Početna Vesti Obaveštenja Nagrada „Neven“ dodeljena Vesni Aleksić za roman „Sazvežđe violina“

Nagrada „Neven“ dodeljena Vesni Aleksić za roman „Sazvežđe violina“

1458
0

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodeliće 10. oktobra 2019, u 13 h, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nagradu Neven za 2018. godinu VESNI ALEKSIĆ za knjigu SAZVEŽĐE VIOLINA u izdanju Kreativnog centra, kao najboljem delu iz oblasti beletristike, o čemu je odlučivao žiri u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet

Prema rečima žirija Sazvežđe violina Vesne Aleksić je naglašeno emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja svojom tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana.

Za 30 godina postojanja Kreativni centar je osvojio čak 26 Nevena!

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 45 naslova namenjenih deci iz 17 izdavačkih kuća.

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Dodelu ovogodišnje književne nagrade Neven podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja, i Producentska kuća NIRA. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona“, i Кnjigoveznica Paštrmac.

Roman Vesne Aleksić Sazvežđe violina, u izdanju Kreativnog centra, govori o odrastanju generacije X – dece rođene osamdesetih godina prošlog veka. Danas su to zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet. Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti.

Sazvežđe violina je nežna je i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život, u kojem se pojavljuju mnogo opasniji likovi od Džimija Gitare, Mortimera i Čoveka s Hiljadu Lica… Ova priča upire prstom u veliki svet, u kojem ništa nije čisto i savršeno. Osim Baha.

Za ovaj roman Vesna Aleksić je dobila nagradu Plavi čuperak za 2018. godinu koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Kratka biografija Vesne Aleksić

Vesna Aleksić bavi se književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za Politiku za decu. Dosad je objavila jedanaest romana, dvanaest knjiga pripovedaka i šest slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja. Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima.

Piše i za odrasle, ponekad samo, kad mora.

Kreativni centar dosad je objavio deset knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije: Krokodil peva, Dođi na jedno čudno mesto, Lovac na maslačke i Cimet meda.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here