Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav iz srpskog jezika na temu „Osoba kojoj se divim“

Pismeni sastav iz srpskog jezika na temu „Osoba kojoj se divim“

3246
3
deda i unuk

Primer pismenog sastava na temu „Osoba kojoj se divim“ za učenike 6,7 i 8. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u nekoliko tema, kao na primer „Moj deda“, zatim „Moja draga osoba“ i slične teme u kojima se opisuju vrline ljudi.

Osoba kojoj se divim

Osoba koju mnogo volim i poštujem jeste moj deka. On ima oko 70 godina, sede je kose i veoma prijatnog i milog lica. Deka je moja neopisivo draga osoba i neko koga veoma cenim i kome se divim. Od svih meni dragih ljudi, ipak je deki najviše naklonjena moja ljubav.

Deka je ispunio sve najranije godine mog detinjstva. Čuvao me je dok sam bila mala, igrao se sa mnom i trudio se da mi svaki trenutak i dan bude lep i srećan. Pred spavanje je pričao najzanimljivije priče, i svake večeri je neumorno smišljao neku novu. Uvek je znao odgovor na svako moje pitanje, i imao strpljenja da na njih neumorno odgovara.  Svaki moj rođendan bio je ulepšan lepim dekinim poklonom. Uvek je umeo da me iznenadi i usreći. Sitnice kojima mi je ulepšavao trenutke uvek su bile pune iskrene sreće. I danas, kao i nekada, dekino prisustvo je za mene veoma vredno.

Njegovi saveti i njegova iskrenost za mene su jako važni. Deka je i moja velika podrška. Njegovo plemenito srce puno je iskrenih i dobrih dela, koja su mi mnogo pomogla. Uvek je bio i ostao uz mene. Zato se trudim da su mi uvek u glavi dekini mudri saveti. I danas su dekini osmesi i široki zagrljaji uvek puni topline i ljubavi. Sve dobrote izlaze iz njegovih reči koje pažljivo slušam i prihvatam. Uvek je strpljiv i veoma pažljiv. Trudi se na sve načine da uvek budem nasmejana i srećna. Ponekad je umeo i da se naljuti, ali njegova ljutnja je uvek kratko trajala. Međutim, ja se na deku nikada nisam mogla naljutiti, zato što je on uvek bio pažljiv i veoma brižan. Mojim nestašlucima dok sam bila mala, gotovo uvek se smejao, pamtio ih i kasnije prepričavao.

Divim se dekinim godinama koje nisu odnele njegov vedar duh, koje su produbile njegovu mudrost. Njegove šale su i dalje smešne, a priče veoma zanimljive. Snažna volja i neumoriva želja u dekinom liku uvek su prisutne. To je ono čemu se divim kod deke. Zato je on za mene posebna i veoma draga osoba.

Kakav može da bude deda – Ljubivoje Ršumović

Deda može da bude dobar kao parče hleba,
sladak kao uštipak, vedar kao lice neba.
Poneki, međutim, gunđa i nosi cvikere,
ne voli klizaljke, sunce i klikere,
ili, još gore, neka vam je na umu,
neki deda ima hroničnu reumu…
Takav deda nije u ispravnom stanju –
treba ga poslati u banju.

Deda može da bude bivši opančar,
stari sajdžija ili predratni odžačar,
ali svaki bez razlike ume da priča lepe priče,
i ako treba kao petao kukuriče…

Ali, ovo je sigurno, nijedan na svetu deda
svome unuku dragocene brkove ne da.

Prethodni članak3 jako zdrave vrste pasulja za koje možda niste znali
Sledeći članakNajbolji prirodni (narodni) lekovi za noćno mokrenje kod dece

3 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here