Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav iz srpskog jezika o majci (opis majke)

Pismeni sastav iz srpskog jezika o majci (opis majke)

5431
8
majka i ćerka

Primer pismenog sastava na temu „Moja majka“ za učenike 6,7 i 8. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u nekoliko tema, kao na primer „Lik moje majke“, zatim „Moja draga osoba“ i slične teme u kojima se opisuju lik i osobine majke.

Moja majka

– Jedna od najiskrenijih i najbrižnijih osoba u našem životu jeste majka. Ona je naš najverniji i najiskreniji prijatelj. Neko čija je ljubav neizmerna i potpuno iskrena. Zato se ni naša ljubav prema njoj ne meri.

– Majka je neko ko ima najlepšu unutrašnju lepotu i ta lepota ne može da nestane. Njene tople reči uvek su iskrene i prave, a njeni saveti sve brige mogu rešiti. Mamino plemenito srce puno je nežnosti, razumevanja, vedrih reči i smešnih šala. Tu je da nas podseti nekog nestašluka iz detinjstva i nekog smešnog događaja. Nije to samo osoba koja nam je podarila život i učila nas da hodamo i pričamo, to je i osoba koja se uvek trudila da nam ulepša odrastanje, detinjstvo i život. Zato je ona uvek tu. Tople mamine oči prihvataju sva naša opravdanja i razloge. I kada zna da nismo u pravu, trudi se da nam na to lepo ukaže. Majka je neko ko ume da se naljuti ili da nas iskritikuje, ali vrlo brzo se opet pojavi osmeh na njenom licu. Mamini topli i široki zagraljaji čine da nestane svaka tuga i briga.

Niko ne ume da posavetuje tako iskreno kao majka. Svaki njen savet mnogo znači i pomaže. Nekada ne moramo ni da joj kažemo šta mislimo i osećamo niti šta nas muči i brine, jer ona u našem pogledu vidi sva naša osećanja. Ona veruje u nas čak više i od nas samih. Puna je želje da nas svemu nauči i da nam uvek pokaže pravi put. Usmerava nas da budemo iskreni, da poštujemo druge i činimo dobra dela. Posvećena je našem vaspitanju od malena pa sve dok ne porastemo i postanemo zreliji. Njeno vreme je uvek poklonjeno nama i sve naše želje se uvek trudi da ostvari. Majka nam uvek pruža sigurnost i bezbrižnost. Pored toga, ona je i naša najveća podrška, naše rame za plakanje, ali i naš osmeh. Svi mogu da budu sa nama i da nas vole, ali mamina ljubav nikad ne prestaje. Mamina ljubav nema cenu, ona je potpuno beskrajna.

– Majka je izvor naše sreće. Iz nje izlazi najveća ljubav i pažnja. Sva iskrena osećanja i sve lepote nalaze se u maminom liku.

Majci – Dobrica Erić

Draga majko
ružo mesečarko.
Cvetaj, cvetaj
nikad ne precvetaj!
Ti si majko
moje sunce jarko.
Grej me, mazi
ali ne zalazi!
Budi neven
budi mi zimzelene!
Dok me Sunce
tvoga lica greje
sneg ne može
moj smeh da zaveje.

8 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here