Početna Vesti Obaveštenja Nove slikovnice Jasminke Petrović, „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more“

Nove slikovnice Jasminke Petrović, „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more“

3283
0

Naša čitalačka publika uvek s radošću iščekuje nova izdanja poznate spisateljice Jasminke Petrović. Zahvaljujući nepretencioznom stilu, koji je blizak deci i mladima, obilju humora i posebnoj toplini kojom zrače njene priče, u njenim knjigama podjednako uživaju i deca i roditelji. U svakoj od njih Jasminka nam otkriva istine ispričane iz perspektive dečjeg sveta i podseća na to na koji način možemo da im pomognemo u savladavanju različitih izazova u doba odrastanja. Poruke koje nam na ovaj način šalje čine njene knjige sasvim posebnim, pa su one otuda i zasluženi članovi kućnih biblioteka kojima se više puta vraćamo.

Ovog puta Jasminka nas je iznenadila i obradovala slikovnicama koje su namenjene najmlađoj čitalačkoj publici. „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more!“ pričaju nam priče o dvojici dečaka i njihovom izmaštanom svetu. U njemu oblaci podsećaju na sneg i dugu, ulične barice liče na morske plićake, a kućni ljubimac se začas pretvori u strašnu ajkulu.

„Slikovnica je prva knjiga s kojom se dete susreće u životu. Istraživanja kažu da se deca brže razvijaju ako im se čita od malih nogu, bolje opažaju, lakše uče i otvorenija su za okolinu. Slikovnice uvode decu u svet mašte, umetnosti, književnosti, nauke… U toku putovanja kroz priču posebno je važno emotivno povezivanje deteta s roditeljima ili drugim bliskim odraslim osobama. Ovo su tek neki razlozi zbog kojih sam se upustila u avanturu zvanu – slikovnica. Naravno, uvek su najjači lični razlozi. Poželela sam da budem autorka knjiga koje bih rado čitala svojim unucima.“, ističe Jasminka Petrović.

Čitajući slikovnice „Gledamo u oblake“ i „Idemo na more!“ deca će rado prihvatiti igru oneobičavanja i pokazati da njihov svet nikako nije mali, već da ima snagu da poraste do oblaka, kao i da se spusti u morske dubine. Ujedno, ove slikovnice će podsetiti i roditelje na to koliko je maštanje važan deo odrastanja dece, te ih na sebi svojstven način pozvati da im se pridruže u toj igri.

Prelistajte slikovnicu pod nazivom „Idemo na more“

„Mašta je potrebna svima nama, a deci posebno. Pomoću mašte stičemo psihološki i fizički imunitet, uspevamo da rešimo različite kreativne, naučne i životne zadatke, jačamo samopouzdanje, podstičemo radost… Novogodišnji praznici su pravi trenutak za igru i maštanje. Umesto skupih poklona, obradujmo jedni druge rukotvorinama. Izmislimo društvenu igru, napravimo šaljive kućne novine, osmislimo porodični novogodišnji program… Ukažimo deci poverenje i prepustimo se njihovim idejama. Zar ne bi bilo sjajno da Novu godinu dočekamo kostimirani u oblak ili neko morsko biće?“, poručuje Jasminka Petrović.

Slikovnice je ilustrovala Ana Petrović, koja je svojim prepoznatljivim stilom, bliskim dečjem crtežu i doživljaju sveta, razigrala ove priče i njene junake.

Prelistajte slikovnicu pod nazivom „Gledamo u oblake“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here