Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav iz srpskog jezika “Jesenja šetnja”- opis jeseni

Pismeni sastav iz srpskog jezika “Jesenja šetnja”- opis jeseni

3770
0
jesenja setnja
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Jesenja šetnja“ za učenike 7 i 8. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u nekoliko tema, kao na primer: „Jesen u mom kraju“ ili “Jesen u mom selu”, “Jesen u šumi” i slične teme u kojima se opisuje jesen.

Jesenja šetnja

Jednog dana krenuo sam put šume. Putujući, video sam, njive, voćnjake, povrtnjake. I na svakom od tih mesta, video sam jesen, zlatnu i žutu jesen… Da, jesen je raščešljala svoje vlasi po voćnjacima, šumama, livadama i sve pozlatila. Moj osmeh treperi na svežem, prohladnom vazduhu. Iznad mene nebo, na čijem se plavetnilu nakitiše oblaci, beli i sivi. Sunce se bori sa upornim oblacima prosipajući svuda unaokolo svoje zlatne zrake.

Šuma divno izgleda u svojoj haljini od žutog lišća. Suvog, žutog lišća bilo je i na granama i na zemlji. U lišću je bilo puno plodova žira, kestena i lešnika. Odjednom me trgao neki šum. Pogledao sam u pravcu odakle je taj šum dopirao. Sklupčan u lišću mirno je ležao jež. Kada ga je pogodila jedna šišarka, trgao se i počeo da beži. Tu šišarku ispustila je jedna mala veverica koja je spretno skakutala sa grane na granu, spremajući sebi hrane za zimu. Video sam i druge šumske stanovnike, jedan zeka mi je iznenada presekao put, po neka ptičica je skakutala po gotovo ogolelim granama u potrazi za nekim radoznalim crvićem.

Izašao sam iz šume i pošao u šetnju, po njivama i baštama. U jednoj bašti video sam mnogo kupusnih glava. Tu, među listovima kupusa ugledao sam par ušiju i dva sitna oka kako me bojažljivo posmatraju. Opet zec, sladio se ukusnim kupusovim lišćem.  Kukuruz je već bio obran sa njiva. Videli su se samo stogovi šaše, a ponegde i gomile žutih bundeva.  Čuju se dovikivanja, brekću traktori i škripe volovska kola. Plodna, bogata zemlja nudi svojim plodovima svakog prolaznika. Slatki, sočni plodovi, povili su grane voćnjaka. Mirišu lese suviš šljiva, opijaju mirisi dunja, jabuka , krušaka.

Lagano sam išao ka svojoj kući, a pored me je je protrčala jedna mala grupa dece, zadihana i rumenih obraza. Koristili su poslednje zrake sunca u igri i druženju. Videlo se da uživaju u poslednjim lepim i donekle sunčanim danima. Još dugo se iza mene čula graja vesele dečurlije. Dok sam prolazio kroz naselje osetih slatki miris pekmeza. Setih se da sam gladan.

Tada, u toj šetnji sam zaista uživao. Uživao sam u lepotama prirode u zlatu, u ukusima  i mirisu zrelog voća. I svaka misao na jesen u meni probudi osećaje zadovoljstva i slasti.

Pogledajte još i srodne teme Jesen u mom selu, ili Jesen u mom gradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here