Početna Vesti Obaveštenja Nova knjiga Vesne Aleksić – Princezin rođendan

Nova knjiga Vesne Aleksić – Princezin rođendan

839
0
Princezin rođendan

Princezin rođendan višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić peta je knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi jedna netipična, savremena princeza suočava se s novom brigom – kako da proslavi svoj rođendan? U školi ima mnogo novih drugara i drugarica i svi su oni kao neka velika porodica. Zajedno uče, igraju se i ono najvažnije … zajedno proslavljaju rođendane! Bliži se i Sofijina proslava. Umesto da se raduje, ona se veoma brine oko toga kakve će poklone dobiti…

Knjige o princezi Sofiji govore o odrastanju i onim lepim trenucima – kao i o onim manje lepim – koje deca na tom putu doživljavaju. Sofija je princeza, ali ujedno i sasvim obično gradsko dete: iskreno, radoznalo, nemirno, osetljivo… Zato su sve priče o ovoj princezi smeštene u savremeni trenutak, a problemi koji je muče su sasvim obični, dečji: u knjizi Princezin zakon to je prvi zub koji se sprema da ispadne; u knjizi Princezina medalja – mobilni telefon koji joj roditelji još nisu kupili; u knjizi Princezino izvinjenje Sofija uči da bude odgovorna prema svojim kućnim ljubimcima, mačkama, dok u priči Princezin globus glavna junakinja brine zbog polaska u školu.

Reč je o pravoj, savremenoj princezi, kojoj je tata istinski kralj, a mama kraljica. Ona je pak toliko obično dete da se može zaključiti samo jedno: sva deca su prinčevi i princeze i sva do jednog moraju da nauče svoja prava, ali i obaveze – od toga da steknu odgovornost za svoje postupke do toga da pospreme za sobom i slično. Ta važna saznanja svi moraju da steknu i svi moraju da se pomuče malo, pa makar bili rođeni i s titulama. Tu nema izuzetaka, poručuje Vesna Aleksić.

Serijal knjiga Princeza Sofija namenjen je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović, a Princezin zakon i Princezina medalja, prve dve priče iz te edicije, dobile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2018. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here