Početna Škola Sastavi - teme „Nova Godina“ – pismeni sastav za osnovnu školu

„Nova Godina“ – pismeni sastav za osnovnu školu

3208
5
Nova Godina sastav
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Nova Godina“ za učenike osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u temu „Novogodišnja noć“ ili „Stiže Nova godina“ i slične teme u kojima se opisuje ovaj za decu najradosniji praznik.

Nova Godina

Decembar je. Sneg je odavno pao. Zima je svojom lepotom ulepšala poslednje dane ove godine. Sa predivnim zimskim pejzažima dolaze i praznični dani. Dani puni porodične topline i ljubavi, svima nama predstavljaju važne i srećne trenutke.

Kroz prozor sobe posmatram veliko i prostrano dvorište, obojeno u belo. Sneg je već prekrio svaki kutak prirode. Sve spava pod belim i snežnim pokrivačem. Za nekoliko dana godina će se završiti. Dolazi kraj jedne i početak druge godine, nadam se lepše, bolje, uspešnije. U kući je odavno sve ukrašeno. Velika novogodišnja jelka sija u jednom uglu kuće. Novogodišnja jelka je uvek bila moja glavna obavezna kad dođe trenutak da je ukrasimo. I danas, kao i nekada, dok sam bila mlađa, sa mamom i sestrama idem u kupovinu ukrasa. To je poseban tenutak koji ja jedva dočekam. I ove godine krupni i šareni ukrasi sijaju jedan do drugog, dok raznobojne svetiljke trepere na jelci. Oko jelke vire velike ukrasne mašne na poklonima i kutijama. To su pokloni koji su roditelji vredno spremali za nas. Znamo da su s ljubavlju kupljeni i upakovani i zato jedva čekamo da ih otvorimo. To je svakako još jedan od razloga zašto sva deca vole Novu Godinu.

Dok posmatram prostor oko sebe, osećam veliku prijatnost i sreću. Sve oko mene šljašti. Nova Godina za mene je uvek bila važan i zanimljiv događaj. Od malena sam uvek iščekivala taj dan. Uživala sam u pričama o Deda Mrazu i radosno sam otvarala i njegove poklone. Naravno, još veću radost donosi i sneg i bajkoviti pejzaž. Tog dana dok smo svi okuljeni i srećni, uživam u prizoru koji vidim kroz prozor. Dok sedim u svom toplom domu, napolju veje sneg. Krupne i svetlucave pahulje nežno lete sa baskrajnog nebeskog prostranstva. Utapaju se u snežni prekrivač i upotpunjuju novogodišnju sliku.

U nekom drugom dvorištu, Novoj Godini se raduje i Sneško Belić. Deca se najviše potrude da Sneška Belića što lepše naprave i spreme za hladnu zimu i da što lepše ukrase svoju jelku. Zapravo, sva deca se Novoj Godini zbog toga najviše i raduju. Naravno, i meni je to bilo najvažnije. Međutim, pored toga, uvek sam se Novoj godini radovala jer za njom dolaze i božićni praznici. To su trenuci prave i iskrene sreće. Prvodimo ih sa svojom porodicom i beskrajno uživamo. Tako da kad prođe trideset prvi decembar, radujemo se već novim danima, Badnjoj večeri i Božiću. Za mene je zima posebno godišnje doba. Usrećuje me na bezbroj različitih načina.

I u ovoj Novoj Godini, kao i svakoj u mom detinjstvu, uživam i radujem se. Ni ova nije ništa manje vrednija, nego ostale. To su posebni praznici za svakoga, posebno kad si dete. Nova Godina jeste jedan dan, jeste jedan trenutak koji svakako prođe, ali posle te jedne večeri dolaze novi dani, dolazi čitava godina. I tako, dok iščekujem ponoć, moje oči sijaju posmatrajući novogodišnju lepotu i sjaj oko mene.

5 KOMENTARI

  1. Eeeeee sa se radi samo sam hteo da kazem da je sastav odlican i da pitam da li neko gleda komentare u 2021? I ako gldate,recite kakvi su vasi utisci na COVID-19.Verovatno cu da gledam komentare regularno.Pozdrav!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here