavi

Na kraju, možda bi trebalo pomenuti ono što je i najvažnije, a to je lekovito dejstvo prirode i velika moć vremena koje se provede sa porodicom. Na Zlatiboru će cela porodica, i veliki i mali, doživeti mnogobrojne avanture i stvoriti uspomene za pamćenje.

Deca će biti zadovoljna i srećna. Kroz niz aktivnosti razvijaće svoj pustolovni duh i radoznalost. Odrasli će dobiti priliku da i sami ponovo budu deca, da se opuste i uživaju u pogledu: u šumu, jezero, planinske vrhove i onu najlepšu prirodnu lepotu – svoju decu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here