Početna Vesti Obaveštenja Od 1. septembra uniforme za đake u stotinu osnovnih škola u Srbiji

Od 1. septembra uniforme za đake u stotinu osnovnih škola u Srbiji

3185
0
Uniforme
foto: zelenaucionica.com

Sa početkom nove 2017/2018 školske godine, tačnije od 1. septembra u najmanje stotinu škola širom Srbije osnovci će nositi školske uniforme.

Tako bar pokazuju podaci Ministarstva prosvete na osnovu anketa koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji.

Mnoge škole se još uvek nisu izjasnile, a ima i onih koje su većinski odbile predlog Ministarstva. One koje žele da im đaci nose odeću sa grbom počele su da prave finansijske planove i traže idejna rešenje za izgled đačkih uniformi, pišu “Večernje novosti”.

Ministarstvo prosvete naglašava da je cela akcija dobrovoljna i da će se uniforme uvoditi samo u školama u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 procenata učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. U Požarevcu su 62 od 71 škole izrazile želju da uniformišu svoje đake, dok je u Užicu, primera radi, svega devet od 44 ustanove glasalo za uvođenje uniformi.

Kako u Ministarstvu prosvete navode, uniforme ne treba da budu skupe, to može da bude i obična majica, a cilj je da se razvije kolektivni duh, da se povećaju svest i odgovornost učenika, a da škole dobiju dodatni imidž.

Iz Ministarstva objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje s tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja.

Izvor: Novosti/B92

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here