Početna Porodica Tatin i mamin kutak Odabir tepiha prema uzrastu deteta

Odabir tepiha prema uzrastu deteta

1866
0

Rast i razvoj dece neminovna je biološka komponenta koja ima svoje faze i etape. Od bebe do tinejdžera, svako dete prelazi dug put koji je satkan brojnim promenama, kako telesnim, tako i mentalnim. Pored promena na samom detetu, potrebno je takav razvoj ispratiti i u detetovom okruženju.

Kao neizostavan deo odrastanja deteta, pored brojnih igračaka i tehnika koje detetu pomažu u razvoju, posebno mesto u odrastanju dece ima dečija soba. Kao oaza mira i bezbrižna luka svakog deteta, soba u kojoj odrasta treba da bude prikladno dekorisana. Jedan od najvažnijih i najzanimljivih dodataka koji ukrašava dečiju sobu je dečiji tepih.

Bebe do dve godine i dekor sobe koja odiše čistoćom

Najdelikatniji period u odrsatanju svakog deteta ujedno je i onaj početni. Deca do dve godine su u stalnom pokretu, aktivna su i puzanjem i/ili hodanjem razvijaju svoje sposobnosti i znatiželju. Iako traži pomoć roditelja kad je potrebno da se pridrži ili da mu se doda neka igračka, dete može samostalno da se kreće po prostorijama. Stoga, održavanje čistoće tepiha je ključno zbog zdravlja dece i sprečavanja respiratornih poteškoća usled nečistoće sa poda.

Za ovaj najraniji period, poželjno je birati tepihe koji su laki za održavanje i nemaju previše napadne boje. Prijatan izgled i čistoća tepiha doneće lagodniji osećaj detetu u prvim godinama života jer se time dobija korisna podloga za igru i učenje novih stvari.

Tepisi za decu uzrasta od dve do četiri godine

Deca brzo rastu pa se tako i promene oko njih dešavaju munjevito. Povećana radoznalost i još veći stepen osamostaljivanja dovodi decu u nove i drugačije situacije. Još jedna promena koja može da ulepša dečiju sobu je i kupovina novog tepiha. Prelaz koji naprave čim prohodaju bez pomoći roditelja, deci otvara nov svet igre i zabave. Zato postoje brojni načini da animirate svoje dete i pružite im savršenu avanturu.

Tako je kupovinom novog tepiha, osim praktične namene koju ima, a to je grejanje dečje sobe, postignuta i dekorativna uloga. Motivi sa bajkama, avanture omiljenih crtanih junaka ili vesele boje postižu unikatan prostor za igru i razonodu deteta. Tepih pretvara dečju sobu u zemlju avanture i pomaže mu da razvija maštu. I ovde je važno napomenuti da je neophodno da se tepih redovno održava i time čuva zdravlje deteta.

Kupovina tepiha za predškolce

Razvoj psiho-fizičkih sposobnosti deteta naglo raste u periodu pre polaska u školu jer dete postaje svesno brojnih stvari koje ga okružuju. U tome periodu, roditelji ga ohrabruju na igru, razvijanje mašte i ušešće u kolektivnim sportovima. Tada se, prilikom kupovina tepiha, u obzir uzima zadovoljenje želja i potreba deteta.

Za mališane je važno odabrati tepih srednjeg ili nižeg gazećeg nivoa, kako bi se što manje prašine skupljalo na samom tepihu. Osveženje za dete predškolskog nivoa doneće mu dodatan podsticaj za igru i razvijanje sposobnosti. Kod kupovine tepiha, roditeljima se preporučuje da male tepihe stavljaju uz krevet a da velike koriste za igru.

Deca godinama postaju zahtevnija pa je tako i odabir tepiha važan faktor u zadovoljenju njihovih potreba. Kako se u tom periodu, deca aktivno bave sportom i često u kući žele da upražnjavaju ono što su na treningu naučila, poželjno je da tepih bude otporan na tragove.

Tepisi za decu koja idu u školu

Kada dete krene u školu, mnoge stvari postaju dramatično drugačije. Dete više tepih ne koristi primarno kao sredstvo za igru već kao dekorativni element. Igra ustupa mesto učenju pa je važno da odabir tepiha za školarca ne bude smetnja u procesu učenja. Stoga treba izbegavati živopisne boje ili neobične oblike koji dete mogu da odvuku od onoga što treba da radi.

Kako se menja uzrast deteta, tako se menja izgled dečje sobe i elementi koji tu sobu sačinjavaju. Bilo da je u pitanju tepih za bebu, predškolca ili školarca, odabir tepiha prema uzrastu deteta je nešto što svaki roditelj treba da ima u vidu kad krene u kupovinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here