Početna Kuhinjica Ishrana dece Prednosti organske hrane u ishrani dece

Prednosti organske hrane u ishrani dece

294
0

Po definiciji, organska hrana je proizvedena bez dodataka u vidu pesticida ili veštačkog đubriva, kada su u pitanju žitarice, povrće i voće. Kod mesnih proizvoda, organska hrana podrazumeva izostanak antibiotika ili hormona koji se daju životinjama jer podstiču njihov rast i razvoj. Naravno, dodaci biljnog porekla su ne samo dozvoljeni, već i podrazumevani deo uzgoja organske hrane.

Poznata i pod nazivom ekološka hrana ili bio hrana, na ovaj način proizvedena hrana je za sve one koji su zakleti je neprijatelj genetski modifikovanih organizama. Iako su organski proizvodi skuplji od hrane proizvedene uz pomoć hemijskih preparata i sredstava, organska hrana je zbog svog kvaliteta, i zbog svog načina proizvodnje nesumnjivo bolji i zdraviji izbor. Otuda se preporučuje za ishranu, kako odraslih, a naročito za ishranu dece.

Način proizvodnje koji odgovara mladom organizmu

Organski način proizvodnje strogo je regulisan zakonskim propisima. Da bi neko proizvodio ekološku hranu, potrebno je da dobije sertifikat koji je u skladu sa propisima o hrani na državnom i međunarodnom nivou. Pogodnosti koje nudi ovakav način proizvodnje pre svega su odsustvo metala, hemikalija, aditiva i konzervansa kod krajnjeg proizvoda.

Ono što je bitno za svakog roditelja je što je prodavnica kvalitetne organske hrane sigurno mesto da za svoje dete pronađe sve organske proizvode na jednom mestu. Već opisani uslovi koji treba da budu postignuti kako bi se proizvodnja smatrala organskom, savršeno odgovaraju mladom organizmu koji se razvija.

Narušen imunitet i manjak energije usled gripa ili infekcije lakše se rešavaju uz proizvode uzgajane na prirodan, ekološki način. Ovo je posebno važnu za decu mlađu od šest godina, jer se kod njih najčešće javljaju virusne i bakterijske infekcije. Organskom ishranom moguće je ojačati imunitet deteta.

Za dete je zdravije da jede hranu uzgajanu bez ikakvih hemijskih dodataka koji narušavaju kvalitet samog ploda. Organska proizvodnja hrane sadrži viši nivo antioksidanata u svojim plodovima. To znači da je efikasna u uništavanju štetnih materija zvanih “slobodni radikali” koji uzrokuju brojne bolesti u organizmu.

Ako deca jedu organsku hranu, znatno opada rizik od pojave alergija, kao i od raznih drugih oboljenja. Takođe, ukoliko dete jede meso životinja uzgajanih na farmi, velika je verovatnoća da to meso sadrži antibiotike i može kod deteta stvoriti rezistentnost na ovu vrstu medikamenata, što kasnije može biti opasno u slučaju jačih infekcija. Kod organske hrane takva opasnost je isključena.

Zašto je važno da dete jede organsko?

Kao što je već rečeno, rigorozna pravila kojima je podvrgnut proces ekološke proizvodnje hrane odgovaraju rigoroznom načinu ishrane namenjenom svakom detetu, od najranijih godina. Namirnice koje u ishrani sadrže vitamine, kao i beta-karoten i flavanone primeri su antioksidanata koji se nalaze u organskoj hrani.

Vitalan dodatak ishrani svakog deteta upravo su vitamini abecede, odnosno vitamini A, B (kompleks), C, D i E. Stoga je važno da redovno budu zastupljeni u ishrani male dece na svakodnevnom nivou.

Pored unosa vitamina, razlog zašto je organska hrana važna u ishrani mališana je i njena detoksikacijska uloga. Naime, istraživanje sprovedeno do strane Univerziteta Berkli i Kalifornija pokazalo je da je uticaj organske hrane na organizam ogroman. Rezultatima studije je utvrđeno kako je, korišćenjem organske hrane tokom perioda od nedelju dana, značajno smanjen nivo pesticida u organizmu. Pored toga, rezultati su pokazali da je nivo pesticida Malation, koji se smatra kao jedan od glavnih uzročnika ćelija raka, opao za neverovatnih 95%.

U zdravom telu zdrav duh

Stari Latini imali su izreku – Mens Sana In Corpore Sano. Ovo nije slučajno. Za razvoj deteta, pored pravilne ishrane, neophodan je i odgovarajući psiho-fizički razvoj. Naravno, oba aspekta razvoja međusobno su povezana, pa je ishrana neodvojivi deo razvoja duha kod dece.

Deci i mladima se organska ishrana, između ostalog, preporučuje i zbog toga što podstiče rad mozga i pomaže da se tokom perioda odrastanja njegov razvoj odvija u pravom smeru.

Navedene prednosti organske hrane moraju se uzeti u razmatranje svaki put kad se roditelj zapita šta je za njegovo dete najbolje.

Pored toga što organski proizvedena hrana u sebi ne sadrži neprirodne pesticide i veštačka đubriva, takav način proizvodnje je pro-ekološki nastrojen i ima vaspitnu funkciju za svako dete jer ga uči lekcijama odgovornosti i očuvanja prirode.

Trojako pravilo koje glasi: zdravo zemljište – zdrave biljke i životinje – zdravi ljudi, neporecivo govori o uzročno-posledičnim vezama kojima nas priroda upozorava na ono što jedemo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here