Početna Vesti Obaveštenja Novak Đoković Fondacija priređuje četvrti Panel „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u...

Novak Đoković Fondacija priređuje četvrti Panel „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u sportu – istina ili mit?“

339
0

Važnost prepoznavanja i procenjivanja univerzalnog talenta kod dece i dalji stručni pristup u njihovom sportskom i ličnom razvoju i vaspitanju kao jedna od „večitih tema“ vezanih za sport – koju će u okviru narednog Panela „Putem šampiona“ razmatrati stručno priznati učesnici iz više referentnih profesija – Prof. dr Ranko Rajović, Marin Sedlaček i Viktor Troicki; šta je to što je najvažnije za naučiti za roditelje i trenere iz godina stručne analize o korelaciji „talenta“ i rada, i koji su dodatni izazovi koji se poslednjih godina pojavljuju u ovoj oblasti – na Panelu u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu 26. oktobra od 18:00 časova

Beograd 21.oktobar 2022.   Posle tri odlično primljena i posećena javna događaja posvećenih ulozi autoriteta u sportu i radu sa roditeljima mladih sportista – čiji su učesnici bili Novak Đoković, Dejan Savić, Željko Obradović, Sonja Vasić, Prof. dr Ljubica Bačanac i Prof. dr Miljan Grbović – Novak Đoković Fondacija najavljuje održavanje četvrtog Panela programa „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u sportu – istina ili mit?“ dana 26. oktobra od 18:00 časova u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu.

Večita tema kojom se sa podjednako interesovanja i strasti bave pratioci sporta, roditelji dece-sportista i najveći stručnjaci iz njegovih brojnih grana i raznih naučnih disciplina – od posebnog je značaja za sve u teoretskom – a naročito praktičnom smislu. Iz tog razloga će učesnici ovog panela razmatrati proces i važnost prepoznavanja i procenjivanja univerzalnog talenta kod dece – i dalji stručni pristup u njihovom sportskom i ličnom razvoju i vaspitanju – sa posebnim osvrtom na uloge roditelja i trenera u odnosima i radu sa decom. Kako uslovi u kojima deca danas odrastaju predstavljaju dodatni izazov za njihovo bavljenje sportom usled sve ređe fizičke aktivnosti – što loše utiče na njihovu osnovnu motoriku – prepoznavanje njihovih mogućnosti time čini bavljenje ovom oblašću dodatno kompleksnom i zahtevnom za stručnjake, ali i porodice.

„Ne možemo odgajati sportiste u svili…; niko ko je bogat – nije postao dobar igrač“, reči su čuvenog teniskog asa i trenera Nikole Pilića, koje se potvrđuju iz generacije u generaciju – i otvaraju prostor za niz zanimljivih komentara i stručnih ocena koje će obeležiti ovaj Panel.

Četvrti Panel „Putem šampiona“ u ulozi govornika predstaviće Prof. dr Ranka Rajovića – specijalistu interne medicine, magistra neurofizike i doktora sportskih nauka – ujedno i saradnika UNICEF-a za ranu edukaciju; Marina Sedlačeka – poznatog košarkaškog trenera, analitičara i NBA skauta; i Viktora Troickog – aktuelnog Dejvis Kup selektora Srbije, osvajača istog trofeja sa reprezentacijom Srbije i više ATP titula –  i Glavnog trenera Teniskog centra „Novak“ iz Beograda. Moderator događaja će biti Ana Jovanović, autorka programa „Putem šampiona“ posvećenog pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista sa ciljem njihovog osnaživanja u ovoj posebno zahtevnoj ulozi kroz programe edukacije i šire podrške.

Prisutna publika će imati mogućnost da govornicima na sceni postavi pitanja i učestvuje u živoj i otvorenoj diskusiji, dok će ovaj događaj takođe biti prenošen uživo putem YouTube kanala Novak Đoković Fondacije. Zvanični partneri programa su Lacoste Fondacija i UEFA Foundation for Children. 

„Ponosni smo na činjenicu da – posle dva izuzetno praktična i korisna panela za naše polaznike i zainteresovanu publiku – nastavljamo da se ambiciozno i na najvišem stručnom nivou bavimo novim temama od izuzetne važnosti za stasavanje i razvoj mladih sportista u buduće sportske asove – ali još važnije – zdrave, stabilne, voljene i osvešćene članove našeg društva, bez obzira da li se njime dalje bavili ili ne. Verovanje da dete poseduje talenat koji bi njegov uspeh u sportu činio bržim ili izvesnijim jedna je od najvećih „sivih zona“ u naukama koje se bave sportom, u čemu je često pravo stanje podjednako daleko – i od istine, i od mita. Pravilno, stručno izučavanje i procena tog aspekta je tek sam početak priče – jer su fizičke predispozicije i sticanje i sprovođenje radnih navika faktori koji zaokružuju prikaz potencijala jednog deteta kao budućeg uspešnog sportiste. Nažalost, u želji da se projektuje uspeh i sve što on deklarativno podrazumeva – često se prioritizuje nešto što pruža tek privid takozvanog „talenta“ nad stručnim pristupom, što stvara nerealna očekivanja i značajno remeti odnose među decom, roditeljima, trenerima i stručnjacima – neretko rezultirajući u raznim lošim ishodima. U želji da argumentovano demistifikujemo takve pojave i pogrešna shvatanja i pomognemo svima da prepoznaju prave vrednosti i vodilje po kojima bi trebalo da oblikuju svoju ulogu u tom delikatnom procesu, sa velikim zadovoljstvom pozdravljamo doprinos naših izuzetnih panelista – jer svako od njih predstavlja pravi primer sadejstva naučnog, analitičkog, empirijskog i praktičnog u konačnom uspehu deteta kao sportiste i mladog, srećnog i samouverenog čoveka!“ ističe Ana Jovanović, autorka i direktorka programa„Putem šampiona“ u pozivu za prisustvovanje i praćenje ovog Panela.                                         

Za praćenje Panela putem YouTube kanala Fondacije, kliknite na: https://www.youtube.com/channel/UCct0fYzmhWCzT4JLtMN3v5w?app=desktop 

Četvrti Panel programa „Putem šampiona“ – „Talenat u sportu – istina ili mit“ – biće održan 26. oktobra sa početkom u 18:00 časova u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu. Dobro došli!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here