Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav o zvezdama – “Pohod na zvezde”

Pismeni sastav o zvezdama – “Pohod na zvezde”

15693
0
pismeni sastav o zvezdama
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Pohod na zvezde“ za učenike 5 i 6. razreda osnovne škole. Ova tema objavljena je u poučno-zabavnom časopisu za decu „Ćirilko“ 2011. godinu.

Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u nekoliko tema, kao na primer, zatim „Moja želja, moji snovi“ i slične teme.

Pohod na zvezde

Zvezde, te svetlucave, čarobne loptice, svake noći seju svoj prah po mojoj usnuloj postelјini, samo da me podsete da su daleko i da ih ne mogu dostići.

Želјa da ih dohvatim dugo me prati.

Jedne letnje večeri kraj reke, dok sam pravila društvo tetki, sestrama i teči Slobi, iskusnom  ribaru, čarobni prah vragolastih zvezda mi je zagolicao lice. Ispričala sam tetki o zadirkivanju veselih zvezda i mojoj nemoći da ih uhvatim. Tetka je počela da mi objašnjava kako je sve to moja mašta i kako se zvezde ne mogu uhvatiti.

A onda je razgovor prekinuo teča. Pozvao me je da stanem pored njega, uz samu obalu, i rukom mi pokazao na reku. U njoj je bilo mnoštvo zvezda, blistavijih nego na nebu. Tada je on podigao ribarsku mrežu i snažno je bacio u vodu. Okrenuo se prema meni i rekao: „Sada su sve tvoje!“ Bila sam tako uzbuđena, počela sam da vučem mrežu na obalu, ostali su mi priskočili u pomoć. Izvadili smo je, a u njoj se, umesto jata zvezda, koprcalo jato riba.

Bacali smo je i vadili iznova i iznova, ali ulov je uvek bio isti. U meni se mešalo razočaranje zbog ulova i ushićenje zbog novih pokušaja.

Umor me je polako savladavao, kada je teča predložio da se vratimo kući, a po zvezde dođemo neke druge noći. Složila sam se s njim.

Na povratku, posmatrala sam nebo kroz prozor automobila. U glavi mi je odzvanjalo: nisam uspela, ali biće još prilika.

Tamara Šurbanoski 6. razred OŠ „dr Arčibal Rajs“, Beograd

Pogledajte još i pismeni sastav „Moj najdraži poklon“

Prethodni članakNagradni likovni konkurs 2. festivala dečje ilustracije „Kreativni genijalci“
Sledeći članakRezultati likovnog konkursa „Ovde je nebo moje, ovde je ljubljena toplica”

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here