Početna Zdravlje Pravilno držanje tela kod dece – šta podrazumeva i zašto je važno

Pravilno držanje tela kod dece – šta podrazumeva i zašto je važno

718
0
dete-devojčica-sedenje
Pexels.com

Deca koja imaju pravilno držanje imaju mnoge prednosti. Dobro držanje može smanjiti rizik od dugotrajnog bola ili povreda, unaprediti zdravlje, izgraditi samopouzdanje i poboljšati fizički izgled. Međutim, može biti veliki izazov stalno podsećati svoju decu da sede uspravno ili da izbegavaju da budu pognuti.

Ako ste roditelj koji traži ideje kako da pomogne svom detetu da razvije navike pravilnog držanja, u nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih saveta koje možete primeniti. Pomozite svojim mališanima da izbegnu dugoročne probleme vezane za držanje.

Šta je pravilno držanje deteta?

„Sedi pravo“, „Ispravi se, ispravi“ – koliko puta ste samo čuli ove fraze uz obavezno tapšanje po leđima kada ste bili mali? Kao roditelji sigurno i sami instinktivno krenete rukom kad primetite da su leđa vašeg deteta pogrbljena. Dobro držanje deteta je veoma važno da bi se osiguralo da odrasta zdravo i srećno. 

Sa novom generacijom dece koja mnogo više vremena provode pogrbljena, gledajući u ekrane, koncept pravilnog držanja postaje poprilično kritičan. Kada se tome doda i sedentarna priroda online nastave, jasno je zašto je ovo postalo baš zabrinjavajuće. Dečiji fizijatar pružiće pomoć kada dete ima problem sa držanjem tela, ravna stopala ili neki deformitet kičmenog stuba. No, pre nego što dođe do tegoba, roditelji mogu delovati preventivno, tako što će sa detetom vežbati dobro držanje. 

deca-učionica
Pexels.com

No šta je to pravilno držanje? Da li su to samo prava leđa? Najjednostavnije rečeno, držanje je način na koji nosimo svoje telo i dolazi kao rezultat koordinisanih radnji raznih mišićnih grupa za održavanje stabilnosti. Dakle, kod pravilnog držanja smanjeno je opterećenje mišića koji drže naše telo.

Dobro držanje se prvenstveno fokusira na poravnanje kičme, odnosno da li je kičma pravilno postavljena. Ključno je naravno i poravnanje vrata, ramena, kukova i stopala. Imati dobro držanje znači stajati u položaju koji centrira vašu težinu preko stopala. Pored uspravnog sedenja, to znači i korišćenje ispravne forme tokom vežbanja.

Dobro držanje dok dete stoji uključuje sledeće:

 • Brada paralelna sa podom
 • Ramena poravnata
 • Nema savijanja ili krivljenja kičme
 • Ruke stoje sa strane sa ravnim i ujednačenim laktovima
 • Kukovi poravnati
 • Trbušni mišići su ojačani
 • Kolena ujednačena i pokazuju pravo napred

Dobro držanje prilikom sedenja uključuje sledeće:

 • Brada paralelna sa podom
 • Ramena, kukovi i kolena na ravnoj visini
 • Kolena i stopala usmereni pravo napred

Zašto je dobro držanje toliko važno posebno u detinjstvu?

Gravitacija vrši silu na naše zglobove, ligamente i mišiće, a dobro držanje pomaže da se ova sila ravnomerno rasporedi po celom telu. Na ovaj način, nijedna struktura nije preopterećena. Takođe, imamo bolju ravnotežu, što je ključno kako za bavljenje sportom, tako i za uobičajene pokrete koje obavljamo tokom dana, kao što su hodanje ili ustajanje iz sedećeg položaja.

Loše držanje može dovesti do stresa i opterećenja na određene delove tela kao što je kičma, što za posledicu može imati bolove i uopšteno veće umaranje. 

Posebno je važno da deca budu svesna dobrog držanja, jer navike koje steknu mogu da traju ceo život. 

