Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav na temu “Sada znam ko mi je prijatelj”

Pismeni sastav na temu “Sada znam ko mi je prijatelj”

41873
4

Primer pismenog sastava na temu „Sada znam ko mi je prijatelj“ za učenike srednje škole. Pismeni sastav koji je pred vama uklapa se u teme u kojima se opisuje drugarstvo i prijateljstvo.

Sada znam ko mi je prijatelj

Od malena su nas učili da je prijateljstvo najlepša stvar na svetu i da prijatelja treba voleti kao što volimo nama najvažnije ljude.  Mnogo puta smo čuli rečenicu: „On mi je pravi prijatelj“. Reč „prijatelj“ zvuči tako snažno, iskreno, a pomalo se u nama stvori i neko strahopoštovanje kad je neko izgovori. Svakako – jedno zauvek važi – prijatelj ne može biti bilo ko, i onda kada je to posebna i pažljivo izabrana osoba njeno mesto u našem srcu bogatimo ljubavlju i poštovanjem. Greška je misliti da je prijatelja važno samo voleti. Ljubav i poštovanje, kada je u pitanju prijateljstvo, ne treba razdvajati.

Prijateljstvo je nešto sa čime se susrećemo još od malena, iz vrtića ili đačkih klupa – i kažu da je to dečije prijateljstvo najiskrenije, jer su deca čista i iskrena bića i kada vole, to rade svim srcem, kao što rade  i sve ostale stvari u životu. Zato se takva dečija drugarstva izuzetno cene, i iako prolaze kroz niz prepreka i iskušenja ipak opstaju. Mnogi kažu da su to prijateljstva za ceo život, a i ukoliko nekada prestanu, nikada ih ne zaboravimo.

Kroz naš život smenjuju se mnogi ljudi. Većina njih ode nekim svojim stazama, ali porodica i prijatelji uvek ostaju.

Škola je mesto gde sam upoznala mnogo osoba, većinom su to bili moji vršnjaci. Od prvog razreda osnovne škole u klupi sedim sa Anom, koju i smatram najboljom drugaricom. Pre nekoliko godina, kada smo prvi put sele jedna kraj druge nismo ni znale šta je drugarstvo, ali smo osećale da ćemo biti drugarice. Tog dana, po dolasku iz škole, rekla sam mami kako sam našla najbolju drugaricu i kako je mnogo volim. Verovatno, kao i ostala deca, nisam imala svest o tome šta tačno znači ljubav, kako je i prema kome osećamo, ali sam bila uzbuđena jer imam nekog koga mogu nazvati drugaricom.

Sećam se maminih reči: „Prijatelji se ne biraju tako olako“, pokušavajući da mi kaže kako ne mogu  nekoga posle jednog dana poznanstva nazvati prijateljem. Potom sam čula kako prijatelje ne tražimo niti ih možemo kupiti, već oni dolaze slučajno, svojim postupcima i ljubavlju dokazuju da vrede da ih zovemo prijateljima i ostanu u našem životu. Druženje sa Anom mi je pomoglo da shvatim ko su mi pravi prijatelji i šta u stvari ta reč znači. Naše druženje upotpunjavale su brojne osobe. Bila sam iskrena prema svima očekujući isto, ali mnoge osobe koje sam nazivala drugarima samo su nestale iz mog života, pokazavši da to nisu bili.

Smenjivala su se razna poznanstva, koja su me iskreno uveseljavala, koja su mi pokazala kakvih se osoba treba kloniti i oni koji nisu ostavili nikakav utisak. Nakon svega i svih, gde god bih se okrenula i krenula, Ana je bila uvek pored mene. Maštala je moje snove, podržavala moje odluke, činila vedrim moje neraspoložene dane, čuvala moje tajne i davala iskrene savete. Iako smo prošle kroz niz nesuglasica i sitnih svađa, znala sam da je uvek tu. Mnogo puta mi je pomogla, nikada me nije izneverila i pokazala je da ne traži ništa zauzvrat za ono što čini.  Nije bila kao drugi, zbog čega me je posebno radovala činjenica da mi je baš ona prijatelj.

Danas, nekoliko godina druženja koje je iza nas izgleda mi kao večnost, kao da je od prvog dana mog života pored mene, kao da nikada nije nestajala ni tren. Kad se prisetim maminih reči, sigurna sam da imam pravog prijatelja uz sebe, da ga nisam pronašla olako niti novcem kupila, već iskrenom ljubavlju i poštovanjem. Možda su brojni događaji pokazali ko je vredan da ostanem uz njega, a od koga se treba udaljiti. Svakako, naučila sam šta znači biti nekome prijatelj i imati prijatelja – a to nikako ne znači biti vlasnik neke drage igračke i onda kada ona dosadi odreći je se. Prijatelji su važni ljudi, sa velikim srcem i širokim zagrljajima, spremni da sa tobom idu gde zamisliš, i koji ne ostavljaju na pola puta, već verno koračaju pored tebe, pokazujući da vredi da ih zoveš prijateljem.

4 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here