Početna Zabava Slobodno vreme Porodično putovanje u Prag – sadržaji koji će biti interesantni i vama...

Porodično putovanje u Prag – sadržaji koji će biti interesantni i vama i najmlađima!

281
0

Kada putujete sa partnerom ili društvom – u pratnji odraslih i samostalnih osoba – organizacija putovanja je više manje jednostavna. Dogovarate se o atrakcijama koje želite da posetite, pa čak i ako je nemoguće postići kompromis svako će otići u obilazak željenih destinacija, a u dogovoreno vreme ćete se naći na ručku ili piću, odakle ćete dalje nastaviti zajedno. 

Međutim, kada putujete sa najmlađima stvari su znatno drugačije. Morate se dobro pripremiti i obaviti istraživanje – nema improvizacije sa decom mlađom od 8 godina, a ne želite ni da putovanje prođe u znaku beskrajnih “meni je dosadno” i “ja hoću kući”.

Kako bismo vam pomogli da vaše Prag putovanje prođe u najboljem redu i da sa njega ponesete obilje uspomena kojih ćete se rado prisećati u godinama koje dolaze, za vas smo sastavili listu atrakcija koje će podjednako zanimljive i zabavne biti i vama i vašoj deci.

Šta posetiti u pragu s najmlađima?

Prag je jedna od najlepših evropskih prestonica. Štaviše, ako u pretraživač unesete upit evropski gradovi putovanja, sve su šanse da će se ovaj predivni grad pojaviti kao jedan od prvih predloženih izbora. 

Obzirom da je poznat po zadivljujućoj arhitekturi, palatama kao iz bajke, zadivljujućim parkovima, muzejima, ne čudi činjenica da se u Prag svake godine slivaju milionske reke turista, od kojih su deo i deca. Upravo ovo bajkoliko okruženje čini ovaj grad pogodnim za posetu sa najmlađima. Imaćete priliku da se igrate i istražujete, uživate u upijanju kulturnih sadržaja, ukusne hrane i pića (ma koliko ukusno bilo češko pivo, ipak ga nemojte nuditi deci).

Evo glavnih atrakcija za porodice u Pragu:

Praški zamak (Praški hrad)

Praški zamak, poznat i kao Praški hrad (grad) za mnoge je prva asocijacija na češku prestonicu, jer je toliko fotografisan da malo ko ne zna za njega. Starijoj deci će možda biti interesantna poseta unutrašnjosti zamka, iz koje su vladali svi češki kraljevi i carevi, dok će mlađi klinci uživati u igralištu koje se nalazi podaleko od hordi turista. Imajte na umu da je radno vreme zamka, a samim tim i igrališta, od 9 ujutru do 10 uveče – ceo dan!

Travnato dvorište je ušuškano između ciglanih uličica u četvrti Novi Svet u zamku. Da biste stigli do ovog igrališta, idite tramvajem 22 do Brusnica, a zatim hodajte južno dok ne vidite kameni prolaz sa oznakom „Detske hrište“ (dečje igralište). Tu vas očekuju tobogani, ljuljaške, pesak i razne druge atrakcije u kojima deca uživaju, bez obzira gde se nalaze. Igralište se zatvara tokom zime, ali ovo živopisno selo vredi posetiti u bilo koje doba godine.

Zoološki vrt

ZOO vrtovi su uvek interesantni i gotovo da nema deteta koje im se ne raduje. Roditelji koji traže uzbudljiv način da umore svoje potomstvo će ceniti Praški zoološki vrt. 

Često rangiran među najboljim zoološkim vrtovima na svetu zbog svojih raznovrsnih stanovnika – retki malajski tapiri i azijski lavovi su među skoro 700 vrsta koje se na ovom mestu uzgajaju – ovaj zoološki vrt se prostire na 140 hektara i obuhvata sadržaje kao što su jahanje ponija, farmu za maženje i igralište sa tematikom amazonskog sela. 

Cena ulaznice je 250 čeških kruna za odrasle (10 evra), a za decu 200 (8 evra). Moguće je kupiti i porodičnu kartu, za dvoje odraslih i do četvoro dece od tri do 15 godina, a cena ove ulaznice je 800 czk (32 evra).

Venecijanska tura 

Vožnja gondolom po reci, u venecijanskom stilu, još jedan je način da upoznate ovaj magični grad. Karlov most, jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Praga, ponekad je zagušen ogromnim brojem turista i nemate osećaj da se nalazite na srednjevekovnom utvrđenju. Tada možete da pobegnete na dokove ispod mosta i otisnete se u avanturu koju će deca obožavati.

Stari drveni rečni čamci iz praške “Venice Boat Tour” kreću na 45-minutnu plovidbu uz Vltavu do kanala simboličnog naziva Mali Đavo (Čertovka). Uživajte u panoramskim pogledima na grad sa vode i idite uživajte u snežno belim labudovima koji prate čamce. Cene ulaznica pokrivaju ulaz u Muzej Karlovog mosta gde je izložen detaljan model ove zadivljujuće gotičke konstrukcije.

Golem – korak u virtuelnu realnost

Evo jednog sadržaja koji će biti interesantniji deci nego roditeljima – ali vreme je da i vi zakoračite u budućnost! Delom igra, delom uzbudljiva vožnja, Golem VR priča priču o zloglasnoj kreaciji rabina Loeva pomoću najsavremenije tehnologije virtuelne realnosti. 

Vratite se u prošlost u zapanjujuće detaljan prikaz Praga iz 16. veka, za vreme vladavine poslednjeg Habzburga, Rudolfa II, istražujući Karlov most, Jevrejsku četvrt i, na kraju, suočavanje sa samim Golemom. Ova atrakcija izgleda prilično realno i to je čini najboljom za stariju decu, iako će njena lokacija na donjem nivou Hamlijeve prodavnice igračaka, zajedno sa vrteškom i mega toboganom, oduševiti i one najmlađe!

Cena ulaznice za Golem VR je 30 evra za decu od 8 do 18 godina, a 32 evra za sve starije od 19 godina.

Ukusni specijaliteti u gastro-pabu Vinogradski Parlament

Nakon iscrpljujućih šetnji moraćete se i okrepiti, a deca obožavaju češku kuhinju, jer glavna jela više liče na desert nego na očekivani ručak. Testo sa makom, voćne knedle nalik našim gombocama, prelivene otopljenim puterom, ukrašene šlagom, oduševiće decu. Gastropub Vinohradsky Parlament, hit je i kod lokalnih roditelja zbog velike igraonice. 

Sada znate sve – preostaje vam samo da krenete na porodični odmor i uživate!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here