Početna Porodica Saveti Plemenitost kod dece – Beli vitezovi ili crne ovce?

Plemenitost kod dece – Beli vitezovi ili crne ovce?

2921
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Normalno je da svaki roditelj od prvog dana svog najvažnijeg zadatka – roditeljstva, priželjkuje za svoje dete blistavu budućnost. Ulaže mnogo snage, truda, volje i posvećenosti u želji da mališan izraste u dobrog čoveka, vrednog i odgovornog prema sebi i prema drugima. Zato se roditelji stalno trude da svoju decu uče životu. Ali šta se dešava onda kada dete počne da mami i tati deli lekcije o humanosti, plemenitosti i altruizmu?

Deca koja se na ranom školskom uzrastu izdvajaju iz grupe vršnjaka i iz svoje porodice po tome što ispoljavaju pregršt plemenitih osobina, mame divljenje svih osoba iz njihove okoline. Ovi mališani u svakodnevnim interakcijama maksimalno ulažu sebe. Imaju razumevanja i strpljenja za svakog, mnogo lepih reči kojima ohrabruju vršnjake, popustljivi su prema svima i trude se da usreće sve ljude oko sebe. Ovakav tip ličnosti stručnjaci označavaju terminom „beli vitez“. Beli vitezovi su sve ono što je apsolutno suprotno od „crnih ovaca“, o kojima se mnogo više govori i zna.

Postoji nekoliko važnih činioca koji doprinose da se kod mališana razvije ovakav tip ličnosti. Zanimljivo je da su ti činioci većinom vezani za negativna životna iskustva.

Nedovoljno obrazovani roditelji

Dete koje potiče iz porodice sa niskim obrazovnim statusom često može biti veoma ambiciozno. Takvo dete nastoji i daje sve od sebe da bude odličan učenik i planira da postigne visoke akademske rezultate. A to radi pre svega da bi sebi i drugima dokazalo sopstvenu intelektualnu veličinu i pritom poboljšalo status i život svoje porodice.

Prisustvo bolesti među članovima porodice

Kada je u porodici prisutno hronično oboljenje nekog njenog člana ili pak neko iz porodice ima problem u disciplini i ponašanju, neki mališani tada odaberu da budu sušta suprotnost. Tu je reč o njihovom nastojanju da poprave imidž svoje porodice i da ti time što će biti „beli vitezovi“ ustvari uspostave ravnotežu, tj. održavaju homeostazu porodičnog života.

Siromaštvo porodice

Život u oskudici, tačnije u stanju socijalne potrebe, takođe je jedan od najčešćih uzročnika razvoja plemenitosti kod deteta. Neka deca koja žive u siromašnim porodicama opravdano procenjuju da od svojih roditelja ne mogu očekivati materijalnu podršku. Tu se pre svega misli na to da im roditelji ne mogu obezbediti sigurnu budućnosti i pružiti bilo kakve šanse za više obrazovanje. Iz tog razloga takvo dete donosi odluku da preuzme odgovornost na sebe. Na niskom uzrastu ono već odlučuje da radi teške poslove ne bi li za sebe zaradilo džeparac, ali i doprinelo oskudnom porodičnom budžetu.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Koliki teret nose beli vitezovi?

Jednostavno rečeno, svi plemeniti mališani odrastaju znatno pre svojih vršnjaka. Koliko je to dobro za dete, možete proceniti sami. Svakako, život u oklopu „belog viteza“ nije ni malo lak. I pored divljenja okoline i reči pohvale, ovakva deca često ulažu u odnose sa drugima celog sebe i daju mnogo više nego što im se vraća. A često im se ne vraća ama baš ništa. Oni su u konstantnom riziku da sagore u svojim nastojanjima da „poprave svet“. Ili da ga bar malo učine lepšim mestom za život. Upravo to je razlog što se plemenitoj deci preporučuje da olakšaju sebi time što će otvoreno razgovarati na ovu temu sa ljudima u koje imaju povrerenja, a u krajnjoj liniji, i time što će se obratiti za psihološku pomoć i podršku.

 

Prethodni članakKroz igru deca postaju spretnija i pametnija
Sledeći članakMađarske narodne priče 1# – Lakomi mečići

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here