Početna Porodica Deca za decu Preko ćuprije do spomenika (putopis) – Esmir Zoletić, 14 godina

Preko ćuprije do spomenika (putopis) – Esmir Zoletić, 14 godina

1427
0

Iz Prve osnovne škole Živinice dobili smo puno predivnih radova. Danas Vam predstavljamo još jedno talentovano dete iz grupe koju vodi Marica Ferhatbegović. U pitanju je Esmir Zoletić i putopis pod nazivom „Preko ćuprije do spomenika“. Uživajte!!!

Preko ćuprije do spomenika (putopis)

Preko ćuprije do spomenika prepješačio sam oko 4 km i trebalo mi je sat vremena da dođem do mjesta gdje se nalazi  Spomenik  Josipa Broza Tita, koji se nalazi u elitnom dijelu grada Živinica.

Na putu do spomenika naišao sam na ćupriju koja povezuje Živinice  i Banoviće. Postoji legenda koja je vezana za ovu ćupriju, koja kaže da je Sulejman Veličanstveni izliječio najveće bolesti koje su ga spopale napivši se vode u blizini ove ćuprije. Lijepa žena zamotana u šamiju i njen žgoljavi muž su brali žito nedaleko od ćuprije. Poznavao sam njegovog oca Sifeta Bilkića tako da su se i oni prezivali Bilkić.

Posmatrao sam Oskovu koja je preko ljeta smanjila vodostaj. Ipak je bila veoma pitka i s njom sam ugasio žeđ. Postala je čistija otkad se prije 40 godina zatvorila  tvornica.  Sav industrijski otpad bačen je u rijeku. Prešavši preko ćuprije svratio sam u ćevabdžinicu „ Rahatluk“ gdje se prave ćevapi po receptu begovskih sluga. Završivši sa ručkom i idući ispucalim makadamom, sreo sam jednog košćatog čovjeka kojeg nisam na prvu prepoznao. Poslije nekoliko trenutaka prepoznao sam ga i sjetio se da je to čovjek s kojim sam išao zajedno u razred. Nastavio sam ići putem do spomenika i onda se počeo dizati u vis dim iz Termoelektrane Živinice, koja je turistička atrakcija jer je sagrađena u vrijeme Austrougarske.

Približavajući se spomeniku, primijetio sam veliku gužvu. Razlog  tome je bila godišnjica obilježavanja Titine smrti. Vidio sam mnoge svoje poznanike među kojima i Osmana Sedikovića koji je učestvovao u Drugom svjetskom ratu kao komandir 3. bataljona Osamneste jugoslavenske brigade. Nakon što je on držao govor i razišli se ljudi, obišao sam Spomenik Josipa Broza Tita gdje sam položio cvijeće.

Obišavši usput elitni dio Živinica, primijetio sam veliki skup ljudi i saznao sam da se igra utakmica na plastičnom stadionu. Poželio sam tamo otići, ali sve ulaznice su bile kupljene.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here