Početna Kuhinjica Recepti Ovsena kaša – Zdrav doručak za decu

Ovsena kaša – Zdrav doručak za decu

1565
0
beba-jede-kašu
Foto: Pixabay.com

Ovsena kaša je idealno jelo za otvaranje prvog bebinog jelovnika. Pedijatri preporučuju da prve žitarice koje se daju bebi budu u vidu pirinčane kaše, ali na prvoj stranici avanture zvana dečja ishrana zasluženo stoje i ovas i raž. Zbog lepšeg ukusa, često se dešava da upravo ovsene pahuljice budu ono što će vaša beba prvo pojesti.

Preporuka pedijatra je da se sa uvođenjem čvrste hrane počne u bebinom 6. mesecu, međutim, prihvata se i uvođenje ovih žitarica u 4. mesecu.

Prva ovsena kaša

Za pripremu prve ovsene kaše ne treba mnogo vremena, a ni sastojaka. Sve što vam je potrebno jesu ovsene pahuljice i voda ili pak, majčino mleko ili formula koju beba inače pije. Na vruću ringlu se stavi 80-100 ml vode da proključa. Kada provri, doda se oko 30 gr ovsenih pahuljica i meša bez prestanka. Da bi se kašica skuvala potrebno je konstantno mešanje u trajanju od 10 minuta. Bebi se poslužuje kad se prohladi.

Mnoge mame u ovu kašicu dodaju i svoje mleko ili formulu i to, naravno, nije greška. Naprotiv, neretko se dešava da upravo zbog ovog „dodatka“ bebe brže prihvate kašu.

Kada smem da dodam voće

Voće je, uz žitarice, među prvim namirnicama koje se preporučuju za najmlađe bebe. Najpre se kreće sa jabukom, tako da ne iznenađuje što je ovo  jedan od omiljenih recepata mladih mama. Priprema jabuke sa ovsenim pahuljicama je lako i slično je prethodnom procesu. Iseckana i očišćena jabuka se stavi sa pahuljicama u vodu da ključa. Manja šerpa ili tiganj koji ste odabrali za pripremu ovog bebi deliaktesa treba da bude poklopljena. S vremena na vreme se proverava da li su se jabuke i pahuljice skuvale, uz mešanje. Ukoliko ste stavili jaču temperaturu, potrebno je da stalno se kaša neprestano meša. Za ovaj obrok potrebno je oko 100 ml vode, 30 gr ovsenih pahuljica i jedna manja jabuka.

Pored jabuke, kasnije se može u ovsenu kašu dodati i drugo voće, uglavnom ono koje je beba već probala i jela. Tada se voće po potrebi kuva i pasira. I ova varijanta ovsene kaše dozvoljava da se u nju doda majčino mleko ili formula.

ovsena-kaša-za-bebu
Foto: Pixabay.com

Zašto je dobar ovas

Ovas je sjajan izbor žitarice za vašu bebu, ali i za starije dete, jer u sebi sadrži skoro sve potrebne minerale i vitamine kojima podiže energiju organizma. Njegov nutritivni sastav  uključuje vitamine B5, B6 i E, ali i mnoge minerale poput selena, gvožđa i bakra. Uz to nauka tvrdi da u sebi ima najviše proteina od svih žitarica, a to je značajno za rast i razvoj.

Starije bebe i deca mogu jesti ovsene pahuljice i sa jogurtom i kravljim mlekom, a umesto s voćem moguće je kašicu napraviti i sa povrćem. Priprema ovakvih kašica je laka, a kada je bebin jelovnik proširen raznovrsnim namirnicama, sve što je potrebno jeste da pustite mašti na volju i isprobavate recepte za decu. Kombinacije su mnogobrojne, a vaše dete će odabrati svoju omiljenu.

Na kraju, kao odgovor na pitanje zašto je sve dobar ovas možda treba da se setimo da je ovsena kaša ušla i u dečiju pesmicu: Taši, taši tanana i uzrela banana i kašica ovsena, taši, taši, tanana.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here