Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav na temu „Već se oseća miris jeseni“

Pismeni sastav na temu „Već se oseća miris jeseni“

37649
0
Jesen u mom kraju
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Već se oseća miris jeseni“ za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama uklapa se u teme u kojima se opisuje jesen, kao što su: „Jesen u mom kraju“ ili „Jesen u mom gradu“, „Jesen u mom selu“ itd…

Već se oseća miris jeseni

Prolaze lepi letnji dani, dani puni topline, ali i prijatne večernje i noćne hladovine. Dan je za danom sve kraći bivao. U početnu su dani neosetno izmicali, a onda sve osetnije i sve brže. Nekad se činilo tek što osvane novo jutro, a evo već pada mrak. Tako su izmicali dani. Leto je podarilo sve svoje lepote i svu moguću toplinu. Neko se žalio na nepodnošljive vrućine, drugi su prizivali kišu, trećima su, opet godili topli dani i sve tako u krug.

Ako se osvrnemo unazad, ili pogledamo na kalendaru sve protekle dane, pa i mesece, neminovno je da je jesen na pragu. Ne menja se samo priroda. Ne najavljuju jesen samo boje i zvuci, nego i neko čudno raspoloženje koje nam se uvuče pod kožu. Da li je melanholija ili možda neka blaga dosada i usporenost, ne može se tačno dokučiti. Jedno je sigurno, a to je da nemamo onu istu sreću i razdraganost kao prethodnih nedelja. Ne osećamo tu živost i volju koju je donelo sunce. Možda i mi postajemo malo tmurni i umorni, kao što obično opisujemo jesen. Neki joj se raduju, a mnogi će je tužno dočekati. Meni je leto draže, ali prihvatam i jesen.

U svakom godišnjem dobu se može naći određna lepota. Priroda je na poseban način lepa tokom cele godine. Ne volim podele na lepa i ružna godišnja doba. Svaki deo godine može biti izuzetno lep i čaroban, samo ako smo spremni da vidimo tu lepotu. Zato ne treba biti tužan, jer ni jesen nije tužna. Da, jeste kišovita i tmurna, ali ima i svoje lepe strane. Zbog svih boja i neke neobične lepote koju među nama donosi, često je nazivaju i zlatno godišnje doba. Na mom pragu jesen je ostavila svoj zlatni trag. Maleni i nežno povijeni listić, tek otpao sa velike krošnje, umio se u zlatno-žućkastu boju, gde se još ponegde meša sa onom letnjom zelenom. Tako se listić ušunjao u moje jesenje cipele i čekajući jesenji povetarac, priprema se da odleprša na neko drugo mesto.

U dvorišu je pomalo izmenjen prizor od onoga koji je doskora bio prisutan. Bašta održva još po koji cvet uspravnim, dok je među njima mnogo onih koji su povili svoje glave. Još neko jesenje cveće visi iz saksija sa terase i krasi ove naizgled monotone prizore. Međutim, nisu baš monotoni. Ima zanimljivih i lepih kutaka prirode, koji plene poglede i daju potpuno uživanje. Takve su visoke grane raznog uzrelog voća, ne samo u dvorištu, već i u voćnjacima, na livadama, u baštama. Sijaju i crvene se jabuke, žute i zlate se krupne kruške, a u vinogradima modri zrelo grožđe. Sve se polako pripremilo za dan berbe, čekajući da napuni korpe. Leto je pomoglo voću da poraste, uzri, a sada, kada nam polako stiže jesen, dolazi i vreme da se voće obere.

Na poljima se takođe vredno radi, a tu se i čitavo leto vredno radilo. Sada se obavljaju zadnje pripreme pred velike i važne poslove. U jesen, uglavom će svi poslovi biti završni i spremno će se dočekati hladni i snežni dani. Jesen zaista može biti prelepa. Podjednako je lepa u gradu koliko i u selu. U gradu se lagano prazne parkovi i iz dana i dan sve je manje dece i njihove igre, a njihove ljuljaške uskoro će prekriti zlatno lišće. Na selu, livade polako ostaju bez svojih stanovnika pčela, leptira, bubamara i drugih insekata i bubica. I pesme ptica postaju sve tiše, kao što njihove grane lagano bivaju ogolele i puste. Međutim, miris jeseni se širi i mimo zelenila i živosti koje nestaje. Lepota se, zaista, može sagledati u svakom predelu. Sve se pretvara u neke zlatne i bakrene nijanse, sa presijavanjem još nekih boja.

To je ono najlepše što donose jesenji dani. Pored toga, miris suvog lišća ili pečuraka koje su pomolile svoje glave iz jesenje rose, govori da jesen nije sivo i jednolično doba. Jesen je poseban deo godine, čak i kada nam jesenju šetnju upotpuni tmurno nebo, gusti oblaci puni kiše, ili poneka kap koja nam sklizne niz lice.

Sasvim je sigurno da je jesen sve bliže i dok ispraćamo poslednje dane leta, otvaramo velika vrata najzlatnijem godišnjem dobu.

Prethodni članakOtvorene prijave za sve osnovne škole: počinje „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV”
Sledeći članakLjubav nije samo reč – Tea Stojković (III razred)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here