Neželjeni efekti i moguće posledice lošeg držanja

Loše držanje može imati prilično štetne efekte na zdravlje deteta koje raste. Hronični bol u vratu i leđima je dobro poznata nuspojava lošeg držanja. Mogu ga pratiti i bolovi u ramenima, kao i umor, jer napetost i pritisak trpe strukture koje nisu trebale da podnesu težinu. Pored bolova, posledice lošeg držanja manifestuju se i kroz oslabljenu koncentraciju, a ima i negativan uticaj na ravnotežu, pa čak i samopouzdanje. 

Stalno pogrbljenje takođe može da izvrši pritisak na unutrašnje organe deteta i izazove probleme sa varenjem.

devojčica-tablet-loše-držanje
Pexels.com

Pošto je držanje stvar „navike“ i prenosiće se u odraslo doba, važno je da ga ispravite što pre. Ako se ne reaguje blagovremeno, loše držanje može dovesti do ravnih stopala, ali i ozbiljnijih problema poput skolioze ili abnormalnog rasta kostiju. Pokazalo se da ima loš uticaj i na cirkulaciju, što dalje uzrokuje nastanak proširenih vena. Povećan rizik od srčanih oboljenja, oslabljena sposobnost dobrog disanja i glavobolje takođe mogu da budu prateće tegobe nepravilnog držanja tela.

Koje vrste aktivnosti ili sklonosti mogu dovesti do lošeg držanja?

Postoje određene navike i sklonosti koje dete razvija, a koje za posledicu imaju loše držanje. Posmatrajte svog mališana. Da li pogrbi ramena ili se naginje napred dok radi za laptopom ili računarom? Koliko dugo ostaje za kompjuterom? Da li pravi pauze na otprilike pola sata? Ako dete koristi tablet ili telefon i predugačko sedi povijeno sa uređajem u krilu, posledica će sigurno biti loše držanje tela.

Kada dete veći deo dana provodi sedeći, ne bavi se sportom ili jednostavno nema dovoljno fizičke aktivnosti to može biti jedan od razloga za kriva leđa, pogrbljena ramena i vrat.

Koji su načini za održavanje dobrog držanja ili njegovo poboljšanje?

Ako primetite da vaše dete često sedi pogrbljeno ili da hoda povijenih ramena i vrata, možete ga podstaći da vežba pravilno držanje na neki od sledećih načina.

 • Neka stane ili sedne ispred ogledala i vežba dobro držanje. 
 • Postarajte se da pravi česte pauze ako koristi računar ili neki drugi elektronski uređaj 
 • Fizička aktivnost je važna – vežbe za jačanje leđa i drugih delova tela pomažu da se uspostavi pravilno držanje
 • Više istezanja – naučite dete da su vežbe istezanja obavezne kod treninga, ali i da se istegne svakog jutra kad ustane iz kreveta
 • Uspravno sedenje na stolu za ručavanje: Vreme obroka je odlična prilika da se deca poduče dobrom držanju. Tokom svakodnevnih okupljanja za trpezarijskim stolom, nežno podsetite dete da sedi uspravno i takođe praktikujete istu naviku. Ovo će povećati njihovu samosvest i na kraju će izgraditi dugoročne navike.
 • Dok sedi u stolici, stopala deteta treba da mogu da dosegnu do poda ili stolica treba da ima poprečni oslonac na udobnom nivou, tako da može da odmara stopala. Zbog toga je veoma važno da obezbedite ergonomsku stolicu za dete, posebno ako sedi duže vreme kada uči, piše domaći ili radi na računaru. 
 • Podstičite kretanje: Šetnja napolju i fizička aktivnost sa decom su takođe prirodne prilike kada ih možete naučiti pravilnom držanju.

Na kraju, nežni podsticaji da vaše dete sedi pravo, uzdignute brade i poravnatih ramena odličan su način da u ranom uzrastu izgrade korisnu i vrednu naviku. Od pravilnog držanja zavisi njihov pravilan razvoj, ali i blagostanje u odraslom dobu. Zato: ispravi se, ispravi!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here