Početna Vesti Obaveštenja Predstavljamo vam knjigu Bongo ili: družina retkih kućnih ljubimaca

Predstavljamo vam knjigu Bongo ili: družina retkih kućnih ljubimaca

1452
0

Napisala Vesna Ćorović Butrić
Ilustrovala Manja Ćirić
Kreativni centar, 2019

Bio jednom jedan žuti balon. Imao je nacrtane oči tako da može da vidi svet oko sebe i usta da može da se osmehuje, a dobio je i nacrtano srce da bi mogao nekoga da voli. Taj balon se zvao Bongo i najviše na svetu je želeo da bude nečiji kućni ljubimac.

Кnjiga autorke Vesne Ćorović Butrić Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca govori o jednom neobičnom junaku i njegovoj potrazi za prijateljima i mestu kojem će pripadati. Кako je svaki kraj samo novi početak tako i prava avantura ovog žutog balona započinje jednim krajem. Кada napusti svoj dom i krene na put oko solitera u kojem živi, Bongo će upoznati mnoge obične i neobične kućne ljubimce. Uz njihovu pomoć naučiće mnogo o tome čemu služe oči i usta i uši, a ponajviše o tome čemu služi srce. Ono će mu i pokazati put i sigurno ga voditi do mesta kojem će pripadati zauvek.

Кnjiga Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca izašla je u ediciji Od čitanja se raste i namenjena je čitaocima početnicima, a samim tim je i prilagođena potrebama ove ciljne grupe. Veći font i prored olakšavaju malim čitačima savladavanje ove veštine, dok ih vedre ilustracije mlade ilustratorke Manje Ćirić na pravi način uvode u svet Bongovih avantura.

Poznavaoci prethodnih knjiga Vesne Ćorović Butrić prepoznaće u romanu Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca… neke osobine njenog pripovedačkog postupka, atmosferu, jezik, sentiment, ali će uvideti da je sve ostalo sasvim novo.  “Bongo, veoma radoznali žuti balon” , glavni junak ove proze, krenuo je, poleteo je, u potragu za svojim identitetom, jer ga je Kišobran, njegov antipod, antagonist, ali ipak “rođak” iz porodice letećih objekata “naterao da se zamisli nad životom, da se zapita, i ovoga puta, ko je i šta je i je li ikome išta”, u čemu mu pomaže mudra Sova.

Prof. dr Milivoje Mlađenović, Pedagoški fakultet u Somboru

Dobra knjiga za decu je pametna knjiga: zna kako da se ponaša u rukama deteta. Ne hvali se svojom pameću i znanjem, ali ih ističe. Knjiga za decu je često i duhovita, lepo je nasmejati se, pogotovo ako umeš da se nasmeješ samome sebi. Iskrena je, kaže ti važne istine, ali nađe načine koji će ti biti najjasniji. Kaže ti i ono što je veselo, vrcavo, smešno, ali ti kaže i ono što je tužno, surovo, neminovnо…

Vesna Ćorović Butrić

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here