Početna Zabava Slobodno vreme Najbolje destinacije za produženi vikend sa decom

Najbolje destinacije za produženi vikend sa decom

812
0

Umorni od posla, roditelji često jedva čekaju da uzmu slobodan dan (naročito oko vikenda) kako bi više vremena proveli sa svojom decom. Jedni to vreme vole da provedu kod kuće igrajući se sa svojim mališanima, dok drugi žele da ga iskoriste za putovanja. Ukoliko spadate u ovu drugu grupu roditelja, u nastavku teksta ćete saznati koje su najbolje destinacije za produženi vikend sa decom, kako u Srbiji i Regionu, tako i van našeg govornog područja.  

Produženi vikend sa decom u Srbiji

Za koju god destinaciju da se odlučite, važno je da pratite savete i preporuke za putovanje sa decom. Ukoliko umesto udvoje prvi put pakujete kofere sa najmlađim članovima svoje porodice, savet većine roditelja je da izaberete neku destinaciju u Srbiji. 

Tokom zime možete otići na ski-vikend ili na opuštanje u wellness i spa hotelima. U prvom slučaju, moraćete da se smenjujete na stazi, jer će jedan od vas ostajati sa decom u hotelu ili u šetnji. U drugom slučaju, možete i decu uključiti u aktivnosti koje su dostupne u okviru hotela. Kopaonik, Zlatibor, Maljen (Divčibare) i Stara planina su omiljene destinacije za zimske sportove u Srbiji. Na svaku od njih možete povesti decu i uživati u produženom vikendu. Što se tiče wellness i spa hotela, najviše pozitivnih komentara na  Guglu i sajtovima tripadvisor.com i booking.com pobrali su Fruške Terme (Fruška gora, Vrdnik), Crni Vrh (Divčibare), Sunce (Sokobanja), Izvor (Aranđelovac), Agape i Mona (Zlatibor), Kraljevi čardaci  i Grand (Kopaonik), Fontana i Terme Merkur (Vrnjačka banja) i Stara Planina (na istoimenoj planini u mestu Ćuštica). 

Kao odlične prolećne i letnje destinacije u Srbiji, pored planina, nameću se jezera i banje. Produženi vikend sa decom možete provesti na Tari, Zlataru, Fruškoj Gori, na Vlasinskom ili Đerdapskom jezeru, kao i u Vrnjačkoj ili Sokobanji. Duge šetnje u prirodi, igranje na čistom vazduhu, upoznavanje sa florom i faunom, ali i sa kulturno-istorijskim nasleđem, prava su prilika za roditelje da se druže i podele znanje sa svojim mališanima. 

TOP 5 mesta u Regionu u kojima možete produženi vikend sa decom

Kada izvadite prvi pasoš za svoje dete, možete ga povesti i preko granica Srbije na produženi vikend. Ukoliko želite da uštedite vreme, najbolja opcija je putovanje avionom. Sigurno nije lako obuzdati decu da sede mirno na svojim mestima (naročito tokom poletanja i sletanja) niti je prijatno kada beba u avionu plače, ali imajte na umu da se to dešava gotovo svim roditeljima i da niste nikakav izuzetak. 

Iz Niša možete putovati u Tivat ili Ljubljanu, dok iz Beograda imate letove do skoro svih gradova u Regionu gde postoje aerodromi. TOP 5 destinacija u okolini Srbije na koje možete otputovati avionom sa svojom decom su: Dubrovnik, Pula, Ljubljana, Ohrid i Tivat. 

Kada idete na odmor svojim automobilom, imate pred sobom nogo više opcija. U Bosni i Hercegovini glavni aduti su Sarajevo, Mostar, Trebinje, vodopad Kravice i vrelo Bune. Ako ste planirali da tri-četiri dana provedete sa porodicom u Crnoj Gori, posetite Durmitor, Cetinje i/ili Boku kotorsku, a ukoliko je vaš plan u vezi sa Severnom Makedonijom preporuka je Ohridsko jezero. Pravi biseri Slovenije su Bledsko i Bohinjsko jezero, promorski gradić Piran i prestonica – Ljubljana, dok je preporuka za Hrvatsku celokupno primorje od Dubrovnika do Pule, glavni grad – Zagreb i spektakularna Plitvička jezera. 

Kako se pripremiti za putovanje sa decom u zemlje van našeg govornog područja

Kada putujete u zemlje u kojima se ne govori našim maternjim jezikom, važno je da znate engleski, naročito ako putujete sa decom. Ukoliko vam se desi neka nezgoda na putovanju, izgubite se ili možda doživite povredu, znanje jezika će vam biti neophodno. Često se dešava da znate šta vam drugi govore, ali vi imate blokadu da pričate na stranom jeziku. Nemojte rizikovati i dovoditi sebe i svoju porodicu u neprijatnu situaciju, već upišite konverzacijski kurs engleskog. Pronađite koje škole stranih jezika u Beogradu ili u kome već gradu živite imaju kurseve dostupne vašem budžetu, u skladu sa vašim slobodnim vremenom i nivoom stečenog znanja. Uradite test procene znanja i počnite sa učenjem!

Druga važna stvar bez koje ne smete krenuti na put u inostranstvo sa decom je međunarodno putno osiguranje. Bolje je da uplatite par hiljada dinara za porodično osiguranje i ne brinete ko će pokriti troškove ukoliko vam bude bila neophodna lekarska pomoć. 

Za putovanja uz posredstvo turističkih agencija, osim ove dve navedene stvari neće vam biti potrebna nikakva priprema. Imaćete vodiča koji će vas uputiti šta treba da obiđete, gde da kupite suvenire, u kom restoranu da jedete i slično. Ali, ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, istražite na internetu sve od navedenog, plus pripremite telefone službi za prvu pomoć (ambulante, policije, ambasade) i instalirajte navigaciju na svom telefonu (ili uplatite internet da imate dostupne Gugl mape). 

Kada se ovako dobro pripremite, na svakoj destinaciji ćete se odlično snaći. A kao preporuku za produženi vikend sa decom predložićemo vam: Pariz i odlazak u Diznilend, Valensiju u kojoj se nalazi najbolji Okeanarijum u Evropi, Gardalend zabavni park na jezeru Garda u Italiji i Maltu na kojoj možete posetiti Popajevo selo. 

Ostaje nam samo da vam poželimo srećan put i divan provod sa vašim mališanima!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here