Početna Konkursi Literarni konkursi Popularno likovno takmičenje Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI) vraća se u Srbiju

Popularno likovno takmičenje Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI) vraća se u Srbiju

2708
0

Vazduhoplovni savez Srbije, kao aktivan član Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI), organizuje likovni konkurs za mlade umetnike, starosti između šest i sedamnaest godina, na temu: Letenje prošlosti i budućnosti. Ovo međunarodno umetničko takmičenje održava se od 1986. godine i otvoreno je za svu decu iz zemalјa članica FAI. Svake godine se bira nova tema konkursa, sa cilјem da se inspirišu mladi umetnici, a na adresu Međunarodne vazduhoplovne federacije stižu radovi dece sa svih krajeva sveta – iz Kine, Finske, Rusije, Amerike… Prethodnih godina i deca iz Srbije su učestvovala u ovom likovnom konkursu, a na adresu Vazduhoplovnog saveza Srbije je pristizalo godišnje preko hilјadu likovnih radova iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Takmičenje je podelјeno na tri starosne kategorije – mlađi uzrast (deca od 6 do 9 godina), srednji uzrast (deca od 10 do 13 godina) i stariji uzrast (deca od 14 do 17 godina). Prvi korak u okviru konkursa je izbor najbolјih na nacionalnom nivou. Dalјe se po tri pobednička rada u svakoj starosnoj kategoriji šalјu na međunarodni deo konkursa i međunarodni žiri bira pobednike konkursa Međunarodne vazduhoplovne federacije. Mladim umetnicima pobednicima se dodelјuju zlatne, srebrne i bronzane medalјe, zajedno sa diplomama FAI.

Fotografija u prilogu: Pobednik Likovnog konkursa 2016. godine u juniorskoj kategoriji (6-9 godina) – Cagin Akaj Jazici iz Turske.

TEMA KONKURSA ZA 2020. GODINU: LETENЈE PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI

Želјa za letenjem je stara hilјadama godina. Drevne priče iz raznih krajeva sveta govore nam o onima koji su hteli da polete. Nјihove priče o uspesima i neuspesima počele su da postaju stvarnost krajem 1800. godine, kada su lјudi počeli da koriste tehnološko znanje kako bi izgradili letelicu koja je, do tada, bila moguća samo u našim snovima.

Prvi balonari donosili su svetu uzbuđenje letovima od preko 25 milјa za manje od tri sata. Danas, oni imaju mogućnost da krenu na putovanje u trajanju od nekoliko sati ili da pređu više hilјada kilometara tokom mnogo dana u balonima koji su posebno izrađeni i opremlјeni za velike udalјenosti. Vazduhoplovne jedrilice su takođe napredovale za prelazak velikih rastojanja i visina. Dok su prvi piloti jedrilica poletali sa brda i uzvišenja svojim jedrilicama, današnji jedrilicama dosežu velike visine i njima prelaze stotine kilometara. Prvi avioni su bili napravlјeni od platna i drveta, i te letelice su pokretali motori sa 12 konjskih snaga. Danas su metal i kompozitni materijali nešto što koriste dizajneri aviona kako bi obezbedili veću brzinu i sigurnost leta. Zapravo, neki motori savremenih trkačkih aviona proizvode preko 3500 konjskih snaga, a moderni komercijalni putnički avion sa više motora proizvodi 95.000 konjskih snaga! Iako je fizika leta ostala ista, tehnologija stalno napreduje. Svaka generacija uči od onih prethodnih, dodajući ono što je moguće, ujedno ostajući verna lјubavi prema letenju, koja je u srcu svih vazduhoplovaca. Snovi o letenju postali su stvarnost današnjeg sportskog vazduhoplovstva. Zmajevi, baloni, brzi avioni, akro piloti, lete iznad nas i pokazuju nam šta je sve moguće danas.  Šta nosi budućnost? Kuda će nas odvesti mladi vazduhoplovni sanjari?

Vreme je da izvadite vaše omilјene umetničke materijale i date vašoj mašti punu slobodu, kako biste stvorili delo koje spaja letove prošlosti sa snovima budućnosti u ovogodišnjem likovnom konkursu „Letenje prošlosti i budućnosti:“

PRAVILA KONKURSA

Rok za slanje radova: 30. decembar 2019. godine

Adresa za slanje radova: Vazduhoplovni savez Srbije, Uzun Mirkova 4/1, 11000 Beograd

Napomena: Radove slati ISKLjUČIVO Vazduhoplovnom savezu Srbije, ne Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji.

Pravo učešća:

Pozivaju se da učestvuju na konkursu sva deca koja pripadaju navedenim starosnim grupama u okviru predškolskih i školskih ustanova, kao i deca vazduhoplovnih sportskih organizacija – klubova članova VSS i vazduhoplovnih institucija. Na konkursu mogu učestvovati samo deca državlјani Srbije.

Starosne grupe:

  1. grupa – juniorska kategorija (deca rođena od 1.januara 2010. do 31.decembra 2013.godine)
    2. grupa – srednja kategorija (deca rođena od 1.januara 2006. do 31.decembra 2009.godine)
    3. grupa – seniorska kategorija (deca rođena od 1.januara 2002. do 31.decembra 2005.godine)

Format:

Obavezan format radova je A3 (297 x 420 mm). Radovi se ne smeju uramiti ili uokviriti na bilo koji način.

Tehnika:

Dozvolјeno – vodene, akrilne i ulјane boje, trajni markeri, flomasteri, hemijske olovke, trajno mastilo, drvene boje ili slični medijumi.

Nedozvolјeno – grafitna olovka, uglјene olovke, i slični medijumi kojima se skida boja, kompjuterski generisane slike, kolaž.

Podaci o autoru:

Na poleđini rada treba navesti sledeće podatke – naslov slike (poželјno navesti), ime i prezime, adresa, datum rođenja, država, naziv i adresa školske ustanove koju autor pohađa, sertifikat o autentičnosti (obrazac dat u prilogu konkursa i popunjava ga roditenj/nastavnik ili druga kvalifikovana osoba).

Proglašenje pobednika:

Vazduhoplovni savez Srbije će proglasiti pobednike u okviru svake starosne kategorije, kao i dobitnike specijalnih priznanja do kraja februara meseca 2020. godine. Informacija o proglašenju pobednika će biti blagovremeno objavlјena.

Pobednički radovi će biti poslati za međunarodni deo konkursa do 1.aprila 2020.godine i Međunarodna vazduhoplovna federacija (FAI) će tokom aprila/maja meseca objaviti i proglasiti pobednike.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here