Početna U svetu knjiga Dečije priče Priča nam Nikola Tesla – Kako sam upoznao elektricitet

Priča nam Nikola Tesla – Kako sam upoznao elektricitet

11313
0

U davna vremena u Staroj Grčkoj, primećena je jedna tajanstvena i neobična pojava. Nazivamo je elektricitet. Kada se predmeti naelektrišu, mogu da privlače druge lakše predmete.

Priča o ćilibaru

Naziv elektricitet potiče od grčke reči „elektron“ što znači ćilibar. U staroj Grčkoj, pre mnogo godina, čovek po imenu Tales trljao je komad ćilibara o svoj rukav. Primetio je da neelektrisani ćilibar privlači perje. Tada nije znao da je to elektricitet.

Priča nam Nikola Tesla

„Tog dana bio je nezapamćeni mraz. Iza svakog koraka po snegu ostajao je svetlucav trag. Svaka bačena grudva razbijala se uz čudan blesak kao glava šećera pod udarcima noža.

Bio je suton. Pomilovao sam svog mačka kada se dogodilo čudo od koga sam zanemeo. Moja ruka je izazvala pljusak praskavih varnica, a iznad mačkovih leđa, stvorilo se polje svetlosti.

Otac mi je bio vrlo uman čovek: na svako pitanje je imao odgovor. Ali, ova pojava bila je i za njega nova.

Ipak, zaključio je da to ne može biti ništa drugo do elektricitet, onaj isti koji se javlja na drveću za vreme oluje.

Majka je bila opčinjena. Rekla mi je:

„Prestani se igrati tom mačkom, mogao bi izazvati požar!“

A ja sam očaran razmišljao:

„Nije li priroda jedna ogromna mačka? Ako jeste, ko nju miluje po leđima!“

Tada sam imao samo tri godine. Čudo je bilo veliko, ali je još veće tek dolazilo.“

Priredio Dušan Radović

Nikola Tesla

Nikola Tesla je bio  jedan od najpoznatijih srpskih ali i svetskih pronalazača i naučnika. Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Šta je ćilibar

Ćilibar i je fosilna smola, upotreblјava za izradu nakita i za lakiranje. Iako nije mineral, jer nema kristalnu strukturu, smatra se dragim kamenjem. Ćilibar se dobijao iz četinarskog drveta Pinus succinifera, koje je izumrlo. To je tvrd i lomlјiv materijal, aromatičan i rastvara se u kiselinama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here