Početna Porodica Deca za decu Novogodišnje želje – Tamara Berkesel (4. razred)

Novogodišnje želje – Tamara Berkesel (4. razred)

2390
0

Pričom “Novogodišnje želje” Tamara Berkesel učenica 4. razreda Osnovne škole „dr Jovan Cvijić“ Zrenjanin osvojila je 2. mesto na našem konkursu pod nazivom „Podeli dar“. Literarni konkurs „Podeli dar“ je konkurs za dečje radove na slobodnu temu i aktuelan je čitave godine. Svakog 1. u mesecu pravimo presek i biramo najbolje. Ovaj rad je osvojio 2. mesto u kategoriji mlađih osnovaca. Čestitke Tamari.

Novogodišnje želje

Tik-tak, tik-tak, tik-tak…

-O, Bože, zakasniću…

Žurnim koracima, u svom novom srebrnom plaštu koji se vijorio na zimskom vetru, Nova godina je krenula na zakazani sastanak. Ponoć se približavala, kazaljke samo što se nisu spojile, a ona je kasnila.

-Uh, Stara godina će sigurno biti ljuta što kasnim!

Lupkajući novim srebrnim štiklama i u šeširu od zimskim ledenica, Nova godina je konačno ugledala Staru godinu. Ona je stajala u svom starom iskrzanom plaštu, i tužnih očiju čekala.

-Konačno si stigla! Ponoć samo što nije, a ja ti još nisam ni prenela sve dečije želje! Požuri!

Uhvativši se za ruke, srdačno su se pozdravile i krenule da rešavaju ispunjenje dečijih želja.

-Marko iz Beograda ima ovu želju. Može, bio je dobar.

-Nikola iz Niša, on je poželeo ovo. Može i to, zaslužio je.

-Ivana iz Bora, hmmm, biće teško ovo ispuniti, ali potrudi se, zaslužila je, bila je dobra i kod kuće i u školi.

Nova godina reče Staroj:

-Dobro, dobro… Svi su bili dobri, sve ću to ispuniti. Kaži ti meni, je l’ ima neko da nije zaslužio da mu se ispuni želja.

Stara godina je začuđeno pogleda i reče:

-Pa naravno da nema! Sva su deca dobra na svoj način! Postoje samo deca kojoj treba odmah ispuniti tu želju i deca koja treba da se malo potrude da bi im ispunila želju!

-Znam, znam… Zakasniću, brzo reci imena… –reče Nova godina.

-Evo, Nemanja iz Zaječara, Lana iz Negotina, Una iz Novog Sada… Evo jedan zanimljiv primer, Tamara iz Zrenjanina! Ona je poželela novi telefon, nije to neka mudrost, ali sekirala je mnogo mamu i tatu ove godine. Nije htela da jede voće i povrće, nije htela da im pomaže oko kućnih poslova i često je bila drska prema njima, valjda zbog puberteta, šta ja znam. Ništa strašno, ali moraće malo da se potrudi. Inače, što se drugih stvari tiče bila je super. Škola joj ide odlično, dobila je ove godine razne nagrade, evo vidi, mama kaže da je samostalna i savesna, čak je htela i da pričuva ponekad mlađu sestru. Učiteljica kaže da je poslušna i marljiva u školi. Više ima tu dobrog nego lošeg. Ali, znaš, mora da jede voće i povrće zbog svog zdravlja, bitno je to! Treba nekad i da pomogne roditeljima i da bude dobra prema njima, roditelji moraju da se poštuju, tako se postaje dobar čovek!

-Pa dobro, nije strašno, sve ću se ja sa njom dogovoriti, pametna je ona devojčica!

-Važi, nemoj da budeš jako stroga! I požuri, čeka te mnogo dece, nestrpljivo očekuju svoje poklone! Srećno!

Ding-ding-ding-ding-ding-ding-ding-ding-ding-ding-ding-ding!

Srećna Nova godina!

Stara godina je nečujno nestala u mraku, a Nova godina je krenula u svom punom sjaju da ispunjava dečije želje. Naravno, ispunila je sve želje, jer nema dece koja nisu zaslužila da im se želja ispuni. Sva deca su dobra na svoj način. Pa čak i Tamara iz Zrenjanina. 

Ime: Tamara Berkesel, 2008.
Škola: OŠ „Dr Jovan Cvijić“ Zrenjanin
Razred: IV4

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here