Početna Porodica Saveti Kada je pravo vreme za odvikavanje deteta od pelena? 

Kada je pravo vreme za odvikavanje deteta od pelena? 

3710
0
odvikavanje od pelena

Mnogi roditelji imaju dilemu – kada je pravo vreme za odvikavanje deteta od pelena. Kao i za sve ostale važne korake u roditeljstvu, ma koliko dete imalo meseci ili godina, stvari su prilično individualne. To znači da je svako dete priča za sebe. Ima mališana koji prohodaju sa osam ili devet meseci, a ima i onih koji to učine sa godinu dana ili kasnije. Neka deca ranije propričaju, jedu sve od hrane, dugo i mirno spavaju, pozitivno reaguju na ljude i okolinu. Međutim, ima i dece koja to čine kasnije, ili u manjoj meri. 

Tako je i sa odvikavanjem od pelena. Brže ili sporije prihvatanje noše, a kasnije i ve-ce šolje, zavisi kako od upornosti i stava roditelja tako i od samog deteta. Dakle, nema razloga da budete zabrinuti zbog toga što se dete vaših prijatelja odavno odviklo od pelena, a vaš mališan još nije. Nema potrebe da pošto-poto forsirate svoje dete da i ono u što kraćem periodu to učini. 

Postepena priprema za odvikavanje deteta od pelena

Teško da ćete bebi od devet i deset meseci, pa čak i godinu dana, objasniti da je došlo vreme da skine pelene i da počne svoje fiziološke potrebe da obavlja na noši. Naravno, dete neće razumeti, jer nije dostiglo određenu zrelost koja je potrebna za proces razvijanja kontrole mokraćne bešike i creva. Otprilike, tek između osamnaest do dvadeset i četiri meseca stiče se ova zrelost. To vam može poslužiti kao orijentir kada će dete biti u stanju da kontroliše fiziološke potrebe. Ipak, imajte na umu da je i ovo, kao i mnoge druge stvari, individualno i važi za svako dete pojedinačno.

Umesto da dete na silu stavljate na nošu, najpre ga postepeno pripremite za promenu. Počnite čak i od banalnih stvari – neka se dete upozna sa ambijentom kupatila. Možda će mu pažnju privući neki specifičan zvuk veš-mašine ili mu dajte svoje ogledalo za šminkanje – možda će mu sopstveni lik biti interesantan. I to mogu biti samo neke od caka koje će detetu držati pažnju.  

Kako god, važno je da dete ne stekne odbojnost, nego sigurnost i udobnost u vezi sa onim što će mu nadalje biti životna navika i rutina.

Odvikavanje od pelena

Dete nećete na silu privoleti na nošu

Ako dete prvi put odbije da sedne na nošu, nemojte vikati, ubeđivati ga ili ga kažnjavati. Za ovako značajnu promenu u detetovom životu najgore je koristiti silu. Takav pristup bi mogao da izazove kontraefekat – dete će biti uplašeno, nesigurno, zbunjeno; noša će mu stvarati osećaj nelagode i teže će sedati na nju. 

To možete posmatrati kao prvi odlazak stomatologu – ako iskustvo bude negativno i traumatično, diskutabilno je to da li će dete pristati da ode ponovo. 

Ako budete pažljivo pratili potrebe, želje i zahteve svog deteta, odvikavanje od pelena sigurno neće ostati negativno iskustvo. 

Zašto je detetu teško da se odvikne od pelena?

Mnogo je razloga zašto se deca teže odvikavaju od pelena. Jedan od njih je osećaj udobnosti, a budući da se beba odmah, od prvog dana života povija u pelene, tako se i ovaj osećaj brzo stvori. Kasnije, kako beba raste, pelene joj nisu ništa strano i nelagodno. Pritom, one su dizajnirane tako da brzo upijaju, pa dete nema osećaj da je mokro. 

U periodu prohodavanja, ili onda kada je dete u stanju da se igra satima, takođe mu pelene prijaju i toliko se naviklo na njih da ne oseća potrebu za bilo kakvim promenama. Prekinuti igru i otići na nošu – nije nešto što je razumljivo detetu koje je do tada sve vreme u pelenama. Njemu su pelene brži i jednostavniji način da obavi svoje fiziološke potrebe. Onda kada se navikne na nošu, pa i na ve-ce šolju, shvatiće da postoje i drugi, bolji načini za to. 

Nekoliko načina da se dete brže navikne na nošu

  1. Držite nošu na mestu gde će detetu uvek biti vidna;
  2. Kupite nošu jarke boje, sa nekim zanimljivim detaljem, likom iz omiljenog crtanog filma npr.;
  3. Edukativna noša je odličan izbor da se dete odvikne od pelena. Dizajnirana je tako da podseća na malu ve-ce šolju, zbog čega se mališani naročito oduševljavaju i radije pristaju da je koriste;
  4. Adapteri za ve-ce šolju takođe mogu biti dobar izbor za odvikavanje od pelena;
  5. Gledanje crtanog filma – ovo je jedan od najuspešnijih načina da se dete oseća udobno na noši i da jednostavno zaboravi da je na njoj.

Odvikavanje od pelena

Strpljenje i saradanja ključni su za odvikavanje deteta od pelena

Prisetite se prvog dojenja bebe, prvog kupanja bebe, pa zatim i prve temperature. Za sve to je bilo potrebno strpljenje, te isto važi i za ovu situaciju. Odvikavanje deteta od pelena nije proces koji traje dva, tri ili pet dana. Ako je dete nekoliko puta vršilo nuždu u noši, ne znači da će i narednog puta tako biti. Poznati su slučajevi da se dete upiškilo u toku noći u krevet, ili zato što je zaboravilo da kaže ili se zaigralo… Svakako nemojte gubiti ni strpljenje ni nadu. To je sasvim normalno. 

U periodu odvikavanja od pelena i navikavanja na nošu jako je važno da budete podrška svom mališanu. Na prvom mestu to znači da ne vičete i da ga ne kritikujete, a zatim i da umete da ga pohvalite, ohrabrite i budete uz njega kada je u pitanju tako važan korak. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here