Početna Konkursi Likovni konkursi Pozorište Boško Buha raspisalo nagradni likovni konkurs za decu i mlade

Pozorište Boško Buha raspisalo nagradni likovni konkurs za decu i mlade

2927
0
boško buha

Konkurs otvoren do: 1. aprila 2017. godine

Konkurs raspisuje: Pozorište Boško Buha

Draga deco, pozorište Boško Buha vas sa velikim zadovolјstvom poziva da uzmete učešće u nagradnom konkursu koji ovo pozorište organizuje povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade.

Izaberite svoju omilјenu predstavu koja je na repertoaru pozorišta Boško Buha i pošalјite crtež inspirisan tom predstavom.

Fotografiju crteža sa podacima (naziv predstave, vaše ime i prezime i kontakt telefon) pošalјite na FB inbox ili poštom na adresu Pozorište Boško Buha, Trg Republike 3, 11000 Beograd, Srbija. Organiratori najavljuju lepe nagrade, a svi crteži biće  prikazani na „On line“ izložbi na Facebook profilu pozorišta, Twiteru kao i na zvaničnoj internet stranici pozorišta Boško Buha.

Vaše radove možete poslati najkasnije do 1. aprila 2017. godine.

Više o repertoaru pozorišta možete saznati OVDE

O pozorištu Boško Buha

Priča o Pozorištu Boško Buha, kao i mnoge pozorišne priče, počinje od Branislava Nušića. Jer je baš po njegovoj zamisli, 1937. godine nastalo „Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda“. Prva Rodina premijera, zakazana za 19. januar 1938. je otkazana, jer je tog dana umro Branislav Nušić. Premijera je održana 23. januara, a Pozorište je, pod rukovodstvom piščeve ćerke Gite Predić Nušić i bračnog para Vukadinović, punom parom radilo do 1941. Najpoznatija predstava iz tog perioda je „Rista sportista“ po komadu čuvene glumice Ljubinke Bobić, a o popularnosti te predstave svedoči i činjenica da je 1939. u Politici počeo da izlazi istoimeni strip.

Po oslobođenju Beograda 1945. osnivači Rodinog pozorišta nastavili su rad pod okrilјem Pionirskog pozorišta, koje svoje predstave izvodilo u drugim beogradskim dvoranama. Ipak, ono je iste godine zatvoreno pod obrazloženjem da „nije pedagoški da se deca bave glumom i baletom“. Tako je Beograd ostao bez pozorišta za decu punih pet godina.

Tek krajem 1950. Gita Predić-Nušić uspela je da dobije saglasnost o pokretanju novog dečjeg pozorišta. Tako je 13. oktobra te godine osnovano Pozorište Boško Buha, i deci je vraćeno pravo na pozorište.

Od osnivanja do danas, za tačno šezdeset pet godina, na sceni pozorišta Boško Buha odigrano je preko dvesta pedeset naslova, a kroz  salu prošlo je preko četiri i po miliona dece, njihovih roditelјa i nastavnika.

Scena za decu

Od početka rada do danas, osnovno repertoarsko opredelјenje Pozorišta Boško Buha su bajke i klasici za decu. Neke od predstava bile su na repetoru i po više decenija, kao što je „Ukradeni princ i izgublјena princeza“ i „Bajka o caru i pastiru“. I današnji naslovi, bajke u režiji Milana Karadžića doživlјavaju svoja stota, pa i dvestota izvođenja. Pozorište Boško Buha prvo je i jedino pozorište za decu koje je učestvovalo i nagrađivano na Sterijinom pozorju, ali i na Bijenalu u Veneciji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here