Početna Vesti Obaveštenja Pomoću vantelesne oplodnje u Jevremovoj svake godine na svet dođe oko 500...

Pomoću vantelesne oplodnje u Jevremovoj svake godine na svet dođe oko 500 beba

947
0
500 beba

Pomoću vantelesne oplodnje u Jevremovoj MediGroup svake godine na svet dođe oko 500 beba 

Kada posmatramo demografske trendove, Srbija beleži izuzetno negativne rezultate. Negativna stopa prirodnog priraštaja je problem sa kojim se već dugi niz godina borimo i ujedno motiv da kontinuirano radimo na povećanju nataliteta i lečenju steriliteta.

Zbog infertiliteta, godišnje se oko 5.000 parova u Srbiji odluči za postupak vantelesne oplodnje. Iako se pretpostavlja da je uzrok neplodnosti češći kod žena, udeo je podjednak (i kod muškaraca i kod žena) i iznosi po 40 odsto. U 20 odsto slučajeva uzrok steriliteta je kod oba partnera.

S obzirom na to da ovi podaci pokazuju da veliki broj parova ima problem sa začećem, država već dugi niz godina uključuje u rešenje ovog značajnog pitanja i privatne klinike koje ispunjavaju stroge uslove za obavljanje postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO).

Jedna od prvih privatnih ustanova u kojima se o trošku države već 12 godina uspešno obavljaju ovi postupci je i Specijalna bolnica za ginekologiju „Jevremova“ sa porodilištem, koja je deo sistema MediGroup. Uspešnost u ovoj ustanovi je na svetskom nivou, stopa živorođene dece je oko 35 odsto, ili u proseku, godišnje više od 500 beba koje dolaze na svet uz pomoć postupka vantelesne oplodnje.

„Podatak da imamo veliki broj ostvarenih trudnoća iz postupka VTO nam služi kao podstrek da nastavimo da pomažemo što većem broju parova. Naročito nas motiviše činjenica da se veliki broj pacijentkinja, koje su u postupku vantelesne oplodnje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odluči baš za našu bolnicu. Naš cilj je da opravdamo njihovo poverenje, da uvek imaju osećaj da su u dobrim rukama i da zajedničkim snagama stvorimo nešto najdragocenije – novi život. Ponosni smo što smo od početka saradnje sa RFZO, tačnije od 2008. godine, uradili 3.119 ciklusa vantelesne oplodnje i cilj nam je da taj broj raste iz godine u godinu. Posebno nam je drago što aktivno popravljamo demografsku sliku Srbije, što stvaramo budućnost ove zemlje“, ističe Marija Rabrenović, izvršna direktorka bolnica MediGroup.

Kada se jave pacijenti sa problemom neplodnosti, potrebno je uraditi različita ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok izostanka trudnoće.

„Nakon prve konsultacije i uzimanja detaljnih zdravstvenih informacija, počinjemo sa pojedinačnim ispitivanjima razloga izostanka trudnoće. Uvek primenjujemo individualni pristup i svakom paru posvećujemo se sa posebnom pažnjom. Naše višedecenijsko iskustvo stavljamo u funkciju pronalaženja najboljeg rešenja za buduće roditelje.

Po završetku ispitivanja, parovi ulaze u postupak BMPO. Postupak podrazumeva stimulaciju jajnika kako bi se u toku ciklusa proizvelo više jajnih ćelija, koje se u određenom trenutku (pod kontrolom ultrazvuka) aspiriraju, a nakon čega počinje postupak njihovog spajanja sa muškim polnim ćelijama u IVF laboratoriji. Kada se u laboratoriji dobije embrion, on se najkasnije nakon pet dana vraća u matericu“, kaže mr Milica Janićijević, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista fertiliteta i steriliteta u Specijalnoj bolnici za ginekologiju Jevremova sa porodilištem i dodaje:

„Lečenje infertiliteta u Jevremovoj ni na koji način ne zaostaje za svetom, jer osim toga što naš tim čine najveći stručnjaci iz ove oblasti, primenjujemo i najnovije metode koje se mogu koristiti u postupku vantelesne oplodnje, poput magnetne selekcije spermatozoida, time laps tehnologije, poloscopa – ispitivanja integriteta jajnih ćelija.“

Kao što je važno napomenuti da vantelesna oplodnja nije rizična procedura, takođe je potrebno istaći da u određenom broju slučajeva ostvarivanje trudnoće zahteva ponavljanje postupka. Zato je veoma bitno da parovi koji imaju problem infertiliteta ostanu istrajni u želji za potomstvom. Važno je ne gubiti nadu!

„Jedan dobar embrion je dovoljan za trudnoću, što je mnogo važnije od broja pokušaja. Jako je važno da parovi ne odustaju, da zajedno budemo strpljivi i istrajni do željene trudnoće“, zaključuje dr Janićijević.

„Imali smo pacijentkinju koja je kod nas došla nakon sedam neuspešnih vantelesnih oplodnji. Zahvaljujući našoj proceni da joj sledeći postupak uradimo u spontanom ciklusu, odnosno, bez upotrebe hormonskih preprata za stimulaciju jajnika, uspeli smo u tome da kod nas iz prvog puta ostane u drugom stanju“, kaže dr Janićijević.

Vest o trudnoći ne menja život samo budućim roditeljima. Zajedno sa njima, emotivne i radosne trenutke dele doktori, embriolozi i medicinske sestre. Ključ uspešnosti lečenja steriliteta je upravo u timskom radu i timskim pobedama.

„Radimo mnogo lep posao. Donosimo sreću budućim roditeljima koju ne mogu da uporedim ni sa čim. Svaki put se podjednako radujem, zajedno sa svojim pacijentima. To je moj uspeh i uspeh mog tima, a najveća nagrada je kad vidimo koliko je ta trudnoća vredna i željena“, kaže dr Janićijević.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here