Početna Porodica Deca za decu O drugarstvu – „Šta je pravo, a šta lažno drugarstvo“

O drugarstvu – „Šta je pravo, a šta lažno drugarstvo“

12429
0
drugarstvo
foto: pixabay.com

Šta je pravo a šta lažno drugarstvo – Dušica Lukić

U raspored časova nije upisano sve što se u školi uči. Nije upisano drugarstvo, a nije upisano u raspored časova zato što se drugarstvo uči na svim časovima, pa i na velikom i na malom odmoru, na putu od kuće do škole, i od škole do kuće.

Drugarstvo se uči svuda i svakog časa se ocenjuje. Ako neko ne zna i neće da nauči da bude drug, to će odmah svi oceniti ocenom – slab. Biće to za njega loša ocena i kvariće mu uspeh, ma kako dobro znao sve druge predmete.

Ali čuvajte se lažnog drugarstva. Lažno drugarstvo je ono kad neko slaže da bi prikrio druga  koji je nešto pogrešio. Jer, time nije pomogao svom drugu. Time je svog druga pretvorio u slabića koji se boji da prizna svoju pogrešku i da je lepo i dostojanstveno popravi.

Lažno drugarstvo je i kad neko nešto ukrade, pa odnese svom drugu kome je to ukradeno potrebno. Time je uvredio i samoga sebe i svog druga. Lažno drugarstvo je i kad neko brani svog druga koji nije u pravu umesto da mu i sam to kaže i pokuša da objasni zašto nije u pravu. To je neiskrenost i tu drugarstva nema. Lažno drugarstvo je čak i ono kad neko na času šapuće drugu, umesto da mu je na vreme pomogao da nauči što nezna. Lažno drugarstvo je i kad neko krivo svedoči u korist svog druga. To je nepravičnost. Nepoštenje.

Pravo drugarstvo ide pod ruku sa iskrenošću, sa poštenjem, sa pravičnošću, sa istinom, sa hrabrošću, sa lјubavlјu. To su vrline kojima se neguje pravo drugarstvo na svim časovima u školi, u svakoj igri i na svakom poslu. Neguje se svuda gde se deca nađu. Ali može da se neguje i pismima, kad drugove razdvoji neko putoanje, letovanje, zimovanje ili preselјenje u drugi grad, u neko drugo mesto.

O drugarstvu – Dobrica Erić

O drugarstvu treba reći
jednostavne lepe reči.
Drugarstvo je put ka sreći,
bilje koje dušu leči.

Drugarstvo je lična karta
koju skoro svako ima,
Tvoj lančić oko mog vrata,
mog lika u tvojim očima.

To je onaj grumen zlata
što nam svetli u prstima.
Drugarstvo je ljubičica
što niče iz zlatne klice.
Detelina s četri lista
na livadi tvog detinjstva.
Ptica koja sa mog lica
preleće na tvoje lice.

Drugarstvo je melodija
što se čuje iz daleka.
Tihi žubor što izbija
iz deteta i čoveka.
Drugarstvo je amajlija
što se nosi celog veka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here