Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav na temu “Ovo leto ću dugo pamtiti”

Pismeni sastav na temu “Ovo leto ću dugo pamtiti”

22707
0
leto
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Ovo leto ću dugo pamtiti“ za učenike starijih razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u teme u kojima se opisuju događaji koji su u srcima dece ostavili neizbrisivi trag.

Ovo leto ću dugo pamtiti

Bio je kraj juna. Škola se završila i raspust je konačno mogao da počne. Sada kad su ocene zaključene, mogu da odahnem i lepo uživam u predstojećim mesecima. Sunce je obećavalo da će svako dete biti najmanje u kući, a najviše napolju, igrajući se i misleći samo na lepe stvari. Priroda je bila drugačija, osećala se vedrina, plavetnilo, zelenilo i živahnost, a vazduh je bio naročito poseban. Osećao se dolazak jula.

Početak jula dočekala sam kod tetke na Kopaoniku. Čini mi se da Kopaonik nije lep samo zimi nego i leti. Očaravalo me je kako leto ume da vlada prirodom i potpuno je izmeni. Belina i sjaj koji se mogu primetiti tokom zime zamenila je gusta, jako zelena trava, a drveće koje stvara bajkovit pejzaž odahunlo je pod sunčevim zracima. Na Kopaoniku sam provela desetak dana. To su bili dani puni odmora, šetnji, a najviše upoznavanja prirode. Čudila bih se svakom kutku prirode koji sija na suncu, a do pre nekoliko meseci nije se mogao ni razaznati pod snežnim nametima. Brat i ja smo zajedno sa tetkom bili pravi mali istraživači. Ja sam se oduševljava prijatnoj svežini i vazduhu, svakoj biljci i bubici koju smo videli.

Noći su pomalo hladne, ali prijaju naspram gradskih vrućina. Uveče bismo brat i ja smišljali na koje načine ćemo uživati u zimi, onda kada Kopaonik obuče svoj prepoznatljiv kaput. Dugo u noć naše priče bi dobijale takav smisao da bismo na trenutke poželeli da jul zamenimo hladnim decembrom. Onda bi nas tetka podsetila da je vreme da spavamo, ali je umela i sama da se priključi našim maštanjina ili da tako verno i slikovito opisuje njeno detinjstvo na bajkovitom Kopaoniku.

Nekoliko dana nakon što sam se vratila sa Kopaonika usledilo je pakovanje kofera i pripreme za odlazak na more. Ove godine moru sam se radovala više nego i jedne godine do sada. Vrućine u gradu su velike, zato sam bila nestrpljiva da osetim hladnu morsku vodu i prepustim se onome čemu najviše volim – plivanju. Kuma Jana koja je krenula sa nama takođe voli da pliva, te smo nas dve najviše vremena provodile u vodi. Svakodnevno bismo ronile i sakupljale školjke, a ponekad smo umele i da potpuno zaboravimo na sve i da plivamo tako daleko, da bismo se kasnije uplašeno smejele i vraćale natrag razmišljajući šta će nam roditelji reći. Ipak najviše od svega, Jana i ja smo volele da uveče šetamo pokraj plaže i pričamo, smejemo se, šalimo. Toliko smo se divile lepoti mora uveče, kad je voda mirna i nema talasa. Dani provedeni na moru bilo su pravo uživanje. Lepota jula polako je prolazila, ali vreo avgust tek je dolazio. Ovaj deo respusta sam provela kod bake i deke na selu, uživajući u mirisima i zvucima koji se samo na selu mogu osetiti. Veći deo dana sam provodila u društvu dva nova psa koja sam dobila na poklon od bakine sestre i koji su bili uvek raspoloženi za igru.

Nakon boravka na selu, dani su mi prolazili uglavnom kod kuće, sa porodicom, čitajući knjige, gledajući filmove i odlazeći na bazen. Pred sam kraj leta posetile su me sestre iz Nemačke, te sam nekoliko prelepih dana provela u njihovom društvu. Uživala sam pokazujući im lepote grada, pogotovo parkove i šetališta koja su bila prepuna ljudi. Nakon njihovog odlaska ostalo je tri dana do početka nove školske godine. Imala sam utisak da mi je raspust trajao nedelju dana, a ne dva meseca. Međutim, ovo leto bilo je jedno od najzanimljivijih. Činilo se da su sve dešavanja samo smenjivala, te nijedan dan nije bio dosadan. Ovo leto ću dugo pamtiti i to najviše po osmehu, sreći, šalama, uživanju na suncu i u prirodi, druženju i vedrini.

Pogledajte i primer pismenog sastava na sličnu temu “Događaj koji se dugo prepričavao”

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here