Početna Zdravlje Narodni lekovi Najbolji prirodni (narodni) lekovi za noćno mokrenje kod dece

Najbolji prirodni (narodni) lekovi za noćno mokrenje kod dece

4715
0

Noćno mokrenje je problem sa kojim se pretežno suočavaju deca, ali može biti, doduše dosta retko, prisutan i kod odraslih. Enureza, kako se stručno zove najčešći oblik noćnog mokrenja, je prisutna kod oko 25% dece uzrasta do 5 godina. Kada je reč o deci u prvom razredu osnovne škole, noćno mokrenje je prisutno kod 10% dece. Povećanjem uzrasta dolazi do pada procenta dece sklone noćnom mokrenju. Od ukupnog broja mališana koji imaju problem sa noćnim mokrenjem, biće 1,5 do 2% onih kod kojih će se ovaj problem zadržati i odraslom dobu.

U najčešće uzročnike ovih neprijatnih zdravstvenih tegoba spadaju genetika (kod čak 3 od 4 deteta čija oba roditelja su imala probleme sa noćnim mokrenjem, javlja se isti problem), dubok san i čvrsto buđenje, mokraćna bešika nešto slabijeg kapaciteta. Dakle, noćno mokrenje kod dece nije uzrokovano nekim psihičkim smetnjama, već je uvek reč o fiziološkim faktorima. Sa druge strane, noćno mokrenje može izazvati neki psihički problem, obično emotivne i socijalne prirode.

Ako primetite da dete ima probleme sa noćnim mokrenjem, potrebno je da se što pre obratite lekaru. Na lekarskim pregledima ustanoviće se tačan tip noćnog mokrenja od čega će zavisiti i terapija. Blagovremeni početak lečenja je veoma važan, pa je lečenje najbolje započeti pre nego što dete pođe u školu, jer će kasnije biti manje efikasno.

Pored medikamenata, postoje i mnogi prirodni proizvodi koji daju dobre rezultate u lečenju dečjeg noćnog mokrenja. U nastavku pročitajte informacije o 6 efikasnih prirodnih lekova protiv noćnog mokrenja, uz napomenu da ove prirodne lekove ne koristite pre nego što se konsultujete sa pedijatrom.

Livadski med

Med ima umirujuće dejstvo zbog čega je jako koristan za nervni sistem. Pored toga, med ima higroskopsku moć. On upija vlagu iz organizma tokom spavanja, pa na ovaj način rasterećuje bubrege.

Ako dete ima probleme sa noćnim mokrenjem može da uzima 30 do 40 grama meda tri puta dnevno, najbolje uz čaj od šipka ili uz čašu limunade od jednog svežeg limuna. Med svakako neće škoditi jer je dobar i za jačanje imuniteta.

Druga opcija je jedna kašičica meda rastvorena u pola čaše mlake, prethodno proključale vode. Daje se detetu dva puta dnevno – ujutru, na prazan stomak i uveče, pola sata pred odlazak u krevet.

Posmatrajte reakciju deteta, pa kako se stanje bude poboljšavalo tako smanjujte doze meda.

Crna ribizla

Kod noćnog mokrenja pomaže i čaj od lišća crne ribizle. Uzeti 2-3 pune kašike listova crne ribizle, i preliti sa pola litara kipuće vode. Neka odstoji 15 minuta, pa procediti i rasporediti na više doza koje treba davati detetu tokom čitavog dana.

Cvetovi lipe

Noćno mokrenje uspešno leče i cvetovi lipe, od kojih se takođe kuva čaj. Prelijte dve kašike cvetova lipe sa pola litra vruće vode i stavite na umerenu vatru da se kuva 10 minuta. Dete treba da pije pola šolje čaja uveče, pre spavanja.

Pirevina

Od pirevine se takođe kuva čaj protiv noćnog mokrenja. Usitnjeni koren pirevine u dozi od 4 kafene kašičice prelijte sa pola litra hladne vode i odložite na hladno mesto. Nakon što odstoji 12 sati, procedite i sačuvajte tečnost, a delove biljke ponovo prelijte sa pola litra vode, ali sada vrele. Neka odstoji 10 minuta, pa ponovo procedite i pomešajte vruć čaj sa tečnošću koju ste sačuvali od prethodnog puta. Najbolje je da dete pije čaj 4 puta dnevno po 1 dl.

Ekstrakt lista peršuna sa mlekom

Operite 80 grama peršuna i sitno naseckajte. Rasporedite seckani peršun u šerpu i prelijte sa pola litra mleka. Stavite na vatru dok se mleko dobro zagreje i sklonite pre ključanja. Zatim procedite. Na svakih sat vremena dajte detetu po 1-2 kašike, dok sva dnevna količina ne bude popivena.

Ekstrakt korena peršuna

Za noćno mokrenje kod dece narodni lek je i ekstrakt korena peršuna. Jednu kašičicu usitnjenog korena peršuna prelijte sa 1 litrom hladne vode. Ostavite da odstoji 10 sati, nakon čega je ekstrakt spreman za upotrebu. Dajte detetu po 2 supene kašike na svaka 3 sata.

Ekstrakt korena belog sleza

Uzimite jednu kašičicu praha od korena belog sleza i prelijte sa čašom hladne vode. Ostavite da odstoji 8-10 sati. Dete treba da polovinu dobijenog ekstrakta popije u toku dana pre doručka, ručka i večere, a preostalu polovinu pre odlaska na spavanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here