Početna Zabava Slobodno vreme Narodna verovanja i bapske priče o trudnicama i bebama

Narodna verovanja i bapske priče o trudnicama i bebama

9029
0
pixabay.com
pixabay.com

Svaki narod ima svoju tradiciju, običaje i verovanja. A među svim tim verovanjima mnoga su vezana za trudnoću i bebe. Tako je i kod nas. Od davnina su se u našem narodu raširila mnogobrojna verovanja, vezana uglavnom za postupke koji će pomoći da se zaštite trudnice i male bebe i da se sačuva njihovo zdravlje. Naime, u nekim davnim vremenima život je bio težak, žene su se često porađale same kod kuće, bebe su se rađale u neadekvatnim uslovima, izložene od prvog trenutka bakterijama, virusima i hladnoći… Nije bilo udobnih toplih kuća, nekada čak ni dovoljno hrane, kao ni automobila, interneta, ultrazvučnih trudničkih pregleda, deca nisu pelcovana protiv zaraznih bolesti… U takvim uslovima, smrtnost malih beba bila je velika, a ni trudnice nisu bile previše pošteđene.

Tako su ljudi na sve moguće načine pokušavali da zaštite majku i bebu, usled čega su se ravila razna verovanja, a mnoga od njih zadržala su se do današnjih dana. U nauci se to smatra sujeverjem, bapskim pričama, ali o tome koliko su ova verovanja istinita možete prosuditi i sami. Jedno je sigurno: ni jedan od ovih običaja ne može naškoditi ni majci ni bebi, pa ih slobodno možete poštovati.

Narodna verovanja o trudnicama i porodiljama

Dečak ili devojčica?

pixabay.com
pixabay.com

Ako se trudnici, tako da ona  ne primeti, prospe nekoliko zrnaca soli na glavu i ona se posle toga prvo uhvati za bradu – rodiće dečaka. Ukoliko se uhvati za nos – u njenom stomaku je devojčica.

Drugi način određivanja pola deteta je zrno kafe. Uzme se zrno kafe i pusti da niz stomak trudnice padne na pod. Ukoliko padne na ravnu stranu, sa oblom okrenutom na gore – trudnica nosi dečaka. Ako zrno kafe na podu bude okrenuto na oblu stranu, sa ravnim delom i linijom na gore – rodiće se devojčica.

Ako se trudnica u poslednjim mesecima trudnoće znatno promeni (tačnije, ako poružni), rodiće devojčicu, pošto je, navodno, beba svu lepotu povukla za sebe. Dakle, logično je da u tom slučaju lepe trudnice nose dečake.

Ne zamerajte se trudnici

U našem narodu raširilo se verovanje da ne valja zameriti se trudnici, a neće biti dobro ni ako trudnici ne ispunite želju. Veruje se da će svakom ko ne ispuni neki prohtev koji trudnica ima izaći čmičak na oku.

Kako treba postupati sa majčinim mlekom?

Izmuženo mleko koje ne daje svom detetu, porodilja nikako ne sme prosipa tek onako. Potrebno je da najpre na slavini pusti da teče voda, pa da dok voda teče prosipa i mleko. Tada treba da kaže „neka voda nosi“. Veruje se da će ovakvim postupkom majka biti zaštićena od eventualnog gubitka mleka. Ako porodilji kapne mleko na pod, treba odmah očistiti mrlju, jer porodilja čije se mleko gazi može da „presuši“.

Narodna verovanja za bebe

Crven končić

Jedno od narodnih verovanja koje se i danas veoma poštuje jeste crven kočnić oko bebine ruke. Taj končić, veruje se, štiti bebu od uroka. Ako bi se bebi približila osoba koja zrači negativnom energijom, od nje bi je zaštito upravo crven končić. Ova bebina amajlija nosi se do prvog rođendana, odnosno do krštenja deteta.

Dupla sreća

Veruje se da će bebe koje su rođene na neki od svetaca biti srećne, a ako je uz to dan bebinog rođenja petak, ta će beba biti dvostruko srećna.

Da beba živi u raskoši

Kada beba iz porodilišta stigne kući obavezno je stavite u novu posteljinu, jer će tako, veruje se, ceo život provesti u raskoši.

Za bebin miran san

Ispod bebinog dušeka stavlja se krstić od tisovog drveta.

Novac pod jastukom

Kada dođu gosti da vide bebu, običaj je da stavljaju novac ispod njenog jastuka. Da li znate zašto? Zato što je to temelj bebinog imetka, a bebe kojima se stavljao novac pod jastuk izrašće u bogate ljude.

Prva bebina šetnja

pixabay.com
pixabay.com

Kada prođe period koji beba treba da provede u kući i dođe vreme za prvu šetnju, pre nego što u tu šetnju i pođete, obucite bebi jedan deo odeće naopako (recimo jednu čarapu). Veruje se da će tako dete biti zaštićeno od uroka i zlih pogleda.

Beba i ogledalo

Malu bebu nikako ne bi trebalo da stavljate ispred ogledala, jer se, prema narodnom verovanju, bebe plaše ogledala, a tako rizikujete i da vaša beba postane razroka.

Da se bebi ne „izvrnu“ oči

Ako stojite iznad bebine glavice i posmatrate je preko glave, beba će pokušavati da vas pronađe pogledom, pa joj se mogu „izvrnuti“ oči.

Krštenje deteta

Peškir koji je korišćen za vreme obreda treba poneti kući da ga beba koristi. Njime možete brisati mališana posle kupanja ili napraviti jastučnicu od njega. Nije bitno u koju svrhu ćete ga upotrebiti, bitno je samo da beba koristi peškir. Taj peškir je čuvar detetovog zdravlja.

Peškir najpre treba da stoji iznad bebine glave tako da ona ne može da ga dohvati. Posle sedam dana peškir možete ga oprati i koristiti za bebu. Takođe, nemojte kupati bebu kod kuće na dan krštenja, jer je ona tog dana već okupana u crkvi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here